Reikimester Traumeterapeut Healer og Coach

Kender du dine grænser?

Er du også en af dem, som har svært ved at ”få lov til” at blive i din egen private cirkel? Lad du konstant andre overskride dine grænser – uden at du tør sige fra?

Mange nikker nok genkendende til dette, og det kan være et kæmpe problem for nogle.

Der findes forskellige grader af, hvor god et menneske er til at sætte grænser. Se, om du passer ind i en af af nedenstående. Det kan godt være, at du nogle gange passer i en kategori og andre gange i en anden kategori:

Kategori 1
Du ved, hvor dine grænser går og er opmærksom på, hvornår nogle overskrider dem. Hvis det alligevel sker, at dine grænser bliver overskredet, forbliver du rolig og siger fra på en assertiv* måde, hvor hverken du eller din ”modpart” bliver vinder eller taber.

Kategori 2
Du er klar over, hvor dine grænser går og er for det meste også god til at sige fra, hvis nogen overskrider dem. Ind i mellem glipper dette dog. Det kan f.eks. være i følgende sammenhænge:

- Du er følelsesmæssigt involveret med personen
- Du er bange for, at hvis du siger fra, vil personen dig ikke længere
- Du er bange for, at hvis du siger fra, opnår du ikke noget bestemt
- Du er bange for, at hvis du siger fra, mister du dit job

Kategori 3
Du er klar over, hvor dine grænser går, men alligevel lader du ofte andre mennesker vade henover dem, så du kommer i den situation, som mange vist kender: ”Først bagefter vidste jeg præcist, hvad jeg skulle have sagt til ham/hende, men så var det for sent”. Ind i mellem kan du dog godt sige fra, og så kan du føle dig stærkere. Nogle kan dog også efter sejrsrusen overvældes af tanker som: ”Åh nej – hvad sker der nu, hvor jeg har sagt nej til den ekstra vagt” eller lignende ”fortrydelsessætninger”

Kategori 4
Du har så flydende grænser, at ikke engang du selv ved, hvad dine grænser er. Dit energifelt fuldstændig ”filtret sammen” med andre menneskers energifelt, så du kan opleve at føle dig:

- Drænet for energi/udmattet
- Angst
- Modløs
- Trist/depressiv
- Stresset
- Forvirret - og måske tænke "Der er noget galt her"

Kategori 5
Du har så stærke grænser, at de sidder som et panser rundt om dig, som forhindrer andre mennesker i overhovedet at nå ind til dig. Dette er i mange tilfælde en ”beskyttelsesfunktion” og i allerhøjeste grad en måde at kontrollere dig selv og din omverden på. Mennesker, som har disse alt for hårde grænser og aldrig lader nogle slippe igennem kan have været ude for nogle meget hårde svigt i barndommen, som gør, at de er nødt til at beskytte sig. For andre mennesker kan dette virke afvisende – og i nogle tilfælde truende, da der naturligvis også er nogle, som bruger deres panser som en slags våben.  

Hvad kan du gøre for at arbejde med dine grænser?

Fandt du dig selv i en af de 5 kategorier? De fleste hopper lidt rundt i de forskellige kategorier, alt efter hvilken situation de befinder sig i – så fortvivl ikke, hvis du ikke helt genkender dig selv 100% i en kategori.

Yderpunkterne
Som du ser, er der kategori 4 og kategori 5 to yderpunkter. Begge disse kategorier vil formentligt kræve længerevarende dyb terapi, hvis man er parat til det. Dette vil kræve både:

At du selv er klar over, at du har enten for flydende/svage grænser eller for stærke grænser. Især typen, som bruger sit panser som et våben kan være svær at få til at erkende, at der er behov for terapi.

Tænk, hvis vi kunne være her altid
Kategori 1 er den kategori de fleste stræber efter at være, men som de færreste kan være i hele tiden. Det bedste råd er, at du slipper det med at skulle være perfekt, for ingen er perfekte! 

Hvad kan du så gøre?
Der er flere forskellige muligheder for at arbejde med sine grænser, som jeg lærer mine klienter. En øvelse er her:

Tegn på et stykke papir:

1 stor cirkel i midten, som er dit personlige energifelt/din personlige cirkel, som den ville se ud, hvis du var i kategori 1.

Fokusér så på hvert enkelt menneske/situation i dit liv, som du tillader at overskride dine grænser.

Tegn en cirkel for hver af disse, så hver enkelt cirkel overskrider noget af din store personlige cirkel

Det vigtigste ved denne øvelse er, at du er helt ærlig. Nogle mennesker i dit liv vil tage meget af din cirkel. Andre vil tage mindre.

Betragt så hele din tegning og vurdér, hvor meget af dit eget energifelt, der er tilbage til kun DIG.

Hvis denne tegning er fyldt med cirkler, som overlapper din cirkel – har du formentligt en del at arbejde med.

Små skridt

Start med at sige fra på områder, hvor du på forhånd ikke er bange for konsekvensen og når du så har oplevet succes på de mindre og risikofri områder, kan du stille og roligt gå i gang med de store og ”risikable” områder.

Jeg-budskaber
Udover det, er det vigtigt, at du først og fremmest forsøger at benytte ”jeg-budskaber” i stedet for ”du-budskaber”. Eller sagt på en anden måde: Du holder bolden på din egen banehalvdel. Du-budskaber kan ofte virke som angrebs-kugler mod den anden person, og så har modsat effekt. Eksempel: ”Nu er det tredje gang i denne uge, du beder mig arbejde over”. Sig blot helt klart: ”Nej, jeg er ikke i stand til at blive her længere i dag”.

Husk at rose dig selv, hver gang du har formået at sige fra. Dette vil give dig mere mod på at fortsætte med at få renset ud i dit energifelt og blive mere og mere DIG.

Husk nu – bær over med dig selv, hvis du ind i mellem hopper tilbage i din gamle hoved-kategori. Du er blot et menneske, og du er i gang med at øve dig!

Held og lykke!

 

*Assertiv adfærd er bl.a. den kommunikationsform, der kort beskrives, hvor du bliver på egen banehalvdel og bruger jeg-budskaber i stedet for du-budskaber. Der findes meget rigtig fin litteratur om netop dette emne, som du med fordel kan læse.

Namaste Reikimester, Traumeterapeut og Healer Esther Økær

www.reikihealer.dk

 

__________________________

Reikimester Healer og Coach Esther Økær, Greve
https://www.reikihealer.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter
Kender du dine grænser? Læs mere