Mennesket - Et felt i feltet

Alt i et

En kvinde kommer ind og sætter sig henslængt i stolen med strakte ben. Efter noget tid spørger jeg ind til hendes siddestilling, hvor hun med det samme sætter sig op i stolen. Jeg undersøger, hvad der fik hende til at gøre det og hun svarer, at hun egentlig ikke sad godt og er mere i kontakt med sig selv nu.

Kort tid efter sætter jeg mig henslængt i stolen og kan se hun påvirkes og da jeg spørger ind til det, siger hun, at hun føler, at hun sidder for pænt i forhold til mig. Hendes fokus er altså på sig selv og at det er hende, der ikke passer ind i sammenhængen. Dette på trods af, at det er mig, som har ændret siddestilling. Jeg opfordrer hende til at sætter sig som hun ønsker og hun efterligner min siddestilling fuldstændig. Videre i kontakten eksperimenterer kvinden, på min opfordring, med forskellige siddestillinger og jeg er undersøgende på, hvordan det er for hende at sidde på forskellige måder. Dette øger hendes opmærksomhed på de behov hun har og hun finder til sidst den siddestilling, der er rigtige for hende uafhængigt af måden jeg sidder på.

 

Dette er et eksempel på, hvordan kvindens felt påvirkes af det omkringliggende felt, nemlig mig. Det, der får hende til at ændre siddestilling er hendes forståelse af sig selv i relation med andre mennesker, som er, at hun skal tilpasse sig deres behov. Dette sker dog ubevidst! I kontakten bliver kvinden opmærksom på sine mønstre og kan nu forholde sig anderledes til sig selv og omgivelserne.

 

Ofte søger vi at forstå et menneske enkeltstående på trods af, at det ikke er fyldestgørende. Jeg mener, at mennesket skal forstås som både et enkeltstående individ og et individ, der påvirkes af det større felt. Mennesket påvirker og påvirkes af sig selv, hinanden, miljøet og de fysiske rammer samt det spirituelle felt vi indgår i og derfor skal det også ses og forstås i en større sammenhæng.

Eksemplet viser i al sin tydelighed, at vi påvirkes af omgivelserne såvel som vi påvirker dem. Relationen til os selv er bestemmende for måden vi er i omgivelserne/verden på. Det er derfor afgørende, at vi forholder os til os selv og det, der sker i relationen til andre mennesker da det er her udvikling kan ske.

 

Alt påvirker alt og feltet forandres konstant.

 

Kan vi opdage det vi gør og hvordan vi påvirker os selv og andre samt, hvordan vi påvirkes af omgivelserne kan vi ændre gamle mønstre, som er indlært fra barns ben. Dermed kan større frihed til udfoldelse opnås som det hele menneske vi er.

 

Tilstedeværelse i Nuet og opmærksomhed er en forudsætning for at større frihed til udfoldelse kan ske.

 

Ønsker alle en dejlig dag

Psykoterapeut og Organisationsterapeut Beritt Hansen 

 

 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer

Tak for et godt indlæg.

Ja, i relationen kan udvikling ske.

Hilsener
Alice

Mennesket - Et felt i feltet. Psykoterapeut og Organisationsterapeut Beritt Hansen blogger på Levlykkeligt.dk, psykoterapeut kbh, psykoterapi kbh, gestaltterapeut, gestaltterapi