Psykoterapeut København og Kalundborg

Stop ikke din vrede!

Det løber igennem medierne i denne tid. Du skal få has på din vrede, give slip på den, som jeg senest hørte i Aftenshowet på DR1. Vrede er en følelse, den er et forsvar, og du skal bruge din fornuft til at give slip på den, er budskabet. 

Enig. Det er skidt at lade sin vrede gå ud over sagesløse, og det er fint at give slip på den. For i skudlinjen for vrede står ofte sagesløse og især ens nærmeste. Partneren og ens børn. Aller værst er det naturligvis for børnene, for de kan ikke undslippe eller forsvare sig imod deres forældres vrede. Det gælder særligt for de helt små børn.

Det kan være skræmmende at være vidne til sin egen ucensurerede vrede. Og måske derfor ser terapeuter, at flere og flere mennesker henvender sig til os for at få hjælp til at slippe vreden. 

Ingen har tilsyneladende gavn af vreden, hverken krænkeren eller offeret. Det føles hverken godt at vende vreden udad mod andre eller indad mod en selv. Vrede kan også føre til vold, og det er ikke acceptabelt. 

Men der er guf i vreden. Saft, kraft og fremdrift er en del af vredens natur. Man kan sige, at det især er i vreden, at vi mennesker skal finde vores kraft. Og styrken i vreden kan bruges konstruktivt. Til at du bedre kan nå dine mål, eller til at du kan blive en bedre udgave af dig selv.

I dag har mange mennesker svært ved at få øje på, hvorfra de skal finde kræfterne til at klare dagen og vejen i deres ofre stressede og usikre dagligdag.

Mange føler sig deprimerede eller angste. Flere og flere går i terapi og tager beroligende og opkvikkende medicin. De psykiske diagnoser vokser i antal, og mange mennesker betegnes i dag som syge. 

Og hvor er det så lige, at det gode i vreden kommer ind, hvad har vrede med fremdrift og styrke at gøre? Er vrede ikke snarere et svaghedstegn? 

Når du siger: ” jeg er vred over det eller det” og retter din vrede derhen, hvor den hører hjemme, så kan man sige, at du tager ansvar for din vrede og bruger den konstruktivt!

Måske du ikke rigtigt kan finde ud af, hvor vreden stammer fra, eller hvem den er rettet imod. Eller det kan være, at du mangler modet til at stå frem og give din mening til kende. Muligvis har du svært ved at dosere kraften i din vrede, så den enten kommer ud for fuld udblæsning, eller den næsten ikke kan høres.

Her kan terapi og særligt kropsterapi hjælpe dig. For igennem dine sprogliggjorte oplevelser og dine kropslige fornemmelser vil du kunne komme til at opdage, hvordan DU griber DIN vrede an. Og så kan du både komme til at ændre din måde at vise den på og blive opmærksom på den kraft og fremdrift, som den også indeholder. Derved kan du bruge den konstruktivt og fremadrettet.

Alle mennesker har vrede i sig. Vrede er en grundfølelse, ligesom f.eks. også glæde er det. Desuden er der altid en grund til, at vi er vrede. Vi kan diskutere, om vrede er det rigtige ord. Man kan også kalde vrede aggression, og det kan måske have en mere positiv klang. 

Vrede kan jo også være irrationel og kan f.eks. vise sig i jalousi og misundelse. Det kan der også være god grund til at arbejde terapeutisk med.

Venlig hilsen

Lisbeth Nuka Pedersen

www.lisbethnuka.dk

Tlf. 4089 3616

Psykoterapeut, chok- traumeterapeut og medlem af Dansk Psykoterapeutforening

 

__________________________

Psykoterapeut og Parterapeut Lisbeth Nuka Pedersen København og Kalundborg
Læs mere på http://lisbethnuka.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer

Vreden er skræmmende når den ikke bliver udtrykt som følelse, men som bastant indestænge følelelser der ikke må "røres ved og udlades nærmest ukontrolleret mod en . Ellers må vreden gerne komme til syne for at blive balanceret til mere positiv energiudladning !

Hvorfor er min mand sådan en urørlig vred mand der ikke vil arbejde sammen om sin kæmpe vrede ? Jeg har ingen anden vej end at gå ! Han ser ikke og vil ikke involveres i noget terapi, coaching overhoved ! Der efterlader mig med en mega trist afmagt !

Har selv brug for hjælp nu efter 30 år , Er ellers en stærk kvinde ! Hjælp !

Vrede kan behandles med terapi. Læs Psykoterapeut Lisbeth Nuka Pedersen her