De små succeser

Vi har alle store mål i livet og heldigvis for det! Jeg møder bare ofte mennesker som er så fokuseret på de store mål, at de glemmer at se alle de små mål - delmålene, herunder alle de små succeser, som der kan være mange af i løbet af en dag.

Det er som om, at delmålene ikke bliver tillagt særlig stor værdi og at det først er når det store mål opnås, at det er tilladt at fejre os selv. Det perfekte mål er nemlig defineret på forhånd og forventningerne til den glæde, der skal opstå når målet er nået er enorm. Jeg ser forventningerne som en barriere for at fejre os selv dagligt med alle de ting, som lykkedes og ved manglende opmærksomhed på dette mener jeg, at vi går glip af mange glæder i livet.

Kunne vi for eksempel være opmærksom på de små succeser, der indtræffer i løbet af en dag så kan vi opnå glæde i selve processen samt mærke tilfredshed i at nå vores store mål. Ydermere vil det bidrage til større læring i opdagelsen af de mange udfordringer, der er på vejen frem til målet. Med større opmærksomhed på dette vil vi ved nydefineret store mål kunne trække på allerede tillærte erfaringer fra tidligere processer og dermed undgå at skulle hele processen igennem igen. Så i stedet for at skulle tilbage ad samme vej kan vi videreudvikle den vej vi allerede er på og opdage og tilføje nye kompetencer og ressourcer, som kan bidrage til større personlig udvikling.En anden vigtig pointe i at blive opmærksom på vores delmål er, at de som regel er indenfor vores nærmeste udviklingszone og derfor opnåelige. Det er ikke altid, at de store mål som vi definerer er indenfor vores nærmeste udviklingszone og det kan derfor virke uoverskueligt at nå dem. Men ved at lave delmål, som ligger indenfor vores nærmeste udviklingszone, kan det store mål fremtræde opnåeligt!

Med større opmærksomhed på processen herunder små succeser med afsæt i delmål opnår vi en mere helhedsorienteret oplevelse af os selv og vores handlinger og vi bliver i stand til senere hen at kunne trække på vores tillærte erfaringer.

Jeg vil med dette indlæg slå et slag for delmålenes betydning og vigtigheden af at tillade sig selv at opdage og fejre de små succeser, der indtræder dagligt - det giver benzin til turen videre i at opnå de store mål!

 

Bedste hilsner fra

Psykoterapeut og Organisationsterapeut Beritt Hansen

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Hej Beritt Kender det rigtig godt. Det er nok det, jeg kalder de små skridt. At mærke, hvordan det er at være i processen, at tage de små skridt, er altafgørende for energi og glæde. Det er dejligt at vide, at man kan nå sine mål, især hvis de ikke er som uoverstigelige bjerge. Nogle gange har jeg sat mig alt for høje mål og har måttet opgive. Men ofte er det lykkedes. Og så har jeg følt trang til nye veje, når det realistiske mål var nået. God dag Alice
De små succeser. Psykoterapeut og Organisationsterapeut Beritt Hansen blogger på Levlykkeligt.dk, psykoterapeut kbh, psykoterapi kbh, gestaltterapeut, gestaltterapi