Psykoterapeut og spirituel vejleder Jane Mejlhede

Derfor skal du have en daglig praksis

Hvad betyder det at have en daglig praksis, og hvorfor er det vigtigt?

Måske har du hørt eller læst, hvis du befinder dig på selvudviklingens vej eller på den spirituelle vej (nok især den spirituelle), at det er vigtigt at have en daglig praksis. Men hvad er det egentlig for noget, og hvorfor er det, at det har så stor betydning?

Den daglige praksis kan fungere på mange niveauer, men helt overordnet kan man sige, at det er den, der altid holder dig, og som du kan blive ved med at vende tilbage til, selv når the shit hits the fan, og det virker som om alt andet falder sammen omkring (eller indeni) dig.

Den daglige praksis er det tidspunkt, hvor du forbinder dig til dig selv. Det kan være på et fysisk plan ved at gøre noget kropsligt som fx yoga, lave en kropsscanning eller gå en tur. I realiteten kan enhver form for fysisk aktivitet bruges, men det er vigtigt at være opmærksom på, at de fleste af os har et vanemæssigt mønster med at opfatte sport som noget, hvor vi mere er i krig med kroppen end i kontakt med den. Sport er ofte noget, hvor det handler om at præstere, konkurrere, kæmpe, perfektionere og sætte sig mål - altsammen noget, som aktiverer vores sympatiske nervesystem. Det som de fleste af os kender som fight-or-flight-tilstanden. 

Fysisk kontakt med kroppen som en del af en daglig praksis er det modsatte: Det er her, hvor vi er til stede med kroppen indefra så at sige. Hvor vi har opmærksomheden også på vores vejrtrækning som en del af den samlede kropsopmærksomhed. Hvor vores parasympatiske nervesystem er aktiveret, dvs. vi er i den tilstand, hvor vi healer, lader op, samler energi og hviler ud, også selvom vi måske foretager os noget aktivt.

Den daglige praksis kan også være det tidspunkt, hvor du forbinder dig med dig selv på et emotionelt plan. Også på dette plan er de fleste af os vanemæssigt betingede for at lukke ned i hvert fald for en del af vores følelsesliv. Der er typisk følelser, som vi er komfortable ved at være i kontakt med, og så er der andre, som føles ubehagelige, og som vi derfor (ofte helt ubevidst) skubber væk, så vi umiddelbart undgår at mærke dem og forholde os til dem. Så en daglig praksis i forbindelse med dit følelsesliv kunne være at sætte tid af til at være undersøgende. Det kan rent praktisk foregå gennem at skrive dagbog - måske kender du metoden med at skrive morgensider, som er blevet mere og mere populær. Metoden er udviklet og beskrevet af Julia Cameron, som blandt andet har skrevet bogen Kreativitet, som handler om det.

Men der er mange andre måder, du kan kontakte og undersøge dine følelser på. En del af en daglig praksis kan også være simpelthen at vælge en følelse, du er uvant med, og så forestille dig, hvordan det ville være at mærke den følelse. Hvordan ville det mærkes i kroppen? Hvad ville være følelsens tekstur, fornemmelse, farve, form osv? Eller du kan sidde helt stille og bede om, at en svær eller uvant følelse på sin helt egen måde lige nu må dukke op og blive forløst gennem hver udånding.

Den daglige praksis kan også være det tidspunkt, hvor du mentalt forbinder dig med dig selv. Hvor du lader opmærksomheden glide lidt tilbage eller ovenover al din indre snak og det evige tankemylder. Det kan du gøre gennem meditation, hvor du iagttager dine tanker eller fokuserer på et punkt eller en energi, som du kan blive ved med at rette opmærksomheden tilbage på. Måske kan du oven i købet lade din bevidsthed åbne sig op og være en del af et større bevidsthedsfelt.

Den daglige praksis kan også være det tidspunkt, hvor du energetisk forbinder dig med dig selv. Det kan være her, hvor du healer dig selv, beder en bøn, forbinder dig med dit Højere Selv eller dine sjælelige kvaliteter. Det kan være her, hvor du kontakter de individuelle eller kollektive energier, som du føler dig støttet af eller kaldet imod. Måske har du lært en metode til det, hvis ikke kan du sætte dig lige så stille og forestille dig, at den energi, som du ønsker at påkalde - det kan være en engel, Kristus, Buddha, Allah, Parvati, Gud… hvad der virker rigtigt for dig - begynder at strømme ind i dit hjerte og brystområde som et lys eller en farve. Du behøver ikke være bange for, om du gør det rigtigt eller forkert, og om det virker, hvis det “bare” er noget du forestiller dig. Bare mærk, hvordan det ville være, hvis du rent faktisk blev fyldt af den energi, som du forestiller dig.

Den daglige praksis kan altså være noget, der retter sig mod kroppen, hjertet, hovedet eller det, jeg kalder sjælen. Og du kan lave en daglig praksis, som består af forbindelse til et eller flere af delene.

Den daglige praksis hjælper dig med at mærke dig selv, blive nærværende og komme virkelig fysisk til stede. Noget der måske lyder selvfølgeligt, men det at være fysisk til stede og nærværende i sin egen krop, er faktisk en kæmpe udfordring for langt de fleste mennesker især i den vestlige del af verden. 

Den daglige praksis hjælper dig med at blive i stand til at rumme flere dele og aspekter af dig selv, så du bliver mere hel, får færre indre konflikter og mere selvkærlighed, og så du også bliver bedre til at rumme og acceptere andre mennesker.

Den daglige praksis hjælper dig til at skabe indre ro, så du kommer mere i balance, så der bliver mindre tankespind og større overskud til at bruge dine mentale ressourcer til det, der er vigtigt. Det kan være at tage gode og sunde beslutninger, at have overblik og lære nye ting.

Den daglige praksis hjælper dig til at skabe et sikkert, urokkeligt og støttende fundament. Kontakten til noget, der altid er til stede, noget du kan læne dig ind i, og som altid holder dig, uanset hvad der sker. 

Der er altså helt utroligt mange gode grunde til at etablere en daglig praksis, hvis du ikke allerede har en. Også mange flere end jeg har skrevet om her. En daglig praksis er ikke en mirakelkur og slet ikke et quickfix. For det kræver netop, at du gentager de samme rutiner og ritualer igen og igen. Men samtidig er det nok den mest effektive forandringsteknik, jeg kender. For når du har haft din daglige praksis længe nok (og hvor længe det er, er der desværre ingen, der kan svare på, for det er helt individuelt), så kan du pludselig en dag opdage, at du ikke længere har en daglig praksis. Men at livet på en måde er blevet forvandlet til én stor praksis, eller så det ikke længere er muligt at skelne mellem hvad der er praksis, og hvad der er “det almindelige liv”, fordi det er smeltet sammen til ét.

Det betyder ikke, at du ikke længere har problemer. Eller udfordringer, angst, konflikter, sorg og alt det andet, som kan synes uoverskueligt ved at være menneske. Men noget dybt er forandret, og du kan være nærværende, til stede, bevidst, vågen og i live i livet på en helt ny måde, som minder lidt om det, som nogle af os måske husker svagt fra dengang vi var børn. Jeg kalder det at huske sjælen, og det er dét, jeg arbejder med. Med mig selv, klienter og kursister.

Kærligst Jane Mejlhede

 

__________________________

Jane Mejlhede. Psykoterapeut og spirituel vejleder.
Læs mere https://janemejlhede.com

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter
Ro, balance, healing og selvkærlighed - sådan får du det. Læs mere