psykoterapeut Marianne Bunch

Stop med at jagte lykken

Du ser sikkert ligesom jeg mange opslag fra folk som vil fortælle dig, hvordan du bliver lykkelig.

Det er som om det næsten er et succeskrav som menneske at være lykkelig. Hvis jeg ikke er lykkelig, er jeg mislykkedes som menneske.

I vores del af verden er der så mange muligheder, så det nærmest er blevet både et ydre og et indre krav, at du skal være lykkelig. Er du ikke det, er der noget galt. Føler du dig trist, frustreret, ked af det, usikker, forvirret m.m. så er det forkert. Og når du tænker, at noget er forkert, eller at du er forkert, så kommer den indre kritik, og så nærmer du dig måske det depressive.

Du spejler dig dagligt i mennesker på de sociale medier, der som oftest kun viser dig hvor fantastisk, de har det. Men det er jo sjældent hele sandheden om deres liv.
De fleste mennesker har haft oplevelser i deres liv, som er ubehagelige at tænke på. Som i perioder kan lægge en bund af triste følelser. Du kan også stå midt i en krise som fremkalder alle mulige følelser, som du måske prøver at fortrænge, fordi du tænker, at det ikke er ok at føle sådan. Fordi du tror, at du bare skal tage dig sammen.

Jagten på lykke kan komme til at ligne jagten på penge, skønhed og karriere. Det kan blive til noget ydre. Noget jeg kan vise frem til andre.

Men hvem går egentlig rundt og er lykkelig hele tiden? Og er det det, der er meningen?

I stedet for kunne du sige ja til livet. Og livet er det hele. Opture og nedture. Det er sorgen over at miste mennesker og glæden over at møde nye. Frustrationen over problemer på jobbet og suset når en opgave lykkes. Det er mødet med mennesker som behandler dig dårligt og andre som behandler dig godt. Det er sygdom og smerte. Og det er drømme der går i opfyldelse og andre der bliver ved med at være drømme.

Det er at le al din latter og græde alle dine tårer. Begge dele hører med til livet.

Det er når vi prøver at undertrykke dele af livet, dele af følelserne at lidelsen opstår. Når vi ikke vil tale med andre om det, fordi vi tænker, at det er "forkert" eller "svagt". Det kræver utroligt meget energi at skjule noget, og det kan der komme fysisk eller psykisk sygdom ud af. Og så bliver der endnu mere at skjule, hvis andre kun må se en lykkelig facade.

Du er et menneske af kød og blod. Ligesom alle andre. Vi indeholder alle slags følelser, og vi kan alle blive sårede på den ene eller anden måde. Der er ikke noget, der er hverken forkert eller svagt. 

Så stop med at jagte lykken men begynd at leve livet. Accepter livets vilkår. Livet med alle dets facetter. Fjern facaden. Vis det hele og snak om det hele. Så kan vi bruge hinanden, hjælpe hinanden. Så kan vi sænke paraderne og udveksle erfaringer. Så kan vi slappe af - og være lykkelige. Med alle følelserne indeni og udenpå.

Marianne Bunch
Psykoterapeut 

www.mariannebunch.dk

__________________________

Psykoterapeut Marianne Bunch
mindfulness-instruktør
socialpædagog
børnerådgiver
www.mariannebunch.dk
Tlf 30259333
mail: mariannebunch@gmail.com

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Lykken stal du stoppe med at jage. Læs hvorfor