Bliv god nok
Lavt selvværd - slip de negative tankemønstre
Er du god nok?
Vores personlighed og selvbillede konstitueres i barndommen, og det sker i relation til vores forældre. Den første relation et barn danner, er i flere henseender afgørende. For det første har den større betydning for barnets udvikling og trivsel end nogen senere relation. For det andet knyttes et tæt bånd, der vedbliver at spille en central rolle gennem barndommen, og som får betydning i teenageårene og for mange langt ind i voksenlivet. Derudover betragtes denne første relation, som en prototype for alle senere nære relationer, også de relationer som individet danner i voksenlivet.
Når barnet oplever relationen til primær omsorgsperson som tilfredsstillende, vil det føle sig trygt og accepteret og vil derfor med større sandsynlighed udvikle et positiv selvbillede.
Men når man ikke har fået tilstrækkelig kærlighed og anerkendelse som barn, hvordan ved man så at man er god nok, og at det man gør er godt nok?
Når man ikke har haft gode forbilleder for hvordan vi skal agere i sociale sammenhæng, være en god kæreste, en god forælder, en god ven eller en god kollega, så kan det blive svært at finde sig tilrette i livets rolle?
Mange føler, at de skal instruere sig selv i hvordan, de skal være i bestemte sammenhæng. De har ikke et naturligt flow hvor livet bare flyder og tingene sker af sig selv, de må hele tiden instruere og overvåge sig selv og evaluere sig selv. Når de kommer hjem fra sociale begivenheder overrumples de ofte af en masse negative tanker som: gjorde jeg det godt nok, sagde jeg det rigtige, fornærmede jeg nogen, og var jeg bare et totalt fjols? Det er udmattende, at være nødt til at skulle styre og kontrollere sig selv så meget.
Igennem mentaliseringsbaseret terapi kan du lære at holde af dig selv, du kan lære give slip på de negative tankemønstre, et lavt selvværd og finde frem til, at du er god nok.
Vil du vide mere?
Læs også: "Lever du med angst?"
__________________________
Thomas Bøttern
Psykoterapeut MPF, Familieterapeut, PD i Psykologi
www.thomasboettern.dk