Psykoterapeut København Hanne Christensen

Sådan beskytter du din sårbarhed og din værdighed.

Sådan beskytter du din sårbarhed, din selvrespekt og din værdighed...

Min erfaring som psykoterapeut er at for at kunne nyde fuldt ud at være sammen med andre, skal du vide med dig selv, at du er i stand til at skifte fra flink og imødekommende til skarp og skånselsløs på et splitsekund, hvis du har behov for at stoppe grænseoverskridende adfærd eller sårende og nedladende bemærkninger.

Det gør ikke noget hvis din adfærd er grænseoverskridende og du gør den anden flov, det kan nogen gange være den eneste måde at trænge igennem på, da skam er meget adfærdsregulerende på godt og ondt.

Dette er min erfaring som psykoterapeut.

Er det virkeligt nødvendigt at kunne sige stop, at nok er nok?

Smukt er det at kunne tilgive, hvis den der har trådt over dine grænser, har givet dig en undskyldning og ændret adfærd. Så vender vi tilbage til en kontakt med hinanden, der er styrket, da vi nu kender hinanden bedre og fra flere sider.

At skulle blive ved med at tilgive en person, der bevidstløst igen og igen fortsætter sin grænseoverskridende adfærd, er absolut ikke i orden. Her har du brug for at kunne sætte dig selv i respekt og det kræver at du kan mærke din vrede og udtrykke den på en konstruktiv måde, så du bliver respekteret.

Det kan være nødvendigt at opsøge en psykoterapeut for at lære dette, det er ikke alle der har fået trænet evnen til at sige stop, at sætte grænser. 

Ikke alle der kender deres vrede.

At leve sig ind i den andens verden

Det er fint at prøve at forstå, hvorfor den andens adfærd er nedladende, ubehagelig eller respektløs, måske har hans/hendes liv været svært belastet eller traumatisk. Det er fint at kunne forestille sig, hvordan den andens liv er, men det betyder ikke, du skal lade dig bruge som skraldespand, så den anden kan få afløb for svære oplevelser og følelser som vrede igen og igen.

Derfor har du brug for at kunne mærke, når nok er nok - mærke din vrede, irritation eller at du ønsker dig langt væk fra situationen – og kunne italesætte det på en sådan måde så du bliver hørt og respekteret.

Agere i din virkelighed.

Når hjertet lukker af

Siger du aldrig fra, så ender du med at lukke dit hjerte – eller miste lysten til sex, hvis det er kæresten, der behandler dig respektløst – og det ødelægger forholdet og din lyst til igen at have nogen (for) tæt på.

Så konklusionen er, at for at nyde at være sammen med andre og have gode nære relationer, er det vigtigt, at kunne sige stop, klart og tydeligt, når samværet bliver uacepeltelt for dig. At være i stand til at holde dit hjerte åbent uden frygt ved at være i stand til beskytte din sårbarhed.

Siger du ikke stop eller tør du ikke af frygt for at miste den anden, er prisen at du mister dig selv.

Måske er stress, depression og angst også virkninger af, at vi ikke udtrykker vores vrede, når det er den følelse, vi med god grund er fyldt af.

Måske er det bare sådan at vi bliver følelsesmæssigt forkrøblede af at lægge bånd på den sunde og livgivende vrede, der er med til at udtrykke hvem vi er og hvad vi vil være med til.

Tro på at det vil lykkes for dig

Alt nyt kræver øvelse og mod til at fejle. Så hold dig ikke tilbage, fordi du ikke er vant til at holde fast i det, du føler er godt for dig og det du har lyst til, og det som giver dig livsglæde. Lige nu kan dine behov og følelser måske opleves diffuse og gøre dig forvirret og i tvivl - og sådan må det være indtil du bliver trænet i psykoterapi i at mærke dig selv og tør handle på det. Som med alle andre nye vaner, vil det være sådan at en dag vil det falde dig naturligt at sige stop og du vil undre dig over, du engang fandt det så svært. Men husk på: at det aldrig er for sent at få et godt liv.

Tiden og at kunne rumme tvivlen er vigtige parametre for forandringer ved jeg som psykoterapeut.

Det vigtigste er du tror på det lykkes, så sker det, at du lige pludselig oplever ændringen er indtrådt.

Med kærlig hilsen

Hanne Christensen,

Psykoterapeut i København 
Dette blogindlæg er udvalgt af Levlykkeligt's samarbejdspartner Magasinet Psykologi som vælger et nyt indlæg fra Levlykkeligt hver uge til deres facebook fanpage og et om måneden til deres trykte magasin.

__________________________

Hanne Christensen, Privatpraktiserende Psykoterapeut & Parterapeut
Læs mere på: http://www.kbhpsykoterapi.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Sådan beskytter du din sårbarhed og din værdighed. Læs mere