VREDE - se det fra den andens side

Vrede er en stærk følelse, der fra naturens side er designet til at få os til at overkomme farer og trusler. Vreden hjælper os til at mobilisere den nødvendige energi, der skal til for at vi kan klare en given situation, som ellers potentielt kunne være farlig for os eller vores nærmeste.

Vi kender alle sammen til vrede, men det er også forskelligt hvad der kan gøre os vrede, og samtidig håndterer vi vreden forskelligt.

Vrede er en følelsesmæssig tilstand, der kan variere fra irritation til intenst raseri, og de fleste af os har sikkert oplevet vredens mange ansigter, både fra os selv og fra andre. Selv om vrede er en naturlig og sund reaktion, så kan vrede i sig selv være en destruktiv følelse. Har du ofte gentagne vredesudbrud, som synes ude af kontrol og ude af proportion i forhold til den aktuelle situation, så har du et problem som bør håndteres.

En vredesproblematik underminerer dit generelle psykiske velvære. En vredesproblematik vil også være skadelig for dine nærmeste, den skaber utryghed og uforudsigelighed og medfører generel mistrivsel for dig selv og dine nære relationer.

Hvis du selv vil prøve, at arbejde med at forbedre din vredeshåndtering så kommer der hér en øvelse, som går ud på at se situationen fra DEN ANDEN SIDE.

Men først lidt om hvorfor det er en god idé at se den anden side af en sag?

Vreden har tre faser: en opbygningsfase, en udlevelsesfase og en angrefase (det er dog ikke alle, der oplever angrefasen). Når du bliver god til at se den anden side, vil du blive bedre til at afværge udlevelsesfasen eller at justere din vrede i forhold til den aktuelle situation. 

TÆNK over følgende: tre små skridt til at se situationen fra en andens perspektiv:

 1. Vær opmærksom på, hvornår du tænker at en anden person prøver at være besværlig, ubetænksom, uhøflig, fræk m.m.
 2. Prøv at forestille dig alle de grunde de har haft til at opføre sig sådan.
 3. Prøv at tro det bedste om den anden: forestil dig at personens opførsel var rimelig fra deres perspektiv, og at de sikkert ikke havde til hensigt at være besværlig, ubetænksom, uhøflig, fræk m.m.

ØVELSE: Prøv at forestille dig så mange positive grunde som muligt for følgende situationer:

 • En anden bilist køre ind foran dig i trafikken.
 • Dit barns lærer svarer ikke på dine opringninger.
 • Din mand/kone hentede ikke jeres barn i børnehaven som aftalt.
 • Din mor siger, at du ikke kan gå ud sammen med dine venner.
 • Din teenager søn/datter går ikke ud med skraldespanden som aftalt.
 • Din lærer vil ikke lade dig tage testen/opgaven om. 
 • Din chef vil ikke lade dig gå tidligt som du har spurgt om.

Det kan være svært, at se den andens gode intention især hvis du føler dig skuffet, forvirret eller frustreret. Hvis vreden er blevet din primære reaktionsmåde i mange følelsesmæssige situationer, og hvis din vrede ofte er ude af kontrol, så bør søge hjælp til at lære, at kontrollere din vrede.

Du kan lære, at kontrollere din vrede, men først og fremmest må du erkende, at du har et problem, og at du skal gøre noget ved det. Kognitiv terapi er en effektiv metode til at genvinde kontrollen over dit temperament. Igennem terapi og psykolog samtaler kan du lære vredeshåndtering.

Læs også: "Lever du med angst?"

 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

 • Google
 • Facebook
 • linkedin
 • twitter
Vrede. Lær vredeshåndtering nu. Læs mere