Psykoterapeut Mads Vang Christensen

De fem farveller i en skilsmisse

De fem farveller i en skilsmisse.

Det kan være hårdt at skulle sige farvel og skilles fra den man har holdt af, og det kan næsten være umenneskeligt, når smerten får lov til at udvikle sig med frygt og negative vrangforestillinger. 

Det er nemlig i vores angst, at vi skaber de smerteligste forestillinger, som ofte bliver til selvpineri, og selv hvor urimeligt det lyder, så er det en del af et forsvarsmanuskript, hvor vi herved øver os i det værst tænkelige, så vi ikke går i chok eller bryder sammen.

Det kan i nogle tilfælde tage overhånd, og vi kan have brug for at få en smule mere jordforbindelse og realisme ind i vores afsked. Dette kan gøres med at få delt afskeden op i fem farveller.

Først og fremmest må man acceptere at et brud og konflikter i skilmisser, sker fordi relationen eller forholdet ikke er bæredygtigt i sig selv. Det vil sige, at der har været noget som har været forbigået. Ofte er det de positive følelser, adfærd og oplevelser, som ikke i tilstrækkelig grad er blevet prioriteret. Dette er begge parter ansvarlige for ikke at have dyrket tilstrækkeligt.

De fem farveller er en model som er med til, at få set på hvad som i realiteten har været og hvad som er sket, på en måde at frygt forestillingerne skilles fra virkeligheden.

Første farvel er til det som startede forholdet, det er forelskelse, det er de gode oplevelser, ja det er den tid hvor forholdet var i sin glans og alt blev dyrket og var nyt og spændende. Dette ligger i sagens natur i fortiden og kan være for nogen et glansbillede, man har holdt fast i, trods at både forelskelsen og kærligheden er dampet af. Uanset hvad så er det ofte en storhedstid og en epoke som ikke findes mere. Dette farvel er et af dem som gør ondt, det er smerteligt fordi man selv har været med til at et kærligheds tab har fundet sted.

Andet farvel er til dét som man i fortiden, ikke var tilfreds med hos sin partner, det er ofte noget af det som har været svært at forliges med. Altså svære ting som adfærd der ikke har været en del af egne værdier. Måske har det været at partneren var meget hjemmefra, eller har prioriteret andre ting end forholdet. Dette farvel har en smule lindring til det mere smertelige farvel.

Tredige farvel er i nuet, det endelige brud, hvor forskelligheden, konflikterne, uoverensstemmelserne manifesterer sig og hvor bruddet bliver en kendsgerning. Det er ofte her frygten får størst indflydelse, i og med at usikkerheden er stor. Og spørgsmål banker på: Hvad skal ske med mig? Vil jeg nogen sinde få fred i sindet? Bliver jeg elsket igen? Bliver jeg ensom og forladt? Finder jeg et sted at bo? Og hvad med børnene?

Dog, hvis ikke frygten får for meget plads, så er der også en vis frihed i dette felt, da kampen og konflikterne, eller ensomheden i tosomheden får sit endelige, og nyt liv er en mulighed og et stærkt incitament.

Dette farvel er det eneste virkelige og mest realistiske, da alt forbundet med fortiden og fremtiden ofte er farvet af enten frygt eller idealisering.

Fjerde farvel, er ofte et af de mest smertelige og paradoksalt nok ikke noget, som man kan miste, eller har haft, da det er drømmen om den ideelle verden, drømmen om det ideelle forhold.
Det er her det smerter og gør ondt, netop fordi man har holdt ud for en uudlevet drøm, frem for at sætte grænser og tage ansvar for at få livet i spil og handle på sine drømme, mens det var muligt. Når man så bliver bevist om at intet her er tabt, fordi der jo intet af drømmen har været virkeligt men kun forestillinger i sit hoved, gør det ondt. Følelsen af at have levet på en løgn smerter. Det er dog med denne bevidsthed at man fremadrettet kan vælge at være mere tro mod sig selv.

Femte farvel er farvellet til fortsættelsen af det som er. Hvis bruddet ikke havde været der, ville det ofte være sådan at vi ville tilpasse os og finder os i det som er. Ellers havde vi jo handlet anderledes..

Hilsen

Psykoterapeut Mads Vang Christensen 

__________________________

Psykoterapeut Mads Vang Christensen
web: http://www.madsvangchristensen.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer

Godt indspark..

Meget håndgribeligt og let tilgængeligt.

En meget svær og kompliceret tilstand anskuelig gjort med klare adskillelser af de forskellige lag.

Keep it simpel.. 

Tak for det..

Mvh. 

Franklin 

Hjælp til sorgprocessen ved skilsmisse. Læs mere på Levlykkeligt.dk