Psykoterapeut København og Kalundborg

Når du virkelig har noget på hjerte, så bliver du ordløs, stum eller forstenet!

Når du virkelig har noget på hjerte, så bliver du ordløs, stum eller forstenet!

Ordløs. Det lyder ubehageligt. Uhyggeligt. Det stikker på en måde og får mig til at føle mig lidt kold og stiv. Jeg kommer næsten til at fryse. Som om det har noget med død at gøre. Døde mennesker bliver kolde og hårde.

Død kan vi ikke lide, hverken at tænke på eller tale om. Jeg bliver urolig, så jeg vil gøre, hvad jeg kan for at komme væk. Nu.

Jeg tøver og stivner. Forstener og bliver nærmest stum. Hvis jeg havde overskud, kunne jeg måske mærke hvor i kroppen, der er stivhed, tøven eller sammentrækning. Det kunne være i brystområdet, i mellemgulvet, i halsen, eller på åndedrættet. Der kunne også være varme eller kulde et eller flere steder i kroppen. 

Men jeg mangler overskud. 

Puha. En del af mig kæmper for at forlade det ubærlige ved ordløshed og død. En anden del af mig kan ikke komme væk. Den er fanget i det kolde, det hårde og det stumme. 

Tænker jeg, føler jeg, bevæger jeg mig? Næppe. Men jeg prøver at række ud mod noget kendt og trygt for at finde et håndtag, der kan få mig væk fra ubehaget.

Tankerne, følelserne, nervesystemet og bevægeapparatet er låst fast, de kan ikke følge med. Jeg er gået i stå, er ikke rigtigt med. Slået ud af kurs. Jeg mangler en nøgle til at komme ud af det fastlåste. Mangler at finde ord, der kan hjælpe mig.

Men ord er bare ikke tilgængelige. (Ordløs). Jeg er ordløs og føler mig hjælpeløs, bange og lammet. En yderst pinagtig tilstand. Ordløs.

Andre mennesker vil forsøge at undgå mig, når jeg har det sådan. De vil ikke smittes af kulden. De kan heller ikke lide at mangle ord eller at føle sig afmægtige. 

I vores del af verden er ordløshed desværre gemt af vejen. Ingen taler om det. Det er for smertefuld en følelse. I sværhedsgrad og tyngde kan ordløshed sammenlignes med skam, som vi heller ikke snakker om. Eller for den sags skyld lader strømme åbenlyst igennem os. God argumentationsteknik, veltalenhed, viden og styr på tingene giver status og får os til at føle os godt til mode. Det gør ordløshed eller skam ikke.

Ordløshed hænger ofte sammen med angst, depression, traumer, stress, og lavt selvværd. 

Ordløshed er heldigvis en tilstand flere terapeuter har fokus på i disse år. Bl.a. chok- traumeterapi har ledt os på sporet. Tilstanden er dyb, svær at genkende, og den vækker et stærkt ubehag i os. Også terapeuter kan let blive ramt.

Terapeuter der f.eks. er fortrolige med chok- traumeterapi, og som har arbejdet grundigt terapeutisk med deres egen ordløshed og skam, kan give klienter en god hjælp til at bearbejde deres.

Hjælpsomme terapeutiske redskaber kan være: Langsomhed. En fysisk afstand mellem terapeut og klient der skaber tryghed. Masser af tid. Ord der netop henvender sig og passer til personens nervesystem, og som kan give beroligelse og fokus på ressourcer.

Mit navn er ordløs.

Er dit navn (også) ordløs?

 

Kærlig hilsen

Lisbeth Nuka Pedersen
Psykoterapeut MPF og chok- traumeterapeut

www.lisbethnuka.dk

 

 

__________________________

Psykoterapeut og Parterapeut Lisbeth Nuka Pedersen København og Kalundborg
Læs mere på http://lisbethnuka.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Ordløs, mangler ord, jeg føler mig hjælpeløs, bange og lammet, stum og forstenet