Psykoterapeut København Hanne Christensen

Misbrug - er du ramt af pårørendefælden?

Misbrug - er du ramt af pårørendefælden

Min erfaring som psykoterapeut er at det er ufatteligt ødelæggende for livskvaliteten at være vokset op i en familie med misbrug af alkohol, hash eller stoffer

Dette er nu også underbygget forskningsmæssigt.

Sorg og vrede

Louise kommer til mig som psykoterapeut fordi hun er så vred og ked af, at hendes mor fylder hendes liv med drama og kaos. Hun ville ønske, de kunne være sammen som familie, hygge sig, måske også være tætte og fortrolige, dele glæder og sorger, fejre familiebegivenheder og andre højtider sammen.

Savn

Louise savner en kærlig omsorgsfuld mor, en stail mormor der interesserer sig for sine børnebørn og vil dem. Børnenes farmor er fantastisk, og det gør Louises savn af sin mor så meget tydeligere og større.

Louise ved ikke og har aldrig vidst, hvad hun kan forvente af sin mor. Hvornår er moren fuld, ondskabsfuld og helst fri for familien eller hvornår har hun sine små mellemrum af interesse og nærvær.

Bebrejdelser

Når moren kontakter Louise er det ofte for at beklage sig eller kritisere og bebrejde Louise, at hun ikke er til nogen hjælp og støtte. At hun er ligeglad med sin mor.

Angst

Når Louise kontakter sin mor, er det for at berolige sig selv, når angsten for om der er sket moren noget bliver for stor. Den evigt gnavende angst, skam og skyld, Louise så gerne vil være fri for.

Sårbarhed

Louise opsøger mig og vil i psykoterapi, fordi hun har så meget sorg inden i, hun er så stresset, hun er bange for at lukke op for sin sårbarhed, hun er bange for at tårerne aldrig holder. Hun undrer sig også over at hun har svært ved nærhed, hun føler at hun altid beskytter sig mod en eller anden form for fare...

Skyld

Louise har måtte klare sig selv og har måtte sørge for to mindre søskende, det gør stadig ondt på hende at se, hvor dårligt de har det. Stadig gemmer hun ofte sin egen smerte og sorg væk, for at støtte sine i dag voksne søskende, hun føler en enorm skyld over, hun ikke gjorde det bedre, hun føler det er hendes skyld, hende yngre søskende har så svært ved livet i dag.

Parforholdet

Hun frygter for sit parforhold, kæresten kan ikke forstå, hun ikke bare lader sin familie ordne deres konflikter og kaos selv, hvorfor hun ikke koncentrerer sig om deres egen familie og de glæder og den støtte hans familie kan give dem.

Skam

Louise undrer sig over, hun ikke bare kan glæde sig over sine børn, sit parforhold og sit gode job som læge, hun har opnået så meget og alligevel er hun så fyldt af sin families problemer. Hun ville så gerne hjælpe dem. Hun får dårlig samvittighed, når det går hende godt og hun har svært ved at acceptere, at hun skammer sig over sin familie og sin baggrund. Et altoverskyggende dilemmea for hende.

Forkert og utilstrækkelig

At Louise får plads til at tale om sin historie, hjælper hende til at finde ro til at mærke sine følelser, sin sorg og det store savn, der fylder hende. Hun lærer langsomt sin sårbarhed at kende, at have den med sig. Hun opdager hun er god nok, ikke forkert og utilstrækkelig som hun ofte føler sig i sociale sammenhænge. Opdager at hun har gjort så meget godt for sine søskende, måske alt for meget på bekostning af sin egen familie. 

Mælkebøttebarnet

Louise er blevet en mønsterbryder - et mælkebøttebarn - en stærk, intelligent og kompetent kvinde, der er kommet rigtigt langt i sit liv, men uanset alt det hun har opnået og gjort, må smerten og sorgen mærkes for at få ro i sindet, for at kunne glædes over livet og nyde det. For at kunne give slip og lade sin familie tage ansvar for sig selv. For at stoppe det evige tankemylder.

Louise bliver i psykoterapi sammen med mig som psykoterapeut fortrolig med sin sårbarhed.

Lære den at kende, værdsætte den som en styrke og finde mod til forandring. Omfatte sårbarheden med kærlighed og finde ind til roen og stilheden i sig selv, for at sige farvel til det kaos og drama, der kendetegner opvæksten i en familie med misbrug/afhængighed.

Det er i denne proces jeg som psykoterapeut også kan støtte dig i at komme til rette med din sårbarhed og dine vanskelige opvækstvilkår...

Kærlig hilsen

Hanne Christensen

Psykoterapeut i København

 

 

 

__________________________

Hanne Christensen, Privatpraktiserende Psykoterapeut & Parterapeut
Læs mere på: http://www.kbhpsykoterapi.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Misbrug - er du ramt af pårørendefælden. Læs mere