Slut fred med dit selvværd på 10 måder
Hvis et dårligt selvværd bliver ved med at få negativ næring, vokser det sig større. Selvom kimet til et dårligt selvværd oftest er startet i barndommen, (som jeg har skrevet om i tidligere blogindlæg), er det aldrig for sent at arbejde med sig selv for at få et bedre selvværd.
Det dårlige selvværd vokser
Når mennesker med dårligt selvværd, endelig beslutter sig for at gøre noget ved det, er de ofte villige til at prøve nærmest hvad som helst. De risikerer at famle rundt i blinde. De prøver 80 forskellige løsninger, som de har fundet på en personlig-udviklings-messe. Jo – noget vil måske rykke lidt - men efter 14 dages pligtskyldigt selvværdsarbejde, føler de alligevel ikke, at de er begyndt at elske sig selv mere end før. Det er nærmest som om, det dårlige selvværd vokser, jo mere de ønsker at ”forbedre det”.
Og se her kan forklaringen meget vel ligge.
Jo mere du stræber efter noget - jo sværere bliver det
Sådan er det nemlig ofte. Ligegyldigt hvad man stræber efter. Hvis man utålmodigt stræber og stræber og stræber efter noget, kan man komme til at fokusere så meget på det, at det ikke lykkes. Hvad mener jeg nu med det?
Et eksempel:
Du beslutter dig for at meditere. Du sætter dig ned og benytter alle de fine åndedrætsteknikker, du har lært af din meditationslærer. Du har måske oveni købet fået et fint mantra, der skal få dig til at komme endnu dybere. Men – i stedet for at meditere og slippe tankerne, myldrer tankerne frem som trafikken på motorvejen kl. 16. Irriteret forsøger du at skubbe dem væk – men de bliver bare ved med at komme myldrende frem. I stedet for at meditere og opnå indre ro, opdager du, at du sidder og bliver mere og mere stresset.
Hvis dette eksempel ikke var tydeligt nok, kan vi da også lige snuppe det med den blå elefant, som du for alt i verden IKKE må tænke på………….
Hvad er det, der sker?
Hvordan kan du så bruge disse eksempler til noget, når handler om selvværd?
Du har det mål at forbedre dit dårlige selvværd. Du bruger alle de teknikker, du har læst dig til eller modtaget på selvværdskurset. Alligevel opdager du, at du hele tiden føler dig slået tilbage til start. Hver gang du føler, at du dummer dig eller ikke lykkes med noget, banker du dig måske selv stadig med din virtuelle hammer ved at tale selvbebrejdende til dig selv på en meget lidt kærlig måde.
Udover det mærker du måske også omverdenens mishag. Hvad har han/hun nu gang i? Så du mærker frygten for afvisning.
Hvordan slutter du så fred med dit selvværd?
1.
Aller vigtigst: Ved at acceptere, at ting tager tid. Gamle mønstre er så indprentet i os, at vi ikke bare lige kan give slip på dem. Du har brugt hele dit liv til at forme dit selvværd til det, som det er nu, så det kan ikke bare ændre sig på et splitsekund fra den ene dag til den anden. Vær tålmodig med dig selv!
2.
Ved at begynde at lægge mærke til, når du hopper tilbage i de gamle mønstre. Hver gang du f.eks. bemærker, at du taler grimt til dig selv, kan du stoppe lidt op og sige til dig selv:
”Ok – der talte du igen gamle selvværd. Tak fordi du lægger mærke til mig. Det værdsætter jeg dig for.”
Og ja – du har ret. Det kan godt virke lidt fjollet at tale sådan til sit selvværd, men det hjælper faktisk. Nogle gange kan det også gavne, hvis du allerede på forhånd har bestemt dig for, at dit selvværd ”ser ud” på en bestemt måde. Det kan være i form af et menneske, et dyr eller en ting.
3.
Du kan gå tilbage og kigge på de lister over ting, som du er god til, (som du jo allerede har lavet efter at have læst min blog). Læs dem højt for dig selv – evt. på bånd, så du kan høre det igen og igen.
4.
Brug de samme lister til at nøjes med at foretage dig de ting, som du ved, du er god til og mærke, hvad det gør ved dit selvværd.
5.
Skriv dine værdier ned, og se om de stemmer med, hvad du foretager dig i livet. Beslut dig for, hvilke af disse værdier, der er vigtige at arbejde videre med.
6.
Nøjes i starten med at arbejde med et redskab ad gangen, så kan du bedre mærke, om der er en positiv effekt.
7.
Giv ikke op efter en uge, selvom det ikke har hjulpet. Vent mindst 30 dage, før du dropper den og går over til en anden metode.
8.
Giv helt slip, når noget tilsyneladende ikke virker, i stedet for enten at klamre dig til det eller bebrejde dig selv, at metoden ikke virker på dig. Det kan dog sagtens være, at du senere i processen vil have større glæde af metoden. Så kan du altid vælge at gå tilbage til den igen.
9.
Ros dig selv og dit selvværd, når du mærker fremgang. Ved at du gør dette, forstærker du følelsen af det gode selvværd – og så er du godt på vej.
10.
Lav en evaluering over alle de råd, du har fået af andre mht. hvordan du kan få et godt selvværd (inkl. dem du har fået af mig i denne og andre blogs). Læg alle de råd væk, som blot forvirrer dig mere, end de gavner, (eller som du synes er helt henne i vejret)
Og husk – du er garanteret meget mere værd – end du selv går rundt og regner med.
Held og lykke med samarbejdet med dit selvværd.
Læs her om selvværdskurset "Har du tillid til dit Selvværd?"
Hav det fantastisk – Livet venter på dig!
Kærligst
Reikimester Healer og Coach Esther Økær
__________________________
Reikimester Healer og Coach Esther Økær, Greve
https://www.reikihealer.dk
Kommentarer
log ind eller opret konto for at skrive kommentarer