Psykoterapeut København Hanne Christensen

Kræft - unge med senfølger...

Kræft - at være ung og  ramt

Som psykoterapeut er min erfaring at de unge med senfølger efter en kræftdiagnose er hårdt ramt i deres eksistens. 

På et tidspunkt i livet, hvor de ikke har fundet deres ståsted. Har fundet ud af hvem de er og hvad de gerne vil med deres tilværelse.

Hvordan kommer du videre i livet, når du har haft kræft og er blevet erklæret kræftfri. Hvordan lære du at leve med frygten for tilbagefald. Hvordan finder du ro mellem de jævnlige kontroller.

Det er grunden til at tiden efter er så svær og belastende både fysisk og psykisk...

Det er så skræmmende og overvældende, at skulle lære at leve med, at det værst tænkelige kan ske igen, leve med angsten der fylder så meget, nogen gange alt. 

Hvordan finder jeg tilliden til livet igen, hvor er trygheden henne, hvordan finder jeg fodfæste i livet på ny.

Du skal leve med usikkerheden, om du kan klare drømmeuddannelse nu, kan klare at arbejde og hvor mange timer. Du skal måske til at finde på noget helt andet mindre belastende, dette uden at kunne mærke lysten, der plejer at drive dig.

Du skal leve med usikkerheden om du får familie og børn, om du tør vise din sårbarhed til en ny kæreste, tør vise kroppens og sindets mange ar. Har du mod på at fortælle din historie til en ny kæreste, hvordan bliver du modtaget.

Magter du at fortælle om sygdomsforløbet igen og igen eller bliver du retraumatiseret.

Magter din nye kæreste at høre din livshistorie og leve med konsekvenserne. Hvad gør det for et parforhold, at skulle starte op på så alvorlige og vanskelige vilkår. Hvad gør det ved et allerede etableret parforhold...

Det er her jeg som parterapeut kan være med til at genstarte den gode samtale mellem jer.

Så i ikke af misforstået hensyn beskytter hinanden og ikke får stillet alle de vigtige spørgsmål. Får fortalt det i hver i sær går og frygter.

Nogengange kan det være godt at forberede disse samtaler i individuel psykoterpi først, at blive afklaret med sig selv. Hvad skal vi dele og hilke bekymringer hører til hos os selv hver især.

Relationerne

Hvordan reagere vennerne, er mange faldet fra i løbet af et langt og svært sygdomsforløb?

Hvor går du hen og får en ny vennekreds og hvormeget og hvordan skal du fortælle dem om din sygdom.

Skal du dele dit inderste med alle?

Du skal finde ud af, hvor meget du fortæller om sygdomsforløbet, uden at du får det dårligt (bliver retraumatiseret), hvor meget eller hvor lidt vil du dele med hvem. Hvordan fortæller du så det...

Du skal lære at leve med trætheden, der til tider overmander dig og koncentrationen der nogengange forsvinder. Du skal lære dig selv at kende på ny, lære at du ikke altid føler du slår til, indse at du nogen gange slet ikke kan kende dig selv.

Alt dette gennemgår du som ung helt alene og ofte uden at blive mødt med forståelse og støtte. Du er stærk og modig, det er du nød til at være for at få livet igen. Noget af det sværeste kan være at dine vanskelige vilkår ikke kan ses. Det kan gøre dig til tider meget ensom.

Du er ramt i din indentitet, hvem er jeg nu, hvem var jeg på vej til at blive da kræften ramte.

Dit sind er ramt, rørt og rystet, måske er du som mange andre ramt at senfølgen post traumatisk stress, det er almindeligt, de færreste mennesker tåler at blive konfronteret med livet, som du er blevet og det forstyrrer og vanskeligør din proces mod din nye identitet. 

Du er i eksistiel livskrise.

Fysisk er der måske også smerterne efter behandlingerne og operationerne som du har været igennem, de begrænser dig, du vil så gerne være med i livet, men det er så svært at finde balancen igen, vilkårerne er blevet vanskelige.

Hos hvem kan du søge hjælp, dit forhold til dine nærmeste er måske blevet for tæt for dig efter du har været syg, nu vil du gerne have en sund afstand ind, men hvor skal du så gå hen og tale om alt det svære.

Tale om de eksistentielle vilkår du er ramt af og få hjælp til finde frem til dit nye jeg. Få hjælp til at rumme tristheden og tvivlen, når du bliver handlingslammet af angst eller depressionen rammer og du ikke kan få øje på en lykkelig fremtid. 

Der er også en lykkelig fremtid til dig, du må igennem svære overvejelser og valg, se på konsekvenser, muligheder, se dine tab i øjnene, så du kan finde rundt i det liv, der nu er blevet dit. Lære at håndtere følelsen af at være faret vild og tro på, der er noget godt gemt til dig, der skal findes.

Som psykoterapeut tilbyder jeg dig min støtte på din vej hen mod at finde og få dine drømme til at blive til virkelighed, at få håbet tilbage. Hjælpe dig i processen hen mod at afklare muligheder og finde det, du gerne vil. Se tabet og sorgen i øjnene, mærke følelserne over det du har mistet, det der ikke er som det var engang. 

Finde det nye smukke unikke dig gennem et psykoterapeutisk forløb.

Kærlig hilsen

Hanne Christensen,

Psykoterapeut i København

 

 

 

 

 

 

__________________________

Hanne Christensen, Privatpraktiserende Psykoterapeut & Parterapeut
Læs mere på: http://www.kbhpsykoterapi.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Kræft - unge med psykiske senfølger. læs mere