Psykoterapeut Lotte Palsteen

Har du det liv, du ønsker?

Har du det liv, du ønsker?

 

Hvis du drømmer om at leve et liv i større overensstemmelse med din særlige sensitivitet, og det går op for dig, hvor meget det faktisk stresser dig, at du kommer til at sige ja til meget mere, end du magter, så kan det være en gammel overbevisning, som spænder ben for dig.

 

Måske oplever du igen og igen, at du har sagt ja til alt for meget i din weekend, og at det, du egentlig har brug for og lyst til, bare er at være hjemme og slappe af efter en stressende uge på arbejdet!

 

Måske har du også på arbejdet svært ved at sige nej, hvis din chef eller kollega spørger, om du ikke lige kan tage en ekstra opgave.

 

Måske har du også svært ved at sige nej, når en af dine venner spørger, om ikke du vil hjælpe med noget.

 

Igen og igen oplever du at ”sidde i saksen” og have lovet ALT for meget, meget mere end du magter, meget mere end du har lyst og overskud til. Din krop reagerer, du får ondt i maven, hovedpine og spændinger i nakken. Dine tanker kører, du føler dig stresset og skyldig over ikke at have lyst. Men ALLIGEVEL siger du ja igen og igen.

 

Det kan hænge sammen med, at du har en overbevisning om, at du ikke må skuffe andre eller gøre andre kede af det. Og så kan det være MEGET svært at skulle sætte grænser og sige nej med den overbevisning i systemet.

 

Men hvad er overbevisninger egentlig?

 

Det er grundlæggende regler, vi lever vores liv efter, og som ofte ubevidst styrer vores tanker og vores adfærd. De kan være dannet op gennem barndommen fra vores forældre, søskende, pædagoger, lærere mm. Vi har som børn ikke stillet spørgsmål til disse overbevisninger, men opfattet dem som sandheder. Overbevisninger er altså ikke kendsgerninger om os og vores verden, men vi agerer som om, de var. Det kan f.eks. være overbevisningen om, ”at verden er et farligt sted” ” jeg må ikke vise vrede” eller ”jeg kan ikke stole på andre, jeg må klare mig selv” osv. Måske er disse budskaber om dig og verden ikke sagt direkte, men budskaber kan også formidles gennem et blik, en betoning og mellem linjerne.

 

Overbevisninger er det filter, som vi hver især oplever verden igennem. Jo mere ubekendt vi er med vores filter, jo mere er vi styret af det.

 

En negativ overbevisning kan i den grad stå i vejen for det, du ønsker med dit liv.

 

Hvad stresser DIG i dit liv liv og hvad kunne du ønske dig anderledes?

Er der sammenhæng mellem en ”gammel” overbevisning om, hvem du skal være for at være god nok, som spænder ben for, at du kan opnå det, du drømmer om?

 

Da jeg startede med at læse til psykoterapeut blev jeg klar over, at jeg havde en gammel overbevisning om, at det er svagt at græde og vise sin sårbarhed. Den overbevisning hæmmede mig i den grad i mit liv og i mine relationer. Jeg brugte en masse ressourcer på ikke at vise, når jeg blev ked af det og såret, og i stedet havde jeg lært at blive vred. Vreden ”beskyttede” mig og gjorde mig i stand til at kvæle sorgen og gråden, men den skubbede samtidig andre væk fra mig -som vrede ofte gør, og det kunne være ganske ensomt ikke at tillade mig selv at mærke og vise min sårethed.

 

Gennem mange timers terapi har jeg fået nye gode erfaringer med at turde åbne op for min sårbarhed og opleve at modtage omsorg fra andre. Det har gjort, at jeg har kunnet erstatte den gamle overbevisning med en ny og meget mere rigtig og hensigtsmæssig, ”at det er SAND styrke at turde vise sin sårbarhed og græde”.

Der er meget stor forskel på, hvor godt et tag de forskellige overbevisninger har i os, og denne her havde et særdeles godt tag i mig. Den havde boet i mig så længe.

 

Der kan været utallige udgaver af overbevisninger, som styrer vores tanker og adfærd. Her er nogle bud:

-man kan ikke stole på mænd/kvinder!, -jeg skal gøre andre tilpas, man kan ikke sige nej til en invitation med mindre man skal noget andet, -børn skal ikke sove hos sine forældre, -det går altid galt for mig, -jeg får aldrig det, jeg gerne vil ha´, -man skal da ha´ børn for at have et godt liv, -man skal bo sammen med sin partner, -jeg er ikke værd at elske osv osv...

 

Næste gang, du finder frem til en gammel uhensigtsmæssig overbevisning, som hæmmer dig og dine drømme i at udfolde sig, så spørg dig selv:

 

-Er det sandt?

-Kan du virkelig vide, det er sandt?

-Hvem ville du være, hvis du ikke troede på denne løgn/usande overbevisning?

 

 

 

 

__________________________

Lotte Palsteen
Psykoterapeut København, Svendborg og Odense.
https://www.lottepalsteen.dk/

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
psykoterapeut Lotte Palsteen skriver om hvordan vores indgroede overbevisninger kan blokere for det liv, vi ønsker at leve.