Hvorfor faste?

Det kan måske være svært for nogen, at se ”det sunde” i at faste, men det er det. Det er den mest direkte vej til udrensning både fysisk og mentalt. Det er her du for alvor slipper gamle vaner og mønstre. Det er et rum hvor der er plads til eftertanke og til at give slip på egne behov.

”Jamen det er på mange måder en ubeskrivelig oplevelse. Selvom det gjorde ondt under massagen, så følte jeg det som om at jeg kom mere og mere i balance med mig selv. Jeg gav mere og mere slip på de forskellige ting, som sad fast i min krop og som blokerede for energien. Efter kurset havde jeg det som om at jeg var blevet “født” på ny. Alting var nulstillet og jeg følte at jeg kunne starte forfra Alle traumer, al vreden, alle de dårlige følelser og vaner, og alt det som ikke var godt, det var ude af mit system og jeg følte mig styrket og havde meget mere mod på livet siger Genesis 18 år”.

Genesis er en meget moden pige af sin alder og hun var bare klar til fasten, siger underviser Rikke Hansen fra Sanum Yoga. Fasten er en af de dybeste udrensninger jeg selv har prøvet og jeg har efterhånden prøvet en del, men det er virkelig en fantastisk oplevelse som jeg godt kan anbefale. Det er dog virkelig vigtigt at den enkelte deltager, melder sig af de rigtige grunde eller bliver det for hårdt. Jeg plejer at sige til interesserede deltagere, at når de læser info teksten til kurset og syntes det virker uoverskueligt, så er det måske for stor en mundfuld for dem.

Faste kurset, som kører hos Sanum Yoga og ManuVision, er et meget dybt og effektivt kursus. Ud over at være fastende i 3 dage og kun få en kop frugtsaft om dagen, så er der yoga og meditation, ManuVision kropsterapeutiske træning samt meridian massage, som er en meget konfronterende massage form. Kombinationen af alle de elementer gør at faste kurset har samme effekt som 10 dages vandfaste.

De færreste er klar over hvilke enorme mængder af affaldsstoffer (både fysiske som mentale), vi har oplagret i vores krop og som vi bruger unødige mange ressourcer på at ”bære” rundt på, samtidig med, at vi forgifter os selv hele tiden. Det kommer bl.a. til udtryk som allergi, migræne, forstoppelse, nakkespændinger m.v.. fortæller Rikke.

Fasten renser muskler, hud og organer helt ned på celleniveau ved at nedbryde overflødigt væv og føre affaldsstoffer ud af kroppen. Kredsløbet vil styrkes og gennemgå en “foryngelse”. Alle sanser vil blive forbedret. Muskulaturen kommer i bedre balance. Gigt - hudsygdomme kan blive reduceret, da kost og levevis har stor indflydelse på disse sygdomme. Over-undervægtsproblemer vil også kunne mindskes, da stofskiftet/forbrændingen reguleres, (men det skal ikke være formålet med fasten) og så giver fasten tid til eftertanke og et rum til at give afkald på egne behov.

”Mit særlige udbytte var en endnu større bevidsthed omkring min krop, men også en taknemmelighed for netop kroppen, fordi personlig udvikling synes meget autentisk herfra, selvfølgelig i sammenhæng med de mange følelsesmæssige og psykologiske aspekter. I bund og grund er det simpelthen bare vidunderligt at trække vejret nu, det føles som om jeg forkæler mig selv ved blot en ind- og udånding, siger Lykke 33 år. Jeg er høj på livet, og på mig selv, fordi jeg har været igennem dette uden at skælde ud på mig selv eller have lyst til at flygte fra det. Jeg har virkelig taget et skridt mere hen i mod “kunsten” at give slip, give plads og give lov og har med det samme fået belønningen - lethed og frihed samt indsigt.

Lykke har arbejdet en del med sig selv, så hun kender til hårdt arbejde som det er at arbejde med sig selv og det giver selvfølge noget andet siger Rikke.

