Fra i morgen ...

"Jeg kommer ikke, for jeg har det ikke så godt i dag." Tøjet strammer, og hun føler sig oppustet. Indeni har hun et billede af sig selv som en kæmpestor vandballon. Så hun melder afbud til venindens fødselsdag, som hun ellers har glædet sig til.

"Nå, var det ædedag i går?" spørger veninden, som selv har deltaget i par spiseorgier, men ikke mener, at  hun er så hårdt ramt. "Mm ...," svarer hun bare og lægger røret på.

Ædeflip
Fortvivlelsen tager ingen ende. I går var det søndag, ugens ensomme dag, og hun begyndte fra morgenstunden med morgenbrød, kakao og basser. Gennem hele dagen bagte hun kager, lavede mad og spiste det hele. Hver gang hun lige havde spist kager, fik hun sådan en lyst til rigtig mad. Når hun var færdig med det rigtige mad, fik hun lyst til noget sødt. Det kunne hun godt unde sig selv, når nu hun også havde spist sund mad. Hun kunne ikke stoppe. Til sidst kunne hun næsten ikke trække vejret. Da hun gik i seng, skældte hun ud på sig selv. Nu har du gjort det igen! Det er jo fuldstændig rigtigt! Du duer ikke til noget som helst!

I dag er det mandag, og hun melder sig syg på arbejdet. Siger hun har ondt i maven. Det har hun også. Det svier som et syrebad derinde. Mandagen går med at læse slankebøger og se fjernsyn. TV-Shop lancerer et nyt redskab til at få slank talje af. Hun kigger længselsfuldt på de brune smækre kroppe i fjernsynet. Fra i morgen skal det være slut. Og hun vil ikke vente til næste mandag. Fra i morgen, tirsdag, vil hun leve et normalt liv og kun spise det, hun har brug for. Det handler om at blive slank. Så vil alle disse problemer høre op.

Da hun nu har besluttet sig, må hun hellere lige udrydde sine lagre af flødeboller og chokolade. Og der er jo også lige resterne af lasagnen fra i går. Men fra i morgen ...

Overspiseren
Når noget er svært, hvis hun er trist, keder sig eller føler, at hun ikke er god til noget som helst, tyr hun til mad og søde sager. Det giver en slags ro i kroppen. Hun spiser ikke af fysisk sult, men den psykiske sult driver hende til at fylde det store tomme hul i maven op. Hun er nærmest umættelig. Når hun overspiser, kan hun ikke mærke sin ensomhed og tomhed, og hullet bliver fyldt for en stund. Som et fix. Men bagefter kommer selvhadet og den dårlige samvittighed.

Overspiseren fylder hullet op med det forkerte. Det er ikke mad, hun har brug for. Hun har behov for at mærke sig selv, og sine følelser. Det kan hun ikke, så længe hun er fyldt op med mad. For at bryde mønstret kræver det - ligesom anden afhængighed - at hun vover at lade være med at fylde sig og turde mærke, hvad der sker, når hun lader være.

Overspisning er et stort problem for mange mennesker i dag. Mange får ikke den hjælp, de har brug for. Nogle er hårdt ramt og slæber rundt på en kæmpe overvægt. Andre har også lidelsen, men er normalvægtige, fordi de er på endeløse slankekure, når de ikke spiser. At komme ud af sin afhængighed kræver, at man erkender sit problem. At man søger oplysning. Og at man søger hjælp fra en professionel.   __________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Fra i morgen ... Overspisere propper sig ikke, fordi de er fysisk sultne, men fordi en psykisk sult driver dem til det