Efteruddannelse – din egen forandring gavner klienterne!

Studiet til psykoterapeut er på godt og ondt et livslangt studie. Selvom du er uddannet, bliver du sandsynligvis aldrig færdiguddannet, idet arbejdet som terapeut altid giver nye udfordringer og nye vinkler på livet.

Af respekt for dine klienter, er det overordentligt væsentligt at du altid er åben og nysgerrig på andre vinkler på livet og udvikling, end dem du selv kender. Derfor kan kurser, efteruddannelse og erfaringsgrupper være ganske relevante muligheder for dig der arbejder som terapeut eller med mennesker. Så du holder dig selv ved den terapeutiske ild og ikke hviler for længe på laurbærbladene.

At efteruddannes, følge kurser og få supervision er et decideret krav for blandt andet European Association for Psychotherapy – hvor du som medlem kontinuerligt skal opkvalificere dine evner og viden. Og ikke kun inden for den gren af terapi du nu engang har valgt, men indenfor forskellige grene, således at du ikke forvilder dig til at tro at din valgte retning er den eneste rigtige.

Dette er der meget fornuft i. Både for dig, din faglighed og din personlige udvikling. Og ikke mindst for dine klienter som møder en terapeut der altid er åben overfor livets mangfoldighed og oplevelser. Når en organisation som European Association for Psychotherapy opretholder disse krav, så er det med stor erfaring i hvad der er bedst – både for klienten og for terapeuten.  

Desuden er efteruddannelse og kurser en fortrinlig måde at møde kollegaer, udveksle erfaringer, netværke og i det hele taget holde den terapeutiske form ved lige. Der er heldigvis stor udvikling indenfor den terapeutiske verden. Mange nye og spændende metoder, teorier og undersøgelser om effekten af terapi. Alt sammen spændende at deltage i og udvikle.

Det er måske en af de største ulemper og fordele ved terapi. At mennesket hele tiden udvikler sig og at terapi derfor må gøre ligeså. Tænk blot på den spæde start med psykoanalysen, hvor patienten skulle ligge på en briks og associere frit, hvorefter psykoanalytikeren tolkede for patienten. Der er sket meget siden. Patienten er blevet til klienter. Briksen er blevet byttet ud med stole, tolkningen byttet ud med ligeværdig kontakt. Alt sammen fordi engagerede terapeuter ser med nye øjne på metoder og mennesket. Alt sammen fordi efteruddannelse, kurser og nysgerrighed følger den seriøse og modige terapeut.

Som den eksistentielle terapeut og psykiater Yalom skriver i en af hans mageløse bøger – så er forandringer i terapeuten ligeså væsentlig for vellykket terapi som forandringer hos klienten. Yalom beskriver hvordan han igennem ti år gik i en terapigruppe med den samme underviser. Da gruppen efter ti år stoppede og der blev evalueret på forløbet, sagde et andet gruppemedlem til læreren ”Vi har alle flyttet os så meget i de ti år – men du er præcis den du hele tiden har været”. For Yalom var dette en af de mest bedrøvende oplevelser i hans uddannelse.

Hvis du gerne vil støtte dine klienter til forandring, må du altid selv være parat til forandring.

Alt godt

Studievejlederen på Psykoterapeutisk Institut

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Psykoterapeutisk Instituts studievejleder skriver om efteruddannelse