Psykoterapeut København Hanne Christensen

Efterfødsels-reaktioner - derfor rammer det også mænd

Psykoterapi - efterfødselsreaktioner

Efterfødselsreaktioner rammer også fædrene, er min erfaring som psykoterapeut.

Thomas er blevet far for nogle måneder siden, han har glædet sig. Tidspunktet er rigtigt, rammerne er i orden. De er kommet på plads i det nye hus, økonomien er god, jobbet er spændende med gode fremtidsmuligheder. Ham og Liv har et godt parforhold.

Thomas har set frem til at skulle være den aktive og nærværende far, der med glæde deltager i omsorgen for deres lille dreng Nor, være med til at give ham en god og tryg start.

Liv og ham har haft mange samtaler under graviditeten om deres drømme og forventninger, hvordan deres liv skulle være, når Nor kom.

Hvordan er det gået til, at han nu er endt med denne tristhed, at føle sig sig så utilstrækkelig og ligegyldig at det gør ondt.

Thomas er blevet handlingslammet og tænker han er uden betydning i forhold til Nor og uden værdi for Liv. Det skræmmer ham.

Liv syntes Thomas er en god far og en dejlig kæreste, hun mærker tydeligt, der er noget der går Thomas på, hun vil gerne hjælpe, men føler sig magtesløs.

Derfor foreslå hun Thomas at opsøge mig som psykoterapeut. Da vi igennem en længere periode har haft mange samtaler om Livs barndomsoplevelser.

Thomas reaktion

Thomas liv er blevet til bekymringer, der helt overskygger glæden ved at være blevet far. Hvad nu hvis der sker Nor noget, hvad nu hvis han ikke kan passe godt nok på ham. Hvad nu hvis han mister sit job, hvordan skal de så klare økonomien. Hvad nu hvis hans lyst til det seksuelle ikke kommer igen, mister han så Liv...

Thomas er blevet angst og går nogen gange i panik. Han bliver bange for den måde han reagerer på, han kan ikke genkende sig selv. Han har mareridt om natten, er blevet glemsom, er træt og udmattet og føler sig fanget i en fælde. Han tænker nogen gange, at det er lige meget om han er her.

Selvmord er i tankerne blevet en udvej. Depressionen og angsten er blevet en tilstand han ikke længere kan overse.

Thomas er faret vild

Måden Thomas reagerer på, kan skyldes oplevelser fra hans barndom, måske savnet af en far, hvorfra han ikke fik det han havde behov for. Ingen har fået alt, hvad de har behov for. Når vi kommer i sårbare situationer senere i vores liv, kan de uopfyldte behov forstyrre. Først når vi kommer i en situation, der minder om det, vi ikke har fået opfyldt, reagere vi, og så må vi lede efter meningen i den sårethed, vi ikke anede vi rummede, for at få det godt igen.

Nu da Thomas er blevet far aktiverer Nor en sårbarhed og smerte midt i glæden, han ikke kan adressere og det gør ham forvirret, han mærker det tydeligt, men han ingen erindringer eller indsigt i hvad der sker med ham lige nu.

Noget – følelser og tanker - vil ikke gemmes væk længere. Hvad det er der ligger og forstyrrer i Thomas liv, ved vi ikke. Der er kun bekymringerne og panikangsten at forholde sig til og alle de svære følelser, der kommer væltende og overmander ham.

Thomas kan gribe chancen for at få ryddet op i sin bagage i psykoterapi. Det behøver ikke været noget voldsomt eller skræmmende, han opdager, men det er vigtigt at få synligtgjort den sårbarhed, han lige nu prøver at undertrykke med sin handlingslammelse for at få det godt igen.

Hvordan finder Thomas balancen igen

Ved at tale om, hvordan han har det. Ved at stå ved sin ukendte sårbarhed, at lære den at kende og lade den guide ham til det gode liv. At forlige sig med de måske skamfulde følelser over at være sårbar og at være overmandet af noget fremmed og uforståeligt.

Ved at få sat ord på det der fylder.

Finde modet til at be´om hjælp og få realitetstestet sin nuværende opfattelse af virkeligheden, så han ikke reagerer og får taget nogle beslutninger, han fortryder, fordi han ikke forstår sig selv lige nu. Og bliver bange.

Alt hvad vi gør giver mening, så vi skal søge efter meningen.

Thomas har behov for støtte i form af psykoterapi til at genopbygge sit selvværd og sin styrke, støtte til at afdramatisere sine tanker og følelser. Han skal støttes i at han er en god nok far og en meget vigtig og helt uundværlig støtte for Liv. Han skal genfinde alle sine fine ressourcer, som han har mistet overblikket over lige nu.

Fremtiden og den psykiske førstehjælpskasse

Når Thomas har fundet balancen igen, skal han finde nogle strategier, som kan være i hans førstehjælpskasse, hvis han bliver overmandet af utilstrækkelighedsfølelsen igen.

Det kan være

at være opmærksom på, at det er ganske rart og værdifuldt at tale om sig selv og finde meningen med sit liv i et fortroligt nærvær med en man ikke kender udover som psykoterapeuten

at være opmærksom på trygheden i ikke altid at skulle klare alle problemer alene

at kunne vende og dreje tanker og følelser uden at såre nogen ved at sige dem højt

Har du det som Thomas, så brug hans strategier, de også virker for dig...

Vær opmærksom på, der også er hjælp at hente for dig hos en psykoterapeut.

 

Med kærlig hilsen

Hanne Christensen

Psykoterapeut i København

__________________________

Hanne Christensen, Privatpraktiserende Psykoterapeut & Parterapeut
Læs mere på: http://www.kbhpsykoterapi.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Efterfødselsreaktioner - hvorfor rammes mænd. Læs mere...