Psykoterapeut København Hanne Christensen

Sorg - at leve med alvorlig sygdom og frygten for at miste...

Sorg – at være ung og miste er svært, at have en forældre eller søskende med kræft kan også være svært belastende at være pårørende til

 

Giv sorgen ord

 

Frederik kommer til mig som psykoterapeut fordi han ikke kan overskue sit studie, han har svært ved at koncentrere sig og holde fokus. Han er trist og har mistet lysten til at være sammen med sine venner. Selv fodboldtræningen virker helt uoverskuelig for ham.

Frederik går med mange tunge tanker og svære følelser, som han ikke deler med nogen.

Kæresten har han ikke kendt så længe, så hvor meget skal han fortælle om sin mor og hvordan fortæller han hende, at hans mor er alvorlig syg. Hvordan håndtere man pludselig alle de store følelser til kæresten, når alt det smertefulde samtidig trænger sig på. Hvordan involverer han sig i kæresten, samtidig med han er så bange for at miste sin mor. Frederik kan mærke, han også er bange for at knytte sig til kæresten, for han kan jo også risikere at miste hende, og det kan han ikke magte lige nu.

Frederik er et rigtigt svært sted i sit liv alt er så usikkert.

Trivselen er nødlidende

Frederiks liv er efterhånden meget mærket af moderens kræftsygdom. Hun har været syg i flere år, det går op og ned med store svingninger i hendes tilstand, og disse svingninger med håbet om hun bliver rask og angsten for at miste moderen, er efterhånden blevet så stor en belastning for Frederik, at han næsten ikke kan være i sit liv mere med den frygtelige uvished som kræftsygdommen indebærer.

Skal hans mor dø, bliver hun rask eller skal de fortsat leve i uvished i mange år frem...

Ingen kan sige hvordan fremtiden bliver, men at få sat ord på sine tanker og følelser, kan være en stor hjælp, der gør belastningen mulig at bære, samtidig med at Frederik lever sig liv.

Frederik har behov for støtte til at finde sig til rette med sine og familiens vilkår, finde en måde at leve med alt det svære på, samtidig med, at han også kan finde og mærke glæden ind imellem alt det triste. I øjeblikket magter han dårlig sit liv og slet ikke at høre mere om sygdommen, som er blevet omdrejningspunktet og det alt dominerende samtaleemne i familien.

De dybe samtaler og nærheden udebliver mere og mere. Angsten og praktiske gøremål for at få familien til at hænge sammen, er blevet det centrale. Ikke af ond vilje, men overskuddet er ved at være væk hos dem alle, de vil så gerne støtte hinanden, men de er efterhånden ved at være slidt op af spekulationer og frygt for fremtiden. Stressniveauet er alarmerende højt hos hele familien.

Hele familiens trivsel er nødlidende.

Derfor er det så magtpåliggende at de hver især finder en der kan støtte dem i deres angst for fremtiden, et sted hvor de hver i sær kan tale frit uden at skulle bekymre sig om de såre nogen.

Det er her jeg som psykoterapeut kan blive den der lytter og støtter i gennem en svær tid.

Hjælp til de tunge tanker og svære følelser

For Frederik begynder bekymringer og tunge tanker at have alvorlige konsekvenser, ingen ønsker at svigte ham, men det er ikke desto mindre det, der er ved at ske. Han er blevet alene med sine bekymringer i en af sit livets sværeste situationer. Mor er alvorligt syg – og måske dør hun.

Det var jo netop hende der skulle støtte ham, lytte når hans livet var svært.

Frederik er begyndt at isolere sig, han ved, det ikke er godt for ham, men han har svært ved at trække sig op og komme ud blandt andre, han har svært ved at se, hvad han kan berige andre med, selv om han inderst inde godt ved, det ikke er sandt.

Heldigvis ser kæresten ham på en god og kærlig måde. Hun støtter ham i at finde hjælp hos mig i psykoterapi, en hjælp hun så fint ser, hun ikke kan give ham. Hun kan give ham sin kærlighed og de fortrolige samtaler, men ikke give den professionelle hjælp der er behov for, så Frederik kan vende tilbage til sit liv med studiet, kæresten og vennerne og ikke mindst sine svære vilkår, tunge tanker og kaotiske følelser omkring hans mors sygdom og måske forestående død. Hjælpen til at holde angsten på et niveau, så han kan leve ikke blot overleve.

Det er angsten og uvisheden jeg som psykoterapeut kan hjælpe Frederik med at være i. Hjælpe ham med at få luft, så han også har plads til kærligheden og sit almindelige liv med sport og vennerne. 

Hjælpe ham med at få sat ord på sit liv.

Kærlig hilsen

Hanne Christensen

Psykoterapeut i København
 

__________________________

Hanne Christensen, Privatpraktiserende Psykoterapeut & Parterapeut
Læs mere på: http://www.kbhpsykoterapi.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Sorg - at leve med alvorlig sygdom og frygten for at miste. læs mere