Nyt år – nye mål – hvordan opnår du, hvad du ønsker?
Er det ikke, hvad vi beslutter at gøre hvert eneste nytår, før vi starter på det nye år? Sætter mål om at blive mere sunde, tidssvarende eller forventelige? Lad os alligevel dykke lidt ned dette ”fænomen”.
Fænomenet
Måske har du nu i noget tid gået med en fornemmelse af, at ”noget må der altså ske” eller ”jeg burde altså ændre” – eller noget helt andet. Denne fornemmelse har i hvert fald ligget i dit baghoved og givet sit besyv med fra tid til andet. Især er dette fænomen fremherskende, når du gør noget ”forkert” – såsom at spise hele posen med lakridsdadler på 1 time, ryge 10 i stedet for 5 smøger på en dag, springe yogaen over for 10. dag i træk eller……..
Burde
Se allerførst skal vi kigge på dette med ”jeg burde altså ændre”, som er en hel del mere negativt ladet end ”noget må der altså ske”.
En af de vigtigste regler indenfor kommunikation er, at et ord som ”burde” er lige til at smide væk og glemme. Du kan absolut ikke bruge det til noget som helst – (andet end til grammatisk gradbøjning). Ligeså snart du putter ”burde” i en sætning, ligger der en kæmpe usikkerhedsfaktor gemt. Du viser, at du egentligt ikke helt selv tror på, at det kommer til at ske. Når du siger burde, har du også garderet dig selv. ”Jeg burde – men det er ikke sikkert, at jeg gør det”. Det vil sige, at du har ikke lovet for meget.
Først og fremmest betyder det, at du skubber ”udfordringen” foran dig (læg mærke til, at jeg kalder det udfordring i stedet for problem). Det vil sige, at du kan blive ved med at udsætte selve igangsættelsen til næste dag – næste uge – næste måned – næste år.
Hvordan ændrer du så dette?
Først og fremmest:
1.
Giv slip på ordet ”burde”. Hvis du f.eks. siger: ”Jeg burde altså også tabe mig 5 kg” – så ændrer du dette til et mere positivt og stærkt ladet udsagn, som: ”Jeg går nu i gang med at tabe 5 kg”. Eller endnu bedre: ”Jeg er nu gået i gang med at tabe 5 kg”. På den måde viser du, at du mener det seriøst denne gang – og at du tror på det!
2.
Sæt dig ned med et stykke papir og en nogle forskelligt farvede tuscher og skriv øverst på papiret, hvad dit mål er. (eksempler: vægttab, vægtforøgelse, sundere livsstil, at opnå mere selvværd og selvrespekt, stoppe med at ryge osv.) At du skriver med forskellige farver vil (for de fleste) give listen et mere optimistisk udseende og dermed få dig til at fortsætte processen.
3.
Sæt først en tidshorisont. Ved at gøre dette, holder du også dig selv fast på målet i stedet for at skubbe det videre ind i 2024.
4.
Skriv herefter en liste over alt, hvad der kan hjælpe dig til at opnå dit mål. Hvis det handler om sundere livsstil f. eks. kan du skrive: meditation, yoga, koldt brusebad i mindst 60 sekunder dagligt, spise anti-inflammatorisk kost, gå en tur hver dag med hunden på mindst 30 minutter, holde mig fra mobil og computer fra kl. 17.00 hver dag – osv. osv.
4.
Før dagbog – Skriv hvordan det er gået hver aften, når du går i seng. Her er det allervigtigst, at du roser dig selv og undlader at banke dig selv oven i hovedet, hvis du alligevel er kommet til at spise wienerbrød. Her kan du bruge den berømte og lidt (i mine øjne fortærskede) ”pyt-knap”. Du er kun et menneske – og hvis du straffer dig selv for at være et menneske, hiver du dig selv længere og længere væk fra dit mål. Læs også denne blog
5.
Hver gang én uge er gået, kigger du tilbage på, hvordan den er gået. Her kan du så også overveje, om du skal skifte slutmål – eller måske sætte nogle delmål. Hvis vi f.eks. tager eksemplet med et vægttab på 5 kg., og du kan se, at er enten lidt for optimistisk eller pessimistisk, ændrer du bare dette til et mere realistisk mål eller delmål. Måske er årsagen til, at du ændrer oven i købet, at du i den mellemliggende periode, har fået så meget selvværd, at du synes, at du er dejlig, som du er (hvilket ofte er tilfældet), så du kan afslutte udfordringen.
6.
Til slut laver du en opsummering på, hvordan det er gået. Du foretager også en ærlig vurdering på, om de nye vaner er nogle, som du har lyst til at fortsætte med, eller det var rigeligt for denne omgang.
Måske er dette års nytårsforsæt ikke kun dét - men en permanent ændring af dine gamle vaner til en helt ny livstil. Men - hvis det ikke er - Husk igen: Lad være med at banke dig selv i hovedet, hvis det ikke er gået, som du havde håbet!
Og husk – det er dig, som sætter målene – ikke andres forventninger til, hvordan dine mål skal være!
Held og lykke med det og rigtig Godt Nytår!
Namaste fra Reikimester Esther Økær www.reikihealer.dk
__________________________
Reikimester Healer og Coach Esther Økær, Greve
https://www.reikihealer.dk