Psykoterapeut Faxe og Frederiksberg Thomas Bøttern

Har du mistet dig selv?

START livet nu

Har du mistet dig selv?

Har du mistet retningen i dit liv?

Det er ikke altid, at livet tager dig derhen, hvor du selv en gang troede, at du skulle være. Livet kan være uforudsigeligt og det kan slå nogle gevaldige kolbøtter, der kan bringe dig ud af kurs enten kortvarigt eller for en længere periode. Det kan være forvirrende og frustrerende, at opleve at du har mistet retningen i dit liv.

Måske oplever du ligefrem, at du har mistet styringen over dit liv, og at du blæser af sted som et blad i vinden.

Der kan være mange årsager til, at du oplever, at du har mistet dig selv. Det kan være, at du har været i et forhold eller en relation hvor du i alt for lang tid har tilsidesat dig selv til fordel for en anden eller andre. Måske er du ligefrem blevet undertrykt. Og du har lært dig selv, at dine egne behov og ønsker er mindre vigtige, og derfor forbliver de uforløste, til gengæld går du langt for at indfri andres behov og ønsker. Faktisk er du villig til at ofre dig selv, for at en anden eller andre kan komme til. 

Der er ikke noget galt i at tilsidesætte sig selv ind i mellem, det kan være en smuk ting at gøre, og det er noget vi alle bør gøre i balance med os selv. Men hvis du bliver ved med at lade dig undertrykke, og hvis du bliver ved med at tilsidesætte dig selv, så ender du med at miste dig selv. Og der er fare for at du udhuler dit selvværd og at du udvikler en oplevelse af håbløshed, tristhed, og depression.

Føler du, at du aldrig kan gøre det, der er vigtigt for dig, så er det på tide, at du tager dig selv alvorligt.

Start livet nu.

Terapi handler også om at blive sig selv, at acceptere sig selv, at forsone sig med egne fejl og mangler, og om at lære at du ikke behøver at vente med at leve livet, før der er sket en grundlæggende forandring.

Nogle gange falder livet i hak helt af sig selv, andre gange skal der lidt hjælp til at finde vejen ud af en livskrise. Måske skal du bare have et skub i den rigtige retning, som man siger. Men det er nemmere sagt end gjort, især hvis du ikke ved hvilken retning du skal tage, eller hvis du slet ikke er vant til at selv at sætte kursen i dit liv.

Du kan eventuelt tænke over disse 3 spørgsmål:

  • Hvad ønsker du for dig selv?
  • Er der noget du gerne vil opnå for dig selv på et personligt og emotionelt plan?
  • Hvad ønsker du for sig selv nu og i den nærmeste fremtid?

Du kan lære at sætte dig selv først. Igennem samtaleterapi og psykolog samtaler kan du blive bevidst om de negative mønstre, der fastholder dig i at tilsidesætte dig selv.

Læs også: "Lever du med angst?"

 

__________________________

Thomas Bøttern
Psykoterapeut MPF, Familieterapeut, PD i Psykologi
www.thomasboettern.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter
Har du mistet dig selv?- sådan sætter du dig selv først. Læs mere