Bremser dine handlemønstre dig?

Handlemønstre (også kaldet kontaktformer) er forskellige reaktioner, vi foretager os alt afhængig af, hvilken situation, vi befinder os i.

Vi handler ud fra tidligere tillærte kontaktformer. Vi handler ud fra tidligere erfaringer, vi har gjort os meget tidligt i vores liv, mellem 0 – 3 år. Det handler om vores kontakt til de mennesker, der har været inde i vores liv i de første år. Typisk vores forældre, omsorgspersoner (personer, som har haft en vigtig plads eller rolle i vores liv) samt personale, som har passet os i vuggestuen eller børnehaven.

Det er en nødvendighed for det lille barn at beskytte sig selv, når kontakten til dets medmennesker ikke helt er intakt. Det sker dog ubevidst, når barnet benytter sig af forskellige metoder for at passe på sig selv. Sådan har det også været for dig.

Men som du bliver ældre, sker det ofte, at de måder, du som barn beskyttede dig imod andre mennesker på, ikke længere er så hensigtsmæssige. Faktisk kan de bremse dig i at udrette det, du gerne vil her i livet.

Her kommer nogle eksempler på, hvordan disse kontaktformer kan bremse dig:

Du har en angst for at miste venner eller kærester, hvilket medfører, at du er konfliktsky; du får ikke sagt det, du egenligt mener, da det føles vigtigere, at de andre synes om dig, så de ikke eventuelt dumper dig.

Du har udfordringer med at indgå i parforhold, idet du på den ene side gerne vil (det med at være single virker tomt i længden), og på den anden side er bange for at blive kasseret af den anden part.

Du er uselvstændig, og det med at tage et ansvar er du ikke så glad for - tænk nu om der kom en konflikt ud af det. Nej, så er det bedre, de andre tager styringen. Også selvom du måske ikke er helt enig i det vedtagede.

Du tager ikke ansvar for dine følelser, men i stedet beskylder du andre for f.eks. at være sur, selvom det er dig selv, der er det. Du har svært ved at rumme dine egen følelser.

Du modtager andres synspunkter om dig - helt ukritisk - hvilket gør, at du ikke får fordøjet dem. Du får ikke analyseret andre menneskers påstande om dig i dit indre. Dette kan på længere sigt medføre, at du til sidst selv tror på det, de siger. Et eksempel kunne være, at du af dine forældre gentagne gange har fået at vide, at ”du ikke er så god til at lave mad”.

Du har det svært ved at indgå i dyb kontakt med dine medmennesker, og lader ikke folk komme for ”tæt” på dig, fordi du ikke bryder dig om at åbne dig for meget, men foretrækker at spørge ind til andre.

Du mærker en negativitet mod en eller flere, men i stedet for at få kommunikeret din følelse ud og få fortalt, hvordan du har det med det og det, vender du følelsen indad og tænker, at det sikkert også bare er dig, den er gal med.

Du kan se mere om handlemønstre og forsvarsmekanismer på min hjemmeside http://www.din-vej.nu/din-vej/video/.

Føler du, at du bliver bremset i at opnå det, du egentlig gerne vil? Så kontakt mig.

Jeg vil tage ”luppen” frem og sammen med dig undersøge, hvad dine handlemønstre gør ved dig – og hvad du kan gøre ved dem.

 

Bedste hilsener

Jeanette

http://www.din-vej.nu

__________________________

Psykoterapeut Jeanette Søm
http://www.din-vej.nu

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Handlemønstre - bremser de dig? Så læs med her