Første gang man faster er meget fysisk så her tænker man ofte meget på det med at man ikke kan/må spise og på overlevelse. Jo flere gange man faste jo tætter på ens kerne komme man og jo mere mentalt og følelsesmæssigt bliver oplevelsen. Man kan komme i kontakt med meget dybe følelser hvis man tør og er parat.

Fasten vil psykisk betyde en afklaring af grænser og grundlæggende behov. Man konfronteres med dårlige vaner og adfærdsmønstre som holder én fastlåst. Ved at give afkald på et af de mest basale behov for en stund, ændres kroppens funktionelle betingelser radikalt. Grænser nedbrydes, kroppen får mulighed for at ”starte på en frisk” og man kommer ud som en styrket person.

Jeg laver kurset sammen med min mand Kristoffer Glavind Kjær som er fastekonge. Han har fastet hvert år siden han var 15 år dvs. 22 år, så han ved virkelig hvad han taler om. Jeg er bare en begynder som kun har fastet i 5 år smiler Rikke.

Kristoffer er både socialpsykolog og ManuVision kropsterapeut og jeg er yoga- og meditationslærer samt Sanum kropsbehandler og så det med, at vi er en mand og en kvinde giver rigtig meget til kurset. Vi er også super forskellige som mennesker og er bløde og hårde på hver sin måde, så der er lidt for alle på de her kurser.

"På kurset giver vi hinanden meridianmassage og det er faktisk sjovt at lære at massere og lærer om meridianerne, så det betyder rigtig meget at både lærer og hjælpelærer er så gode til at lære fra sig. Og den forskel der er ved både at det er mandlige og kvindelige undervisere. Fx den blidhed Rikke masserede med, hun behøvede ikke at trykke hårdt for at få fat, men alligevel oplevede jeg den summen i kroppen, kombineret med det ene “stryg” jeg fik af Kristoffer over galden (i begge sider), som bare var den perfekte afslutning. Det var meget inspirerende siger Lykke".

"Jeg syntes det var en fantastisk oplevelse. Jeg er virkeligt glad for, at jeg valgte at tage dette fastekursus. Både Rikke og Kristoffer er super-skønne og har virkeligt været dygtige og professionelle til at vejlede alle os forskellige kursister, så vi alle kan gå vores egne veje...
Jeg må indrømme, at selve meridianmassagen var temmelig hård, og oplevelsen af andres råb og gråd var meget grænseoverskridende for mig - især det med selv at skulle massere andre var meget svær, men kurset har helt klart åbnet mine øjne op for selve fasten, og det har været både sundt, lærerigt og givende siger yogalærer Christina 36 år"
.

Fasten er virkelig konfronterende. Vi kan komme i kontakt med virkelig dybe følelser, hvis vi vil og er klar til at mærket og give slip. Det paradoksale er, at vi som mennesker desværre først lærer når noget virkelig bider hårdt og lige præcis derfor er den meget konfronterende fasteform også meget givende, siger Rikke Hansen.

Ikke mange i Vesten lærer at håndtere smerte. Vi lærer at hver gang det gør ondt, så kan vi tage en pille eller vi fortier tabuer i hjel. Det danner et mønster, så når vi mærker noget der gør ondt eller er ubehageligt, så flygter vi. På kurset bliver vi hold fast i det der gør ondt samtidig med at vi er super sensitive fordi vi ikke spiser, så der kommer virkelig noget ud. Vi kan ikke presse følelserne ned igen med mad eller drikke og så er vi hele tiden aktive, vu bliver hele tiden holdt fast og det gør, at vi begynder at bløde op og giver os selv lov til at bløde op så det vi gemmer på kan komme til overfladen, forklarer Rikke.

Uddrag fra artiklen "Faste - den direkte vej til sundhed".

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Hej Et link der ligger i forlængelse af en informativ artikel: http://www.dr.dk/sundhed/Sygdom/Artikler/2010/0129112503.htm kh Søren
Hvorfor faste?