Reikimester Traumeterapeut Healer og Coach

Dødsfald, skilsmisse eller afskedigelse – sådan kommer du igennem

Det er hårdt at miste. Hvad enten det handler om dødsfald, skilsmisse eller måske afskedigelse fra et job, kan dette medføre en dyb sorg. For mange betyder et tab, at der kommer en lang drøj periode, hvor sorgen fylder det meste af deres tilværelse. Indimellem kan det føles ubærligt. Som noget du aldrig vil komme igennem.

Lyset for enden af tunnelen
Men det vil du! En morgen vågner du op med en følelse af at kunne se lyset for enden af tunnelen. Allerførst tør du næsten ikke tro på det – men fra den dag begynder tilværelsen igen at føles til at bære. Dag for dag opdager du, at du bliver mere og mere dig selv igen.

Stress-symptomer
Inden du når så langt, kan du have oplevet nogle af de samme symptomer, som en stressramt person. Ganske enkelt fordi chokket over at miste fungerer som en stressudløsende faktor. Udover selve den dybereliggende sorg og dermed fortvivlelse og gråd kan du f.eks. opleve symptomer som:

Søvnløshed
Appetitløshed
Vægttab
Vægtøgning
Angst
Håbløshed
Rastløshed
Tilbagetrukkethed
Skyldfølelse

Sorg tager den tid, som den sorgramte har behov for, at den skal tage
Det allervigtigste: Giv dig selv lov til at sørge. Der er ikke noget, der hedder en udløbsdato for, hvornår du ”bør” stoppe med at sørge. Dog vil jeg sige, at hvis din sorg handler om, at du har mistet dit job, kan det være lidt nemmere. Her hjælper det for det meste en hel del, når du har fået et nyt job igen. Det kan man derimod ikke bruge som en rettesnor i forbindelse med død eller skilsmisse. For nogle mennesker kan dette betyde, at de tager sorgen med sig som en kappe resten af deres liv. Andre mennesker kommer igennem sorgen, lærer at leve side om side med den. De opdager, at selvom de stadig savner, har sorgen en anden karakter, så den ikke længere overskygger tilværelsen.

Om du hører til den ene eller anden gruppe – er det dit liv, det handler om. Ingen andre mennesker skal blande sig, hvor lidt, hvor meget og hvor længe du sørger.

Men hvad kan du gøre for få mørke til at blive til lys igen?
Heldigvis kan det lade sig gøre at mildne sorgen. Det er en stor fordel at have en god familie og gode venner, der er villige til at lytte til dig – også selvom du gentager dig selv igen og igen mange gange. Bliv ikke forskrækket over, at der er nogle, som vil undgå dig. Det er ikke, fordi de ikke føler med dig, men fordi de er bange for at gøre dig mere ked af det, hvis de spørger ind til din sorg.
Her er nogle andre råd til, hvad du kan gøre, hvad enten du har mistet ved dødsfald eller skilsmisse:

Gå i sorgterapi enten i grupper eller en-til-en sessioner
Fordelen ved grupper er, at du møder andre i samme situation som dig, mens fordelen ved en-til-en sessioner er, at fokus er rettet udelukkende mod dig

Coaching
Det skal være hos en person, der kan rumme dig og din sorg og forstår, at sorg tager tid om at læges.

Skriv et brev til den person, du har mistet
Det er vigtigt, at du skriver alle dine følelser ud – lige fra sorg, vrede, afmagt, isolation til desperation osv. osv. Skriv også tak til personen for de ting, du føler taknemmelighed overfor. Når du har skrevet det, læser du det højt for dig selv en gang om dagen tre dage i træk. Herefter brænder du det. Selvom du måske har lyst til at sende brevet, hvis det er til en partner, der er gået fra dig, anbefaler jeg, at du undlader dette. Som regel er det svært at lade være med at komme med personlige angreb i et sådant brev, så det er bedre at brænde det. Senere, når du er kommet lidt på afstand af adskillelsen, kan du vælge at sende et nyt brev til din tidligere partner, hvor du er lidt mere assertiv (altså undlader for mange du-budskaber).

Mal, tegn, skriv dagbog
Disse er fantastisk gode redskaber, som virker enormt healende. Du skal tegne, male eller skrive alle dine følelser ud. Fortsætter du med dette, vil du efterhånden opdage, at det du skriver, maler eller tegner skifter karakter. Andre har glæde af at arbejde i ler eller sten. 

Dans eller sang
Det kan være svært at forestille sig, at du overhovedet kan komme i gang med at danse eller synge. Rent faktisk kan du måske få en skyldfølelse, hvis du tillader dig selv at udfolde dig på denne vis. Dans eller sang står for mange som udtryk af glæde, og du "kan da ikke tillade dig", når du "burde" være trist og sorgfyldt. Men sandheden er, at det at synge og danse kan være healende og hjælpe dig igennem sorgen. Jeg husker selv, at jeg for mange år siden startede i et sangkor efter at have været ude for et tab. Jeg var langt nede og dykke, da jeg var til sangtesten, men allerede efter første sang, opdagede jeg, at jeg mærkede et løft. Langsomt, men sikkert sneg livsglæden sig ind i mit liv igen. Det er svært at lade være med at være glad, hvis man danser og synger. Udfordringen ligger blot i at lade være med at føle dig skyldig. Det er faktisk ok, at du ikke hele tiden går og er trist.

Meditation, Mindfulness
Dette kan være lidt svært i begyndelsen, fordi du er så fyldt op af sorg og stressende tanker, at du ikke kan falde til ro. Men efter nogen tid, vil du kunne få glæde af det. Læs her om Meditation og mindfulness

Healing
Dette kan jeg naturligvis kun anbefale på det kraftigste. Reikihealing virker afstressende og beroligende, og sætter din egen selvhealing i gang, så du efterhånden får det bedre. Din krop har formentligt også brug for healing, fordi du måske har lidt af søvnmangel og appetitløshed m.m. Læs her om Reiki healing

Sjælehentning (soul retrieval)
Når vi kommer ud for et traume, mister vi en del af os selv. Når jeg laver sjælehentning for mine klienter, benytter jeg en metode fra Inkatraditionen. Her siges det, at vi alle har en boble rundt om os, og at vi mister et boblestykke, hver gang vi oplever et traume. Jeg er så heldig, at jeg er blevet optrænet i at hente boblestykker hjem ved hjælp af en enkel og alligevel meget effektiv metode. Bl.a. har jeg hjulpet en hel del klienter, som har været ude for tab, enten ved dødsfald eller skilsmisse. Efter behandlingen føler de en lettelse og en glæde, som de troede var forsvundet for evigt. En klient ytrede det på denne måde: ”Det var som om gardinet blev trukket til side, og solen endelig skinnede ind”.
Læs her om sjælehentning 

Naturens gratis healing
Naturen er healende i sig selv. Bare det at gå i din have, i en skov eller langs vandet kan hjælpe dig med at komme godt ud på den anden side af sorgen, så den ikke længere føles ligeså tyngende.

Jeg ønsker for dig, at dit gardin også en dag bliver trukket fra, og at solen igen skinner ind på dig. Den dag, hvor du igen føler, at livet er værd at leve igen, og at du fortjener at leve fuldt ud.

Et skridt af gangen!

Hav det fantastisk – Livet venter på dig!

Kærligst Reikimester, Healer og Coach Esther Økær

www.reikihealer.dk

 

__________________________

Reikimester Healer og Coach Esther Økær, Greve
https://www.reikihealer.dk
https://qttt.dk/

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Dødsfald, skilsmisse eller afskedigelse – sådan kommer du igennem