Psykoterapeut Faxe og Frederiksberg Thomas Bøttern

Kom ned i gear

Måske er du allerede godt i gang med din sommerferie, eller måske varer det ikke så længe før det også er din tur til at holde ferie. Uanset hvad så er sommeren en tid på året hvor mange foretrækker at komme lidt ned i gear. Men det er ikke altid lige nemt at slippe hverdagens stress og travlhed.

Har du svært ved at komme ned i gear, så kan du prøve denne åndedrætsteknik. Det er en god lille teknik, som både kan bruges der hjemme eller når du er på farten.

Åndedrætsteknik - tæl dit åndedræt

”Åndedræt med tælling” er en meditationsform hvor du koncentrerer din bevidsthed om at tælle dine åndedrag. Når du koncentrerer dig om åndedrættet og tæller det, bruger du dette som anker (fokuspunkt) for din bevidsthed. Ankeret hjælper dig, så du ikke lader dig føre væk i en strøm af tankemylder, bekymringer og spekulationer.

Sådan gør du

 1. Ånd ind og ud igennem næsen. Mærk luften fylde din brystkasse og din mave – og mærk hvordan luften forlader din mave og brystkasse og pustes ud igennem næsen.
 2. Begynd at tælle dit åndedræt på hver udånding, sådan her: Ånd ind, ånd ud: 1. Ånd ind, ånd ud: 2 osv. Tæl sådan op til ti og begynd forfra på 1 – igen og igen.
 3. Mister du tællingen fordi du bliver distraheret af tanker, begynder du forfra på 1 og fortsætter med at tælle op til 10. Igen og igen.

Du opnår den bedste effekt af teknikken hvis du bruger den, når du registrer at du er på vej ind i tankemylderet, men du kan også bruge den selv om tankemylderet er på sit højeste, men hér vil du sandsynligvis opleve en mindre effekt, men prøv bare alligevel, en lille effekt kan somme tider være bedre end slet ingen effekt.

Fakta om mindfulness:

 • Mindfulness har rødder i buddhismen.
 • I mindfulness træner man sin opmærksomhed. Man registrerer dét, der dukker op og accepterer det.
 • Mindfulnessmeditation betyder, at man bevidst koncentrerer sig.
 • Mindfulness handler om at være nærværende og til stede lige nu i dette øjeblik på en måde, hvor man er kærlig og venlig imod sig selv.
 • Du træner at styre "automat-piloten" af dit sind - så du ikke lader dig styre af dine tanker.
 • Med mindfulness bliver du bedre i stand til at styre dit sind, så dit sind og tanker netop ikke styrer dig. Mindfulness er slet og ret at være til stede med fuld opmærksomhed lige her og lige nu, fra øjeblik til øjeblik. Det betyder at have alle sanser åbne, og at være opmærksom på dine tanker, følelser og ydre sanseindtryk. Uden at bedømme om noget føles fx godt eller dårligt osv. Det vil sige:  uden at vurdere det, du oplever. Bare registrere det, som det er. Og så slippe det uden at du reagerer på det.
 • For at du kan mærke en afgørende forskel når du træner mindfulness, kan det absolut være en fordel at du i starten bruger en guidet mindfulness meditation dagligt (minimum 3 gange om ugen), brug for eksempel en mindfulness app på din mobiltelefon.

Husk den gode gamle regel om at øvelse gør mester, og husk også at øve dig på at tælle dit åndedræt på tidspunkter hvor du har ro og mentalt overskud, så er du bedre klar til at bruge åndedrætsteknikken når du virkelig har brug for det.

God fornøjelse.

Læs også: "Lever du med angst?"

 

__________________________

Thomas Bøttern
Psykoterapeut MPF, Familieterapeut, PD i Psykologi
www.thomasboettern.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

 • Google
 • Facebook
 • linkedin
 • twitter
STOP tankemylder! Kom ned i gear med denne teknik ...