Psykoterapeut Faxe og Frederiksberg Thomas Bøttern

Lavt selvværd - den indre øretævemaskine

Jeg plejer, at sige at det bedste man kan give til andre, er kærlighed. Og jeg taler ikke hér om, den kærlighed, der følger i kølvandet på den stormende forelskelse, men om kærlighed som en mellemmenneskelig følelse af ubetinget tryghed, tillid og omsorg. Nu er jeg ikke bibelkyndig, men i biblen hedder denne form for kærlighed vist nok næstekærlighed. I denne kærlighedsforståelse er der en indbygget rettethed, hvor kærlighed er noget vi giver til andre.

Men kærlighed kan også have en modsat rettethed, det vil sige, at vi kan rette den imod os selv. Problemet er, at det er lettere sagt end gjort. Alt for mange er fanget i den indre øretævemaskine, hvor man slår sig selv oven i hovedet for alt det man ikke gør godt nok, alt det man burde og ikke burde og alt det man kunne have gjort bedre. Alt for ofte er vi vores egen værste dommer, og på den måde påfører vi os selv en masse had, som underminerer vores trivsel og glæde.

Hvor godt kan du lide dig selv?

I min psykoterapeutiske praksis møder jeg ofte mennesker med vanskelige barndomsoplevelser, der ikke fik kærlighed nok som barn. Konsekvensen heraf er en grundlæggende følelse af utilstrækkelig eller manglende tryghed og tillid og lavt selvværd. Hvis man ikke får kærlighed nok som barn, hvordan ved man så, at man er god nok? Svaret er, at det gør man ikke, man lærer, at man ikke er god nok.

Hvor godt kan du lide dig selv? Giver du dig selv nok omsorg og kærlighed? Eller er du fanget i din egen indre øretævemaskine, og har du ofte tanker om, at du ikke er god nok? Det behøver ikke, at være sådan. Igennem samtaleterapi kan du finde vej ud af øretævemaskinen og opdage hvordan du kan give dig selv kærlighed og omsorg og få mere livsglæde.

Læs også: "Lever du med angst?" 

__________________________

Thomas Bøttern
Psykoterapeut MPF, Familieterapeut, PD i Psykologi
www.thomasboettern.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter
Lavt selvværd? Lær at holde af dig selv gennem samtaleterapi.