Afsløring af hemmeligheden alle gemmer på

Der ligger for de fleste et helt naturligt og meget stærkt ubehag i, at skulle mærke og rumme de "upopulære" følelser vi alle indeholder.

Det kan eksempelvis være usikkerhed, frygt, mindreværd, misundelse eller følelsen af utilstrækkelighed.

Hver især har vi vores egen unikke historie om, hvordan vi oplevede de første år af livet. Hvorvidt vi blev støttet og elsket eller kritiseret og nedgjort. Samt hele det spektrum der ligger der i mellem.

Fælles for os alle er, at vi på baggrund af vores oplevelser har dannet konklusioner om vores værd. Om hvad der er ok og hvad der ikke er. Alt det vi oplevede som "ikke ok" pakkede vi væk, og lavede ubevidst en strategi for at holde det skjult for andre koste hvad det vil.

De fleste der arbejder med sig selv i terapi eller på anden måde, vil opdage stærke frygtsomme tanker koblet på disse "hemmeligheder" som vi holder skjult for både os selv og andre.

De kan f.eks. lyde sådan:

"Hvis de opdager at jeg er usikker, elsker de mig ikke og jeg vil være helt alene"

"Hvis jeg ikke kan klare det, er jeg ikke noget værd"

"Hvis jeg viser at jeg bliver ked af det, taber jeg alt"

"Hvis jeg græder er jeg svag - det kan ikke bruges til noget"

"Jeg skal være dygtig for at være noget værd - jeg må ikke vise at det er svært"

De følelser vi bruger så meget energi på at undertrykke og holde skjult, er helt almindelige menneskelige følelser. Vi har dem alle sammen. Vi har dem i forskellig intensitet og i forskellige situationer men vi rummer dem alle. På den måde er vi så ens inden i, og ret forskellige i det ydre.

Vores indre grundlæggende følelser er meget ens, måden vi viser dem på og hvornår vi oplever dem er meget forskellige.

Den barske type kender også til at være bange. Den usikre kender til tryghed. Den dominerende kender til usikkerhed. Den kærlige kender til frygt. Den hjælpsomme kender til udmattelse. Den sjove kender til ensomhed.

Vi bliver mere og mere hele mennesker, efterhånden som vi kan leve i integritet med alle vores følelser. Mennesker omkring os tiltrækkes af andre hele mennesker, da der ligger en dybere trang i os alle, til at blive set og til at leve som hele mennesker. Frygt er det der ofte står i vejen for os.

Årsagen til at vi er så bange for at mærke de følelser er, at da vi ubevidst besluttede os for at skjule dem, var det med en oplevelse af, at det gjaldt livet. En oplevelse af, at vores overlevelse afhang af, at ingen nogensinde måtte opdage disse forbudte følelser.  Det er en medfødt menneskelig overlevelsesevne, at vi som børn ubevidst pakker det væk som vi ikke oplever bliver set eller mødt.

Du kan vælge at byde følelserne hjem i dit voksne liv. Når du læser dette bliver du bevidst om hvad det er der foregår. Vær venlig ved dig selv undervejs, accepter at det er en frygtsom færd. En yngre udgave af dig, troede på at det gjaldt liv og død at bevare hemmelighederne. Næste gang du mærker en snært af usikkerhed, så slå den ikke hen med tanker som "Hvorfor nu det? Sådan noget pjat".

Mød den i stedet for venligt. Forestil dig, at det er en længe ventet ven der vender hjem. Forestil dig, at I nu skal lære hinanden bedre at kende. I små doser, skridt for skridt. Mød den venligt og vær nysgerrig på, hvad der mon har lokket den i skjul i sin tid. Mind dig selv om, at det er en helt naturlig følelse  fordi du er et menneske. Nu mere du kan byde den hjem, nu mere vil du blive hel.

Det kan være en ongoing livslang proces, at byde alle følelserne hjem lidt efter lidt. Efterhånden som de integreres, skal du bruge mindre energi på, at holde dem skjult. Det frigør energi til mere glæde og mere liv, til at kunne være og bare nyde.

 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Afsløring af de følelser alle gemmer på. Læs mere