Psykoterapeut og spirituel vejleder Jane Mejlhede

Derfor er det vigtigt at vide, hvordan dit nervesystem fungerer - inkl en lille øvelse

Nervesystemet er et autonomt system, dvs. det fungerer udenfor vores bevidsthed og dermed udenfor vores umiddelbare kontrol.

Det er ét blandt mange andre systemer i vores krop, som alle sikrer vores overlevelse på forskellig vis. Vi kunne fx nævne knoglesystemet, vejrtrækningssystemet, fordøjelsessystemet osv.

Noget af det, som er særligt ved nervesystemet er, at det er en struktur, som kommunikerer mere tydeligt på tværs af de fleste andre systemer. Nervesystemet korresponderer med fx vores sanser, vejrtrækning, blodtryk og organerne, og det er det system, som selvom det er autonomt, er umiddelbart påvirkeligt på en anden måde end de øvrige systemer samtidig med, at det er gennem nervesystemet, vi dermed kan påvirke nogle af de andre systemer. 

Vi kan fx ikke ved vores viljestyrke nedsætte vores blodtryk eller forbedre vores fordøjelsessystem. Men ved at arbejde med at aktivere det parasympatiske nervesystem (hvor vi restituerer) og ved at berolige det sympatiske nervesystem (hvor vi er i en eller anden for alarmberedskab), kan vi alligevel sænke blodtrykket, pulsen eller minimere stresshormoner i kroppen. 

Det er altså vigtigt at vide noget om nervesystemet, og hvordan vi kan påvirke det, fordi nervesystemet er et af de systemer, som dels har forbindelse til både vores kropslige, emotionelle, mentale og dermed måske også vores sjælelige velbefindende, og som vi altså dels rent faktisk har en mulighed for selv at påvirke.

Overordnet består nervesystemet altså af to dele. Den parasympatiske del, som er den tilstand, vi som regel betegner som hvile- og fordøjelsesfasen (eng: rest and digest). Når den parasympatiske del, som kaldes ventral vagal er aktiveret, er vores system afslappet, og det er her, vi er i stand til at heale, restituere og samle energi. Når den sympatiske del er aktiveret, er vi i en tilstand af alarmberedskab, som vi ofte kalder kamp/flugt.

Endelig er der den del af nervesystemet, som er den ældste del (omtrent 500 millioner år gammel), som vi i daglig tale kender som frys-tilstanden, og som faktisk er en del af det parasympatiske.

Vi kender alle dele af nervesystemet i os selv, og selvom der ofte bliver talt og skrevet meget om, at vores krop ikke må "gå i alarmberedskab", så er det faktisk lige modsat. Et sundt nervesystem kan veksle mellem de tre forskellige tilstande efter behov, mens det, der er essentielt er, at vi ikke befinder os mere eller mindre kronisk i én af tilstandene.

Øvelse - Neuroception

Vi kan lære os selv, hvordan nervesystemet skifter tilstand ind imellem fra øjeblik til øjeblik ved at bringe opmærksomhed til neuroceptionen. Det er i høj grad det, mindfulness går ud på, og du kan begynde at træne det, ved at komme bevidst til stede i kroppen lige her og nu. Du kan vende dig mod de autonome tilstande med nysgerrighed, venlighed og omsorg. Og så kan du øve dig i at benævne de forskellige tilstande og måden, de føles i kroppen, som de opleves i dig i løbet af en dag.

I starten vil du opleve, at det nok kræver en del ressourcer, men over tid bliver det nemmere og nemmere at lade bevidstheden udstrække sig til at registrere, hvilken øjeblikkelig tilstand dit system er i, hvordan det mærkes i kroppen, og du kan sidenhen udvide det til at undersøge, om de forskellige tilstande ledsages af bestemte tanker, følelser eller typer af ydre begivenheder.

 

Teksten her er et kortere, redigeret uddrag af undervisningsmaterialet på Sjælslederuddannelsen

Kærlig hilsen

Jane Mejlhede

__________________________

Jane Mejlhede. Psykoterapeut og spirituel vejleder.
Læs mere https://janemejlhede.com

Relaterede artikler efter område




Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter
Nervesystemet. Sådan fungerer det.