Du kan ikke gøre status!

Tror du, at du skal til at gøre status over året der gik og planlægge hvad du skal lave til næste år? Så kan du godt tro om igen - du kan nemlig slet ikke gøre status - her kan du læse hvorfor... Når du ser på året der gik, så er der måske nogle ting du fortryder. Du tænker, at det skulle du ikke have gjort.

Jeg vil påstå, at du ikke kunne have gjort andet end det du gjorde, på grund af den viden du havde på det tidspunkt, hvor du gjorde det!

At gøre status og fortryde noget, betyder at du bebrejder dig selv, at du ikke vidste det du ikke vidste da du gjorde det - og det giver simpelthen ingen mening. Hvordan kan jeg bebrejde mig selv at jeg ikke kan flyve en F16, når jeg ikke har lært det endnu?

En meget stor del af de mennesker, der kommer i terapi i København eller på Skype hos mig - uanset om de kommer som enkeltpersoner eller par, bebrejder sig selv nogle handlinger. Når jeg spørger om de kunne have gjort noget anderledes, er der nogle af dem, som siger "Ja, hvis jeg havde vidst det jeg ved i dag" - men det var jo netop fordi de ikke vidste det de ved i dag, at de begik den fejl!

Derfor - når nu du sidder og vil gøre status over året, så prøv noget nyt: Lav konkrete planer for HVORDAN du vil gøre noget anderledes til næste år.

"Jeg kom til at svigte mig selv, fordi jeg prioriterede noget forkert" Ok, så hvis du en anden gang kommer i samme situation, hvad er det så - helt konkret - du vil gøre anderledes?

Et eksempel var kvinden som oplevede sin kæreste være utro. Hun havde en stærk mavefornemmelse af at noget var galt, men valgte at overhøre den fordi han bedyrede, at han ikke havde lavet noget. Smerten da hun opdagede det, var derfor dobbelt stor, for ikke alene var hun nu blevet svigtet af ham, hun var også blevet svigtet af sig selv. Så hendes status handlede om at: "Jeg vil lytte til min mavefornemmelse og gøre det der skal til, for at jeg får det godt igen".

Så hvad vil du - helt konkret - gøre anderledes til næste år?

Godt Nytår
Mette Glargaard
Psykoterapeut og parterapeut.

 

 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Status over året er umuligt. Af Psykoterapeut og parterapeut Mette Glargaard