Psykoterapeut og spirituel vejleder Jane Mejlhede

Tjek dig selv - 10 tegn på traumer

Kan du genkende dig selv i et eller flere af tegnene? Hvad betyder det for dig? 

Den nyeste forskning viser, at traumer er en af de helt store syndere, når det handler om en lang række fysiske sygdomme, mentale og emotionelle ubalancer som fx depression, angst, spiseforstyrrelser og ADHD samt alverdens afhængigheder fra stoffer, shopping, alkohol, gaming, overspisning, SoMe-afhængighed mm.

Men hvordan finder du ud af, om du har traumer? Her er 10 tjekpunkter, som hjælper dig med at finde ud af det:

Choktraumer (også kaldet Traumer med stort T)

 1. Du har været udsat for verbal, fysisk, psykisk, seksuel eller sjælelig vold/overgreb/stærkt grænseoverskridende adfærd
 2. Du har været udsat for en ulykke - fx i trafikken 
 3. Du har mistet en nær person i løbet af din opvækst
 4. Du har været alvorligt syg og/eller indlagt (i din opvækst eller senere)

Udviklingstraumer (også kaldet traumer med lille t)

 1. Du er opvokset eller lever i en familie med misbrug
 2. Du er selv misbruger (et misbrug er noget, som ikke er sundt for dig, men som du alligevel ikke er i stand til at stoppe)
 3. Du har ingen eller dårlig relation til et eller flere tætte familiemedlemmer (usunde tilknytningsmønstre)
 4. Du har haft en følelse af, at du på en eller anden måde har haft ansvar, skullet hjælpe eller ligefrem være forælder for dine forældre, da du var barn/ung
 5. Du  har følt dig anderledes, udenfor, alene, klemt, bange, forkert, skammet ud, svigtet, hjælpeløs eller forladt i din opvækst eller har været udsat for et eller flere choktraumer uden at have talt med nogen (voksen) om det
 6. Du lider af kronisk sygdom, angst, depression, stress, AD(H)D, overtænkning, ensomhed, hypersensitivitet eller dissociering .

Hvis du kan sætte kryds ud for blot en enkelt af disse ti, er der stor sandsynlighed for, at du har traumer, som har konsekvenser for dit fysiske og psykiske helbred. Jo flere krydser, du kan sætte, jo større er sandsynligheden for, at du lider af det, man kalder kompleks traume. 

Lad mig tilføje at de ti punkter på ingen måde er fyldestgørende - der er mange flere tegn og årsager…

Flere traumeeksperter mener, at vi i virkeligheden alle har traumer. Og at traumer udover at gøre os syge fysisk, emotionelt og mentalt, faktisk er den største faktor, som tager os væk fra vores sjæl - fra vores sande selv. Det er her, vi i øvrigt finder en af grundene til begrebet Spirituel Bypassing, som en måde at dissociere sig fra smerten gennem at skabe en spirituel kontakt, som i virkeligheden primært er en illusion.

Det kan lyde voldsomt, men det betyder, at når vi har den viden, kan vi begynde at se os selv, andre og verden i et nyt lys, hvor vi fremfor at acceptere tingenes tilstand kan begynde rejsen mod healing og integration. I al sand forandringsarbejde er første skridt at se realiteterne i øjnene, som en forudsætning for at kunne ændre dem.

Arbejdet med forståelsen af traumer og hvordan de hænger sammen med vores (manglende) kontakt til vores sjæl/essens er kernen i alt mit arbejde både på Sjælslederuddannelsen, på mine retreats og i mine 1-1-sessioner.

Du kan læse mere om traumer i nogle af mine andre indlæg her:

Derfor kommer du til at aktivere dine traumer igen og igen

Traumer - derfor må du godt være offer

Her kan du læse mere om spiritualitet og kontakten til sjælen:

Hvad er spiritualitet?

Spiritualitet - underholdning for milliarder

Kærligst Jane Mejlhede

__________________________

Jane Mejlhede. Psykoterapeut og spirituel vejleder.
Læs mere https://janemejlhede.com

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

 • Google
 • Facebook
 • linkedin
 • twitter
Har du traumer? Tjek dig selv her. Af Jane Mejlhede