Psykoterapeut Faxe og Frederiksberg Thomas Bøttern

Er du også et vanedyr?

Er du også et vanedyr?

Skab nye vaner med langtidsholdbar virkning.

Du kender det sikkert, du har besluttet dig for, at nu skal det ske. Nu skal du spise bedre, leve sundere, løbe, holde op med at ryge, blive mindre sur, lære at snakke kinesisk, blive mere flittig og ønskelisten er uendelig lang, når det handler om alle de vaner vi ønsker at bryde, og alle de forandringer vi ønsker at skabe.

Alt for ofte drukner vores forsøg på vaneændring i overspringshandlinger, dårlige undskyldninger og halvhjertede tilløb. Og det er ærgerligt, fordi du havde som udgangspunkt nogle rigtig gode intentioner og ønsker for dig selv, og nu inden du fik set dig om, så er alt ved det gamle, bortset fra at du nu står med en fiasko mere, et bevis på at du ikke lykkedes med dit projekt. Og det er dobbelt ærgerligt, for oplevelsen af fiasko gør det bare endnu mere svært for dig at prøve igen.

Der er en grund til, at vi har vaner og rutiner. I bund og grund er vi fra naturens side dovne, og det er vi for at spare energi til de situationer, hvor det virkelig gælder. Vi er moderne mennesker i en moderne verden, men vores hjerner har ikke udviklet sig særlig meget de sidste 20.000 år. Dengang var det hårdt arbejde at skaffe mad til overlevelse, og vi brugte ikke unødig energi på ligegyldige ting. Vaner og rutiner hjalp os til at spare på energien til de helt særlige situationer, hvor det gjaldt liv og dø for os selv og for vores flok.

I vores moderne verden er vaner stadig gode at have, så længe det er gode vaner. Men de vaner der gør os frustrerede, triste, irriterede og så videre, det er dem vi gerne vil af med. Problemet er bare, at det kan være SVÆRT at bryde vaner og at holde fast i forandringen.

Men det behøver ikke, at være så svært. Det kan sagtens lade sig gøre at bryde vaner og at holde fast i forandringen. Det kræver bare en anden tilgang end den du ”plejer” at bruge. Det handler nemlig om at lære sig selv bedre at kende i forhold til: hvad er dine triggere, hvad er dine mønstre, hvad er sammenhængen mellem handling, tanker og følelser og udløsende situationer. Ved at blive klogere på alt dette lærer du hvordan de dårlige vaner påvirker dit liv, og hvordan begivenheder i dit liv påvirker og fastholde din dårlige vane.

Læs også: "Lever du med angst?"

__________________________

Thomas Bøttern
Psykoterapeut MPF, Familieterapeut, PD i Psykologi
www.thomasboettern.dk

Relaterede artikler efter område




Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter
Nye vaner med langtidsholdbar virkning. Sådan gør du