Psykoterapeut og spirituel vejleder Jane Mejlhede

Hvad er spiritualitet?

Alle snakker om spiritualitet, men ingen gør noget ved det. Eller hvad?

Fra så mange sider bombarderes vi i disse år med spiritualitet. Det spirituelle er blevet moderne, og du får tilbudt det som den hurtige løsning på alle dine udfordringer. Men hvad er egentlig spiritualitet? 

Det korte svar for mig er, at spiritualitet er, hvad vi er. Spiritualitet er ren bevidsthed, liv og enhed med alt. Den erfarede erkendelse (som er noget helt andet end den mentale forståelse) af, at vi aldrig er adskilt. Vi er aldrig adskilt fra det dybeste i os selv, fra andre, fra verden, fra det guddommelige (med hvilket navn du så foretrækker at bruge om det, der er det største).

Men vi har glemt, hvem vi er. For at overleve i verden, har vi været nødt til at opbygge en personlighedsstruktur, som grundlæggende i virkeligheden er en række af strukturerede forsvarsmekanismer og overlevelsesstrategier, som vi identificerer os med.

Så når jeg arbejder spirituelt, så er det det, jeg arbejder med. At støtte mig selv og andre i processen med at af-identificere med personligheden og alle de overbevisninger, forestillinger, fortællinger, holdninger mm, som personligheden består af.

Det handler ikke om at sætte personligheden (ego’et, som nogle også kalder det) i skammekrogen. Vi har brug for personligheden for at kunne være og navigere i verden. Men når vi på alle planer erkender, at vi i virkeligheden er noget helt andet, bliver personligheden mere som en frakke, vi kan tage på, når vi har brug for det. Den er nyttig, når det er koldt, men uanset hvor smuk den er, vil vi ikke tro, at alt vi er, er den frakke.

Det betyder, at spiritualitet - det at arbejde på et spirituelt plan - ikke er et quick-fix. Det betyder også, at det er tæt sammenkædet med og afhængigt af arbejde på det personlige plan. Og det medfører, at den spirituelle vej er en rå og konfronterende vej, fordi vi ikke kan gå den uden at skulle møde alle vores skygger, projektioner og identifikationer.

Den rene bevidsthed bliver dermed den optik, vi anskuer personligheden gennem. Ikke som selvbevidsthed (selvom selvbevidsthed i langt de fleste tilfælde vil være en forudsætning for at kunne træde sundt ind i den rene bevidsthed). Men som den kropsligt erfarede visdom, der bestandigt er til stede og minder os om, at vi er meget mere, end vi tror, vi er.

For mig er det spiritualitet, og det er det, jeg underviser i på mange forskellige måder, fra mange forskellige perspektiver og med mange forskellige konkrete tilgange i form af øvelser og teknikker.

Du kan læse anden del af mit blogindlæg om spiritualitet her

Hvis det taler til dig, er du måske et match til Sjælslederuddannelsen, mine retreats eller 1-1 sessioner.

Kærligst Jane Mejlhede

__________________________

Jane Mejlhede. Psykoterapeut og spirituel vejleder.
Læs mere https://janemejlhede.com

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter
Spiritualitet - er bevidsthed, enhed og erfaret erkendelse. Læs mere