Komfortzone-zombier (uddrag fra bogen, Snyd dig glad)

I en forvirrende verden kan tingenes trygge tilstand være lige så dragende som sovepiller for den søvnløse. Din indre livsdæmper er måske en bangebuks, men den er til gengæld også kreativ. Den kan komme med en masse undskyldninger for ikke at skulle tage en beslutning. For ikke at skulle handle. Den ville bare gerne ”gøre som vi plejer”, uanset hvor meget din indre eventyrer skriger på luft. 


Verden er fuld af mennesker, som lever i et middelmådigt limbo mellem at acceptere og gøre noget ved det. De er ikke glade, fordi de nøler med at vælge. De lader blot stå til.

 

Med et lidt groft udtryk kan man kalde dem:

 

komfortzone-zombier

 

Jeg kan selv være en komfortzone-zombie. For eksempel når jeg vælger den samme ret på menukortet hver gang (grøn karry med kylling). Når jeg ringer til de samme to venner i stedet for at udvide min omgangskreds. Når jeg fravælger en lidt for alternativ film i Blockbuster. Når jeg drikker min kaffe på den samme gamle café. Når jeg igen ikke får taget mig sammen til at tage et nyt mærkeligt aftenskolekursus. Når jeg bliver lidt for irriteret på den lokale bums, der vil tale med mig. Når jeg vælger de samme tre farver i garderobeskabet. Og så var der jo også lige den gang jeg blev alt for længe i et job, der ødelagde mit gode humør. Jeg vil spare dig for flere …

 

Desværre er vores moderne verden skabt til komfortzone-zombier.

 

Vi er omgivet af sikre valg. Storcentrer bugner med velkendte kædebutikker, mens små, eksotiske specialbutikker er en sjældenhed, og der produceres mere og mere mainstream-fjernsyn, hvor der ikke tages kunstneriske chancer, som kan skræmme flertallet væk. Et flertal bestående af komfortzone-zombier. Politikere fremstår også mere og mere ens, fordi de ikke vil skræmme vælgerne. Og uanset hvor vi tager hen, vil der altid være en McDonald’s-restaurant, hvor den samme smag er garanteret verden over.

 

Det lyder jo meget nemt og bekvemt. Så hvad er problemet med alle de trygge muligheder og sikre valg?

 

Problemet er, at de gør dig mindre immun over for forandringer. Det svarer til at vokse op i et overbeskyttet hjem. Hvis din mor serverede frygtsalat med flødeskam hver eneste dag, ville du risikere at udvikle en kræsen frygt for andre nye smagsvarianter. Sådan fungerer det også med de valg, du tager i hverdagen. Selv i de mest uskyldige situationer vil du sende et vigtigt signal til dig selv: ”Er jeg et menneske, der tager chancer, eller holder jeg mig til de trygge valg?”

 

Det betyder i princippet, at du kan træne dit mod til at tage store vigtige chancer i dit liv ved bevidst at udfordre behovet for tryghed i de helt små valg. Omvendt vil du kun styrke din livsdæmper ved altid at vælge det ufarlige og sikre. Tænk over det næste gang du sidder med et menukort, køber nyt tøj, går i biografen, bestiller en rejse osv.

 

Som sagt giver samfundet dig masser af trygge valgmuligheder. Men de kommer ofte med en pris. Nemlig at du bytter eventyret ud med et middelmådigt liv.

 

Og jeg håber ikke, at du har glemt det:

 

Livet ER et eventyr!

 


__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Komfortzone-zombier (uddrag fra bogen, Snyd dig glad af Sebastian Overgaard)