Gentagelser er balsam for nervesystemet

Pålidelige gentagelser af noget godt er balsam for nervesystemet 

”For første gang i en alder af 38 var jeg i et parforhold, hvor angsten for at miste gradvist forsvandt”

”For første gang følte jeg mig så tryg, at jeg for alvor turde give los for alle mine følelser”

”For første gang turde jeg være Jeanette helt uden filter”.  

Det er muligt at få helet nogle af de sår, vi adopterede ofte har. Jeg selv er heldig, at jeg fik så kærlige og omsorgsfulde forældre. De har i den grad været med til at reparere på de sår, jeg fik påført mig de første 8 måneder af mit liv. 

Det også muligt at få helet nogle af sårene via et trygt og stabilt parforhold. 

Når man som spæd oplever konfuse og ustabile omsorgspersoner, påvirker det nervesystemet i en nedadgående retning. Det lille barn bliver stresset og må selv følelseregulere, hvilket kan være en udfordring for et lille barn. Nogle børn går helt ind i sig selv, og for dem kan det være en lang proces at få åbnet op for virkeligheden igen. At turde tro på, at livet også har noget godt at byde på. Det, at der rent faktisk findes nogen, der vil barnet det godt - og ikke forsvinder igen. 

Det er af stor betydning at se og møde barnet med nærhed og respekt. Når man adopterer et barn, er det vigtigt, at man som forældre primært er dem, der i starten er omkring barnet. På børnehjemmet har barnet været så higende efter kontakt, at det ikke har været kritisk overfor hvem og hvad, der mødte det. Barnet har suget den kontakt til sig, som var tilgængelig. Derfor er tryghed, stabilitet og ro nøgleord for adoptivbørn. Jo flere gange barnet oplever tryghed, stabilitet og regelmæssighed hos voksne, jo mere påvirkes nervesystemet ofte, i en positiv retning.

Nogle gange bliver der rippet op i sårene.

En adopteret er som en vase, der en gang er gået en stor flig af. Den er blevet limet, og kan fungere som vase, uden vandet løber ud.

Bliver den udsat for fald igen, går den lettere i stykker på det samme sted. Den er ikke så stabil længere.

Blomsterne i vasen symboliserer alle de nære, gode relationer – de fylder en op med fornyet energi.

“What doesn't kill you, makes you stronger”

Dette citat er jeg delvist enig i. Ja, er du tidligt efter din adoption kommet i kontakt med omsorgsfulde, stabile og tillidsfulde voksne, kan de hjælpe dig, det lille barn, til at blive stærkere. Dog tror jeg, en del adopterede vil kunne nikke genkendende til, at det at være adopteret sætter så dybe spor, at selv en tryg barndom ikke kan hele alle sårene.

De situationer, der kan rippe op i sårene, er typisk situationer, som følelsesmæssigt får os til at føle den samme angst, som da vi var helt små, eksempelvis angsten for at miste relationer.

Men hvis man er heldig at få omsorgsfulde, stabile og nærværende mennesker som tætte relationer i sit liv, har man muligheden for at få repareret på nogle af sårene, og dermed blive et mere helt menneske.

PS: Dette er fjerde blog i anledning af min kommende selvbiografi om det at være adopteret.

 

Bedste hilsener

Jeanette Søm, Psykoterapeut Valby

__________________________

Psykoterapeut Jeanette Søm
http://www.din-vej.nu

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter
Gentagelser er balsam for nervesystemet. Læs hvorfor