Blogger og Hverdagsfilosof

Nej, det er ikke bare projektioner!

Kollegaen har (igen) optrådt som hvid tornado; højglanspoleret chefens skrivebord og sorteret papirclipsene i farveorden. Duften af fyrrenåleskov med et stænk af citrus, rammer dine næsebor allerede i garderoben, før du betræder kontorlandskabet. Anne og Inger ser stramme ud i betrækket. De sender himmelvendte øjne til dig og til hinanden, mens Inger laver et lille sigende kast med hovedet, i retning af Tornado Trines røvslikker-station ved vinduet.

Der er intet så fascinerende som "another day at the office". Intet under at der er lavet et utal af sit coms over dette tema, på den globale scene. Altså ikke med Kloge Åges projektionsanalysebrille på, men over selve dramaet.

Egentlig er du græsk katolsk ifht Tornado Trines polerede præstationsevne udi cand. vask. med. moppe.

Projektionskortet trækkes:
Senere samme eftermiddag, til cafè hygge med dine veninder der lige er kommet hjem fra deres årlige retreat i Namaste dalen ved Den Frelste krystal kilde, da sker der noget ...

De spørger hvordan dagene er på dit arbejde, og du giver en nøgtern beskrivelse af Livets Gang i Kontorlandskabet og deler oplevelsen om både Trine, Anne og Inger. Veninderne falder over hinanden for at smide "projektionskortet". Når du fortæller at Trine gør helt vild meget rent, så er det EN PROJEKTION, er det så, og det er fordi der er noget du ikke rummer i dig selv. Du rummer nok ikke din egen trang til at fedte for chefen.

Du er ikke ramt

Det mærkelige er, at det slet ikke rammer noget i dig. Hverken Trines rengøring eller det veninderne siger om din fedterøvstrang. Det eneste venindernes udsagn rammer, er en følelse af at være misforstået. Du har fornyligt rost Trines ihærdighed - og sagt du synes lugten er lige i overkanten.

Hun blev helt vildt glad for anerkendelsen, og fortalte at hun har været gået helt ned med stress engang. Hun har fundet ud af at det virker for hende, at have en form for kontrol over rammerne omkring sig. Det giver hende lidt mere stabilitet og ro inden i. Og hun var så sød at skifte duften af liljekonval ud med fyrrenåleduft.

Du forsøger at sige til veninderne, at det slet ikke er en projektion - det føles slet ikke sandt, det de peger på. De svarer at det nok er fordi du ikke liiiige er parat til at sluge den kamel, det kan jo være hårdt for egoet.

Hvad er en projektion så?

Faktisk har du det sådan, at Alliance-Anne og Intrigante-Inger er dem der er lidt besværlige i kanten. Det er som om de spreder giftgasser mellem linierne og du har ikke lyst til at deltage i det. Du sender undskyldende, usikre blikke når de prøver at trække dig med på holdet af snigskytter. Men det er svært at slippe udenom. Du vil jo ikke være uhøflig og have ballade. Du vil faktisk helst have, at alle bare har det godt.

"Er det så projektioner?" spørger du dig selv samme aften, da du ligger i sengen og vender dagen før turen går til drømmeland.

Hør her, en klog mand der hedder Ken Wilber har beskrevet forskellen på projektioner og ikke-projektioner meget tydeligt. Det lyder sådan her:

"Am I affected or am I informed"

"Er jeg ramt eller er jeg informeret"

Forestil dig, at du ser en mand til en julebuffet. Han rydder hele fadet med 17 skiver flæskesteg på en gang, selvom der står fire andre i kø bag ham.

Er det er projektion hvis du ser at han opfører sig hensynsløst/ grådigt/ egoistisk? Nej. Det er sg* da sandt at han opfører sig hensynsløst. Men du er vinduespudser, du står ikke i kø bag ham, du ser det bare - og hvis du går helt ned i affekt, så er der nok noget du kan have glæde af at forholde dig til - i dig selv. SÅ er der noget projektivt på spil. Hvis du blot konstatere hans adfærd, så har du ikke noget personligt stof "investeret" i hans adfærd.

Så. Er det projektioner vores hovedperson har på Alliance-Anne og Intrigante- Inger? Bingo. Jeps. "Hun sender undskyldende, usikre blikke når de prøver at trække hende med på holdet af snigskytter. Men det er svært at slippe udenom. Hun vil jo ikke være uhøflig og have ballade." ... hun er ramt. 

Og så er opdagelsesrejsen at hitte ud af hvad der gemmer sig i projektionen. Det er ikke nødvendigvis en alliancesøgende og intrigant side hun mangler at integrere. Men mødet med disse egenskaber trigger noget - og hvad er det?

Find din faktiske projektion:
Mærk hvad dit behov er, under den usikkerheden du føler når du oplever deres intrigante opførsel. Måske har du et behov for at få sagt fra overfor dem? Og måske ville du bedre kunne se dig selv i spejlet, hvis du stod op for Trine, som en god kollega. Hmm ... måske er det konfliktskyhed der er lidt hengemt i mørket her?

Projektioner er ikke bare "det man siger er man selv" og det du ser hos andre handler ikke kun om dig selv. De to damer HAR rent faktisk en uheldig opførsel! Og ja, du er ramt, altså er der en projektion på spil.

Vores hovedperson tog projektionen hjem

Næste dag satte hun sig med Anne og Inger i kantinen og fortalte dem, at hun gerne ville frabede sig at være skraldespand for deres negativitet omkring andre kollegaer. Og de levede alle lykkeligt til deres dages ende.

Hatten af for alle dem der gider gøre sig den ulejlighed at forholde sig vågent til sin egen bagage når muligheden er der. Det gør, hånden på hjertet, verden til et bedre og smukkere sted at være. Tak til alle der tør at tage ansvar. Og tak til alle der beder om hjælp til at turde at tage ansvar, når de ikke tør - det er også at tage ansvar.

Kh Gitte Olesen
Psykoterapeut

 

 

 

__________________________

Gitte Olesen, blogger og hverdagsfilosof
Psykoterapeut Tisvildeleje
Se mere på: http://gitteolesen.dk/

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Projektioner - hvad er sande og falske projektioner. Læs mere