Psykoterapeut og spirituel vejleder Jane Mejlhede

Sådan får du den bedst mulige afslutning på et måske knap så godt år

Her ved årsskiftet får du en række værktøjer til, hvordan du bedst muligt kan runde året af på en meningsfyldt måde og forberede dig på det nye. Men inden da, vil jeg præsentere min egen oplevelse af året, der er gået.

Du kan scrolle direkte ned til punkterne og springe over den mellemliggende tekst, hvis du er mere optaget af det praktiske og konkrete end af det filosofiske og reflekterende.

På et helt overordnet, globalt plan, og dermed også for mange individer og for mig personligt har det været et år, hvor skygger, projektioner, fortrængninger, ubalancer og alverdens mørke og vanvid er kommet frem til overfladen. 

Det er grimt, det er ubehageligt og ind imellem ekstremt angstprovokerende, og det kan betyde, at det i en periode kan bringe os helt ud af balance – fysisk, følelsesmæssigt, mentalt eller sjæleligt, fordi vores system har svært ved at kapere og processe så meget information på en gang. 

Konspirationsteorier, mistro, stress, depression, sygdom og den lille og store narcisisme blomstrer i første omgang op og sætter sære og slimede spor på vores vej.

Men det er en nødvendig proces for at vi kan vokse som mennesker og som samfund, at alt det, vi har set gennem fingre med for vores egen bekvemmeligheds skyld, nu kommer for en dag.

Vi ser ting med et klarere blik, mere fri af gamle overbevisninger og forestillinger om, hvordan alt er. Livet bliver mere råt, direkte, åbent, smukt, sandt og stærkt. Der bliver mere plads til den kærlighed, som ikke er betinget af nogen eller noget. Den kraft, som blot er. Altid til stede, men svær at få kontakt til, så længe vi lever med alt for meget, der er undertrykt og ubevidst.

For mig har dette år været året, hvor jeg har taget store og afgørende beslutninger indenfor næsten alle livsområder. Jeg har lagt mit liv markant om, og jeg har valgt at enhver handling, jeg foretager mig, skal være nærende for min krop, mit sind, mit hjerte og min sjæl. Det lyder nemt, logisk og selvfølgeligt, men jeg vil gerne hermed udfordre dig til at se dit eget liv efter i sømmene, og måske vil du også opdage, hvor meget du handler mod dit eget bedste i store eller små ting. Specielt hvis du giver dig selv lov til at vende de sten, som de største former for selvbedrag hviler på.

2020 har derfor for mig været et år, hvor jeg på mange måder, al lidelse til trods, har haft det bedre end nogen sinde. Jeg har skabt en ny og stærkere kontrakt med min sjæl, og det har givet mig en styrke, ro og indre glæde, som jeg ikke ville have kunnet forestillet mig for blot et år siden.

”There’s nothing more whole than a broken heart” er den hasidiske (jødiske) rabbiner og mystiker Menachem Mendel citeret for. Og det, der kan knuse vore hjerter, er jo netop alt det, vi har oplevet, enten personligt eller på afstand i dette år: frygt, sygdom, svigt, tab, bedrag, sorg, længsel, smerte, ensomhed, død, elendighed, grusomhed, usikkerhed og utryghed.

Vi kan gå ind i det knuste hjerte og opdage, at det er mere helt end nogen sinde. At der er mere lys, kraft, kærlighed og autencitet. At vi kan stå med begge ben på jorden, med medfølelsen der favner dybere ind og længere ud end før og med større forbindelse opad til de universelle kræfter, der guider, støtter og healer os.

I disse dage er de første vacciner ved at blive rullet ud. Det betyder, at vi med en vis sikkerhed kan vide, at vi kan se en ende på corona-restriktionerne indenfor en rimelig fremtid. 

Der er masser af ting at glæde sig til. Der er håb. Men der er også erfaringer, indsigter og læringer, vi har brug for at tage med os. Covid-19 er helt sikkert kun den første i rækken af pandemier, som rammer os i vores eller vores børns fremtid. Og miljøet, som har fået sig et lillebitte åndehul i dette år, er en udfordring, vi bliver nødt til at tage alvorligt og hver især tage vores individuelle ansvar for på daglig basis.

Så det er mit håb, om noget, at dette år har skabt så dybe spor i os alle sammen, at når vi gør status på det og sætter mål, ønsker og intentioner for 2021, at vi så bringer den intuitive visdom i spil. At vi ser ud over vores egen, begrænsede ego-styrede perspektiv og ud i kollektivet. Tager de valg, der er de mest sunde, nærende, ærlige og nødvendige. For os alle sammen.

Refleksioner, du kan bruge til at gøre status over året, der gik:

 • Hvilke relationer har været med til at støtte og udvikle mig? Hvor har der været mest nærvær, glæde, autencitet, latter, indsigt og gensidighed?
 • Hvor har jeg forsømt mig selv? Hvilke dele af mig selv, har jeg undertrykt, ikke taget alvorligt, ikke draget nok omsorg for, og hvor har jeg fordømt og kritiseret mig selv? Fysisk, mentalt, emotionelt og sjæleligt.
 • Hvad har jeg ikke handlet på, som ville have været støttende for mig?
 • Hvad har jeg været mest bange for? Hvordan kan jeg møde min frygt med størst mulig omsorg og nærvær?
 • Hvad har jeg løjet om, for mig selv. Eller andre? Nu hvor jeg har set det i øjnene, hvad har jeg så brug for, som vil gøre mit liv mere sandt?
 • Hvad har jeg ikke undskyldt eller taget ansvar for, som var mit? Hvad har jeg villet undgå at se i mig selv ved ikke at gøre det? Og er jeg klar til at tage det fulde ansvar for mig selv?
 • Hvad har jeg nægtet mig selv, fordi jeg følte, jeg ikke fortjente det, var god, dygtig, sød, kompetent…. nok? Vil jeg fortsat lade dette styre mit liv?
 • Hvor har jeg brugt min energi uhensigtsmæssigt? Hvor har jeg måske oven i købet spildt min tid? 
 • Hvis jeg skulle slippe én afgørende overbevisning, som ville ændre mit liv fundamentalt i en positiv retning, hvilken skulle det så være, og ville jeg være villig til det? Hvad ville evt stå i vejen for det, og hvad kunne være mit første skridt i retning af alligevel at gøre det?
 • Hvad er den mest værdifulde erfaring eller læring, jeg tager med fra dette år? Hvordan kan jeg bruge den konstruktivt til at gøre mit liv mere helt og smukt i fremtiden?
 • Hvordan kan jeg skabe mening og håb i det, som har forekommet mig mest meningsløst og håbløst?
 • Hvilke aktiviteter har været de mest nærende for mig? Og hvilke har drænet min energi uden at komme andre til gavn?
 • Hvordan har jeg givet rum og plads til min sjæl, min indre visdom, min medfølelse (med mig selv og andre) og min kreative skaberkraft? 

Hvis du på baggrund af disse refleksioner, skulle sætte en overordnet intention for dit 2021, hvad skulle det så være? Og hvis du skulle omsætte det til konkrete sætninger for henholdsvis din krop, dit mentale center, din emotionelle del og din sjæl?

Jeg håber disse overvejelser og refleksioner kan støtte dig i at afslutte 2020 smukt og få den bedst mulige start på 2021.

Godt nytår!

Kærligst Jane Mejlhede

__________________________

Jane Mejlhede. Psykoterapeut og spirituel vejleder.
Læs mere https://janemejlhede.com

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

 • Google
 • Facebook
 • linkedin
 • twitter
Nytårsforsætter der giver mening. Læs mere