Blogger og Hverdagsfilosof

Livskriser - nøglen til indre frihed?

Kender du nogen der er gået fri fra udfordringer der gør rigtig naller derinde hvor vi alle er bløde?
Jeg gør ikke! Livskriser kommer i varierende form og med forskellig styrke, og er den direkte årsag til at vi kender forskellen på lyset og mørket.

Forestil dig den du var, da du blev født.
Dengang var du uspoleret og åben – du havde endnu ikke dannet selvbilleder og lært at lukke hjertet, for at beskytte dig selv. Men du var sårbar. Fuldstændigt afhængig af mor og far for at overleve. Helt ubevidst sansede du, hvornår du blev mødt af dine forældre fra et åbent sted og hvornår du blev mødt fra et lukket sted. Den første subtile tilpasning begyndte her. Senere blev det tydeligere, hvilken sti der var den rette, for at få dækket de basale behov for overlevelse, kærlighed og anerkendelse. Vi har alle været den tur igennem, og ubevidst har vi scannet omgivelserne og lært tilpasning i forskelligt omfang. Smart ikke?

Vores nervesystem er et mesterværk!
Vi har simpelthen skruet op for de sider af os, der skaffer os det vi har brug for, mens vi har forsøgt at skaffe os af med de sider af os der har resulteret i afvisninger. Som overlevelsesmekanisme er det en fantastisk konstruktion. Problemet er bare, at når først vi er blevet voksne og uafhængige af vores forældre og andre, så tror vores nervesystem at vi stadig udkæmper slaget i 1864. Det er groet fast.

Alle de dele af os selv vi har givet afkald på, alle de upopulære sider af vores personlighed rører på sig og kalder et sted fra skyggerne, for uden dem er vi ikke hele, men kun halve mennesker.

Hvad var det upopulært at være i dit hjem? Blev du mødt med et åbent hjerte hvis du var vred? Grådig? Hysterisk? Pralende? Doven?

Jeg vil bare så gerne være mere mig!
Det er en sætning jeg hører ofte. Og jeg forstår det til fulde. 
Det er længsel efter at forenes med skyggerne! - og det er længsel efter at favne hele dig, fra et endnu dybere sted - sagt i en enkelt sætning. Det er fællesmenneskeligt. Kollektivt. En evolutionær drivkraft. Det er det der hedder selvrealisering i toppen af Marslows behovspyramide.

Tænk på huset, symbolet på vores dybeste oprindelige selv.
Forestil dig nu, at huset har en masse døre. Hver dør har et skilt. Der står fx. Stress, sorg, skilsmisse, overgreb, misbrug, udefinerbar længsel, indre tomhed, tristhed eller sygdom. Find selv på flere...

De udfordringer og kriser vi støder på i livet, kan på overfladen have forskelligt udtryk. Og måden at bearbejde og håndtere dem på er forskellige. Men det er alle sammen døre ind til det samme hus. Døre, der peger direkte ind på den inderste dybeste oprindelige identitet. Dit unikke, uspolerede selv.

Livskriser er et kæmpe potentiale!
Det er sjælen der hvisker: "Kom hjem".

Kærlig hilsen
Gitte Olesen
Par- og Psykoterapeut i Tisvilde og KBH Ø

__________________________

Gitte Olesen, blogger og hverdagsfilosof
Psykoterapeut Tisvildeleje
Se mere på: http://gitteolesen.dk/

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Livskriser - nøglen til indre frihed. Læs her