Kan du også få ondt i maven, blive stresset, bekymret eller ligefrem angst ved tanken om at samles med hele familen i julen?
Læs med her, og få gode råd til, hvordan du får en jul uden konflikter - måske endda en dejlig jul
- Forståelse og empati med dine omgivelser. Julen er hjerternes fest, siges det, men desværre er julen også en tid, hvor mange føler sig pressede. Og når man er presset, reagerer man nemmere uhensigtsmæssigt og uden at tænke sig om. Hav omsorg og forståelse for, at nogle føler sig pressede.
- Selvomsorg. Du kan selv være en af dem, der reagerer lidt for hurtigt eller uhensigtsmæssigt - hav også omsorg og forståelse for dig selv.
- Forventninger. Julen er tit et minefelt, fordi vi har så mange forskellige forventninger til os selv, hinanden og til hvad der skal ske. Find ud af, hvilke bevidste og ubevidste forventninger, du har, og brug så lidt tid på at afklare, om de reeelt er vigtige for dig. Du kan med fordel liste de tre-fem vigtigste aspekter ved julen for dig
- Afstem. Hvad synes de andre? Hvad er definitionen på en god juleaften - og en god juleferie. De fleste af os forstår noget helt forskelligt ved fx “hygge”. Find ud af, hvad de andre synes, hvad der er vigtigt for dem, og del også dine egne forventninger og værdier.
- Regler og struktur. Det kan lyde som en julestemningsdræber, men faktisk hjælper det de fleste at blive enige om (og ikke dikteret!!) nogle overordnede retningslinjer. Det kunne være, at det er ok, at være asocial og foretrække sit eget selskab ind imellem. Det kunne være at tv’et skal være slukket på bestemte tidspunkter. At man begrænser indtag af alkohol. At hvis man føler sig stødt, såret, ked af det, vred… over et eller andet, så skal man sige (eller skrive) det, fremfor at gå og blive indebrændt. Rammer, som flertallet kan være enige i, og som skaber et fundament, man kan føle sig tryg i.
- Godt nok er perfekt! Alt og alle behøver ikke ligne et bolig- eller modemagasin eller smage som maden på en Michelinrestaurant. De bedste juleaftner kan man faktisk få de gange, hvor de brunede kartofler brænder på, hvor der kom kirsebærsauce på den hvide skjorte eller hvor moster Pia sang falsk som et ustemt orgel
- Ud i naturen. Naturen har en beroligende effekt på vores nervesystem. Når vi opholder os i naturen, aktiveres det parasympatiske system, som er her, hvor vi kan sænke skuldrene, slappe af og lade op. Det giver mere overskud og en følelse af indre balance og grounding
- Husk kroppen. Selvom julen måske indebærer en masse mad og drikke, som er lækkert men knapt så nærende, kan du stadig supplere med gode, friske grøntsager. Og sørg for, at du også får bevæget dig. En frisk gåtur, en gang træning, yoga eller en tur i svømmehallen. Din krop vil takke dig bagefter
- Tænk dig om, inden du siger noget, som kunne gøre andre kede af det. Spørg dig selv: Er det nødvendigt? Er det kærligt?
- Træk vejret. Ligesom kontakt til naturen, er det at trække vejret bevidst med langsomme vejrtrækninger og ned i maven, noget af det bedste (og nemmeste) vi kan gøre for at berolige vores nervesystem. Så når du mærker, at du bliver presset, så ret opmærksomheden mod dit åndedræt.
Med ønsket om en smuk og glædelig jul til dig og dine
Kærligst Jane Mejlhede
__________________________
Jane Mejlhede. Psykoterapeut og spirituel vejleder.
Læs mere https://janemejlhede.com