Bryd vaner - skab nye vaner og fasthold dem
Skab nye vaner og hold fast i vaneændringen.
Du kender det sikkert, du har besluttet dig for, at nu skal det ske. Måske har du et nytårsforsæt du gerne vil udleve. Måske vil du spise bedre, leve sundere, løbe, holde op med at ryge, blive mindre sur eller lære at snakke italiensk. Listen er uendelig lang, når det handler om alle de vaner vi ønsker at bryde, og alle de forandringer vi ønsker at skabe.
Har du også prøvet, at mislykkes med dine vaneændringer?
Det er så ærgerligt når du ikke lykkes med at bryde de gamle vaner. Som udgangspunkt havde du nogle rigtig gode ønsker for dig selv, og nu inden du fik set dig om, så er alt ved det gamle, bortset fra at du nu står med én fiasko mere. Og det er dobbelt ærgerligt, for oplevelsen af fiasko gør det bare endnu mere svært for dig at prøve igen.
Hvis du synes, at det er svært at bryde vaner og at skabe nye vaner, så er du langt fra alene om at havde det sådan, men bare rolig, det er ikke umuligt, det kan godt lade sig gøre at lave en vaneændring og at fastholde den. Giv ikke op. Det du har brug for er planlægning, realistiske mål og en bevidsthed om dine fastholdende tanker.
Hvorfor har vi vaner?
Der er en rigtig god grund til, at vi har udviklet en evne til at skabe vaner. Ved hjælp af vaner har evolutionen udstyret os med en effektiv metode til at spare på vores energi, så vi har overskud til de situationer, hvor det virkelig gælder, for eksempel når brandalarmen ringer eller der pludselig udbryder jordskælv. Det handler kort og godt om overlevelse.
På den måde er vaner gode at have, så længe det er gode vaner. Men de vaner der gør os frustrerede, triste, irriterede og kede af det, dem vil vi gerne af med. Problemet er bare, at det kan være SVÆRT at bryde vaner og at holde fast i forandringen.
Men det behøver ikke, at være så svært. Det kan godt lade sig gøre at bryde vaner og at skabe nye vaner. Det kræver bare en anden tilgang end den du ”plejer” at bruge. Det handler nemlig om at lære sig selv bedre at kende i forhold til: hvad er dine triggere, hvad er dine mønstre, hvad er sammenhængen mellem handling, tanker og følelser og udløsende situationer. Ved at blive klogere på alt dette lærer du hvordan de dårlige vaner påvirker dit liv, og hvordan begivenheder i dit liv påvirker og fastholde din dårlige vane.
Læs også: "Lever du med angst?"
__________________________
Thomas Bøttern
Psykoterapeut MPF, Familieterapeut, PD i Psykologi
www.thomasboettern.dk