Psykoterapeut København Hanne Christensen

Utroskab kan røre ved en forladthed som den svigtede ikke anede fandtes

Parterapi - Utroskab, den sværeste afvisning ...

Min erfaring som parterapeut er at de mest fundamentale værdier i et parforhold er gensidig respekt, troskab og tillid.

Når de fundamentale værdier i fællesskabet bliver brudt som ved utroskab, kan det nogen gange være sværere at komme over end hvis partneren var død.

Svigtet kan gøre så ufatteligt ondt og røre ved hele den svigtedes livshistorie, så det bliver svært at se klart og komme videre, utroskab kan røre ved en forladthed, sorg og vrede, den svigtede ikke anede fandtes

Den afvisning der opleves ved utroskab, at blive valgt fra og miste den tryghed og tillid til partneren, som er det dyrebareste mellem to – kærligheden - kan være meget svær at bearbejde, glemme eller komme videre fra.

Utroskab som udviklingsmulighed

Utroskab kan for nogen par være en udviklingsmulighed hvis I begge vil og har modet til at gå i parterapi.

Hvis begge parter vil hinanden og kan se forholdet var på vej ind i en dødhed, som der ikke blev talt om.

Måske var den gode dialog stoppet, måske tog I hinanden for givet, måske glemte I at anerkende og værdsætte hinanden, måske var jeres sexliv gået i stå og nærheden og intimiteten væk. Måske var du blevet lidt for kontrollerende eller ligeglad...

Nu har I muligheden for at genskabe den gode tætte dialog hos parterapeuten, kigge på hvad I var lige ved at miste, se på hvad der er så dyrebart mellem jer, at det er værd at kæmpe for.

At genopbygge tilliden

Den der har være utro må være ærlig og tage ansvar for sin adfærd. Lade partneren være både vred og ked af det for en tid, trøste og undskylde igen og igen.

Det er aldrig din skyld, at din partner er utro.

For at genopbygge tilliden må du vise du vil din partner og at denne er betydningsfuld for dig.

Du må være gennemsigtig i alt hvad du gør og er. Ingen hemmeligheder eller skjulte dagsordner, du må ganske enkelt vise (bevise) du er troværdig. Det du siger og det du gør skal stemme overens.

Når din partner har været utro, må du finde ud af, om du vil tilgive og om du vil videre sammen.

Utroskaben skal du være med til at lægge bag jer efter en tid og ikke blive ved med at ribbe op i den, ved at give din partner skyldfølelse.

Bliver vreden og de sårede følelser ved at belaste dig, så må du finde en at tale med.

Om hvordan det kan være, det er så svært for dig at komme videre. Måske har du oplevet mange svigt tidligere i dit liv og disse svigt bliver lige nu aktiveret og skaber kaos i dig, så du ikke kan se klart og komme videre med din parforhold.

Livet efter utroskab

Nogle par kommer stærkere ud af utroskaben, de kan bruge det skete som en udviklingsmulighed sammen med en parterapeut, i sær hvis det er et enkeltstående tilfælde. Så kan konsekvensen blive en øjenåbner af de helt store. Tænk hvis jeg havde mistet dig og alt det, vi har sammen...

Det vigtigste er at I får sat fokus på følelserne mellem jer, ved at genetablere den tætte, fortrolige og ærlige dialog igen.

Tale om hvad I har gjort eller undladt at gøre, der kan have ført jer hen til denne situation...

Hvad savner I hver især, hvad er det I fremover gerne vil have af hinanden og hvad vil I hver især være mere opmærksomme på, I skal blive bedre til?

Andre par vælger skilsmissen, svigtet opleves for stort og utilgiveligt. Hvis utroskaben har været af længere varighed med mange svigt eller hvis utroskaben har været med en fra vennekredsen eller den nære familie begge havde tillid til og var trygge ved.

Vælger I at skilles, håber jeg I vil gøre rigtigt meget for at få etableret et godt forhold - evt. med hjælp fra en parterapeut - så I får skabt en god dialog, så både børn og voksne får mulighed for at trives i det nye liv.

Det er det jeg som parterapeut hjælpe jer hen imod.

Kærlig hilsen

Hanne Christensen

Parterapi i København

 

 

 

 

 

 

 

__________________________

Hanne Christensen, Privatpraktiserende Psykoterapeut & Parterapeut
Læs mere på: http://www.kbhpsykoterapi.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Utroskab - følelsen af forladthed. Læs mere