Psykoterapeut København Hanne Christensen

Stress - hvad undgår du...

Stress – hvad undgår du...

At mærke livet...

Min erfaring som psykoterapeut er at livskunst er at være tilstede i nuet.

At mærke sine følelser og være til stede med dem, som de lige nu giver sig udtryk.

At turde vælge, have modet til at se fravalgene i øjnene. At vælge med fuld opmærksom og tage ansvaret for både det der går godt og når noget ikke lykkes.

At fejle og se det mislykkede i øjnene, at sige undskyld og tage ansvar, er det der gør os menneskelige på godt og ondt.

Vi skal alle gøre vores erfaringer, ingen har gået præcis vores vej før. For at leve skal vi turde løbe en risiko, turde tage en chance ellers bliver vi handlingslammede og dør følelsesmæssigt.

Måske kan vi sige at stress, depression og angst er handlingslammelse, et tydeligt tegn på at være følelsesmæssig døde og have mistet kontakten til vores intuition vores indre guide.

Min erfaring som psykoterapeut er at vi er faret vild i alle valgmulighederne, angsten - for fravalgene - er blevet for stor.

Det ”perfekte” liv

Nogen gange forsøger vi at blive perfekte for i det mindste på en eller anden måde at kunne styre og kontrollere vores liv (og undgå følelsen af skam, skyld og magtesløshed) og inden vi ser os om, er livet overstået med det.

Vi vil opnå topkarakterer på det perfekte studie fra det perfekte universitet, skabe den perfekte bolig, den perfekte karriere i den perfekte virksomhed, de perfekte børn i den perfekte familie med den perfekte barndom, det perfekte parforhold måske endda igen og igen, de perfekte relationer, blive set og se de perfekte steder og have det perfekte ydre i den perfekte krop.

- og hvem kan sige sig helt fri af at være ramt af dette...

Det tror da pokker, at vi er ved at falde om af stress.

Find stoltheden i at være dig

Livet kan også leves ved at være god nok (sige farvel til følelsen af skam over ikke at være perfekt) og turde sige pyt og vælge den stille væren måske sammen med vores børn og partner, prioritere det nære for en tid, mens børnene er små og har behov for os, og skabe nogle sunde menneskelige relationer til dem, vi ønsker at være tætte med. Lade karrieren komme langsommere og måske senere i livet, når der er bedre plads til den. Mærke efter om der er rart at være, der hvor vi er lige nu.

Være unikke ved at stå ved os selv uden at løbe efter det perfekte liv. Turde være stolte af at være dig og mig med styrker, ressourcer, muligheder der endnu ikke er udnyttede, være sårbare og stå ved de vilkår, som vi er blevet givet i livet ...

Turde være menneskelige, rummelige og gode nok.

Taknemlighed kommer når vi finder hjem i os selv – finder roen inden i - og lever med de vilkår der er, når vi erkender, at vi intet er lovet, men tager imod og giver med kærlighed til dem omkring os og ser i øjnene, at livet er vores eget ansvar og vi har kun et – dette.

Det uforudsigelige liv er for alle

I alle aldre kan vi komme til at skulle forholde os til egen eller vores pårørendes sygdom og ulykker eller andre svære vilkår, som at miste en nærtstående. Belastninger vi ikke kan forudse og ikke kan løbe fra, når de indtræffer. At være i nuet og give efter og mærke livet, er det mindst skræmmende, når det værst tænkelige sker.

Hvilket liv vælger du …

Hvad vil du med dit liv, undgår du valgene … et stort spørgsmål, er det svært, ja for ellers ville så mange jo ikke tage det perfekte som skabelon for livet, så ville vi nok vælge et mere menneskeligt liv.

Vælge at være mindre stressede. Reagere med afsky på stress.

Vi skal turde erkende, at vi bliver klogere hele livet, når vi tør mærke og stå ved os selv, visdom kommer af selvindsigt bl.a. fundet i psykoterapi ...

Find en god psykoterapeut, en der vil lytte med fuld opmærksomhed, empati og interesse og stille nogle gode spørgsmål, der sætter din refleksion i gang.

En der vil være sammen med dig, når du farer vild eller bliver bange og mest har lyst til at opgive dig selv igen.

Vi skal alle igennem svære overvejelser og valg for at finde ind til os selv, nogle med hjælp fra en psykoterapeut.

Vi er jo netop dem vi er, fordi vi i begyndelsen har måttet  tilpasse os vores omgivelser i større eller mindre grad.

 

Kærlig hilsen

Hanne Christensen,

Psykoterapeut i København

__________________________

Hanne Christensen, Privatpraktiserende Psykoterapeut & Parterapeut
Læs mere på: http://www.kbhpsykoterapi.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Stress - hvad prøver du på at undgå. Læs mere