At leve lykkeligt er ikke det samme som hele tiden at være lykkelig.

Det har ofte slået mig at vi kollektivt søger noget, der efter sigende skulle være .."lige om lidt" eller "når krisen er ovre" eller "når jeg får råd" eller "når jeg har lært noget mere", ”når den ny tid kommer” osv.

Jo mere vi søger jo værre går det ofte. Der er god grobund for dommedags profeter, konspirations teoretikere og angst for fremtiden. Men måske behøver vi ikke at være i denne tilstand mere?

Shoma Morita – en gammel japansk psykiater, opfandt en simpel kur mod denne "tilstand", som meget enkelt går ud på at acceptere følelsen (angsten) 100% for derefter dirigere tankerne og handlingerne væk fra ego'et og ud i verden ved hjælp af opmærksomheden – det vil sige væk fra en selv.

Følelser ændrer sig alligevel hele tiden. Følelser er uforudsigelige ligesom vejrudsigter eller terningekast er det. Det kan f.eks. godt være at jeg meget gerne vil ”føle” selvtillid, når jeg skal noget svært eller angstprovokerende. Problemet er bare, at ønsket om kontrol af følelsen, nemt skaber unødig smerte. Usikkerheden bliver forstærket af, at jeg vil være sikker – som en ond spiral. Usikkerheden får nemt sit eget liv i min/vores psyke og kan i værste fald forstærke angsten og usikkerheden og gøre os unødigt selvoptagede.

Moritas terapi er uhyre simpel og virker som en effektiv kur mod vores trang til neurotiske ego fix.

Morita terapi har fået kræftpatienter ud og kravle på Mount Fuji og i Region Sydjylland er Morita tilgangen en del af arbejdet med fastholdelse af unge på ungdomsuddannelserne – fordi det virker!

Jeg har brugt Morita tilgangen i 15 år  i forhold til mennesker på sygedagpenge, ledige, kontanthjælpsmodtagere og som barfods-psykoterapeut, psykologilærer og coach.

Jeg har oplevet mennesker med svære problemer ændre kurs og gøre det de var bange for få sekunder efter at "ti-øren" var faldet, simpelthen fordi Morita tilgangen har ramt en universel sandhed, nemlig at livet ikke handler om at være selvoptaget eller lade sig styre af følelserne, men om at vælge og handle i forhold til den ydre verden - der hvor de andre er – der, hvor vi skræller kartofler uanset "hvordan" vi har det, der hvor vi glemmer os selv og glæder os over det der er og ikke kører hjulspind i hjernen.

At leve lykkeligt er ikke det samme som hele tiden at være lykkelig, ifølge Morita er den tilgang en illusion og magisk tænkning. Tværtimod er lykken at være realistisk og kende angsten som en del af livet – anerkende den og ikke gøre den til hovedperson. Lykke er at træffe et valg ud i friheden og væk fra selvoptagetheden. At være her med 100%


Dr. Shoma Morita (1874-1938) var psykiater og leder af Jikei University School of Medicine i Tokyo i en årrække. Morita-terapien var været ligeså banebrydende og betydende i Japan, som Freud, Jung og Rogers har været for de europæiske terapi-traditioner.

"Når du løber op ad bakke,
er det i orden at give op så mange gange du ønsker -
Blot dine fødder bliver ved med at løbe."
Shoma Morita

 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer

"At være, eller ikke være" sagde Hamlet.

Lige nu er jeg ved at pille al min lærdom, søgninger og leden ned til dette enkle budskab.

med venlig hilsen Steen

At leve lykkeligt er ikke det samme som hele tiden at være lykkelig.