Psykoterapeut Linda Clod Præstholm

Efter stress: Hvem er jeg nu?

Eksistentielle kriser eller forandringer af personligheden er noget, som mange, der har været ramt af stress oplever. Især hvis vi har været igennem en lidt længere stresssygemeldingen eller krise som følge af stress, belastningsreaktion m.fl. Derfor vil jeg skrive lidt om hvad der kan være af udfordringer ved de forandringer, hvad fordelene er og hvordan man høster frugten af de fordele når man starter en hverdag op igen. PTG eller Post Traumatisk Growth er noget af det vi kan kigge efter.

 

En stresssygemelding føles for rigtig mange som en kæmpe krise. Selvbilledet ryger sig en tur, og de opfattelser vi har om os selv holder ikke længere. Det er fx almindeligt at os, som bliver ramt af stress, tænker at vi ikke er en af dem, som går ned med stress. Meget modsigende, men ikke destomindre en almindelig selvopfattelse hos stressramte. Vi har også ofte haft et billede eller endda en oplevelse af, at vi er nogen som kan klare rigtig meget. 

 

Så når stressen rammer, så er det ikke kun stressens ubehag vi skal deale med, det er også vores selvopfattelse der krakelerer. Og nogle af os oplever stress i så stor en grad, at det ikke mere er muligt at finde tilbage til det gamle selvbillede. Det er som om, at det er selve selvbilledet der har været med til at gøre os syge. Altså hvis vi fx har skulle gøre alt helt perfekt, været den der har arbejdet mest eller hårdest, været den perfekte forælder eller den der har skulle passe på alle i familen, for bare at nævne nogle få.

 

Og pludselig så kan vi ikke mere. Korthuset er væltet. Og hver gang vi prøver at stille kortene op igen, så vælter vi med det samme. Så er det, at vi lige så langsomt indser, at kortene ikke var så bæredygtige, som vi troede. Og den fase føles for de fleste skræmmende. For hvem er jeg så? Får jeg aldrig samlet et korthus igen? Og skal jeg for altid være en bunke faldne kort? Mange af os har en fornemmelse af at falde helt fra hinanden. Det er en eksistentiel krise, som vi oplever.

 

Det nye korthus

At korthuset kollapser, er egentlig ikke en dårlig ting. Faktisk kan det være rigtig vigtigt, at uholdbare overlevelsesstrategier - for det er jo det, det gamle selvbillede var - falder. For mange kan det dog være en stor hjælp, ja faktisk en nødvendighed, at få professionel støtte i den proces. For det kan føles lidt som om, man er ved at blive skør. Og det kan også føles ydmygende og skamfuldt, at vi fx ikke magter så meget mere eller kan leve op til andres forventninger. 

 

Det kan dog hjælpe, at undersøge og indse at de gamle overlevelsesstrategier gjorde noget godt for os på et givent tidspunkt, men at tiden nu er kommet til finde en ny, bæredygtige levevis. Det kan tage tid, men mange oplever at når stressen lægger sig og roen indfinder sig, så er der noget nyt som viser sig. Nogle beskriver det, som at finde hjem til sig selv, finde sig selv på ny eller være i større og dybere kontakt med sig selv. 

 

 

Og med udgangspunkt i det nye oplevede selv, åbnes der op for nye måder i hvordan vores relation til resten af livets facetter udformer sig. På den måde begynder vi at opbygge et nyt og anderledes korthus. Det kan dog også være en proces hvor vi kan rammes af sorg over det tabte eller skam over forandringen. Men kigger man på forskningen i traumer, så er det lige netop den proces - det nye korthus - som kan være et tegn på, at vi kommet os over stress på en god måde. 

 

 

Vækst efter stress

Fænomenet hedder Post Traumatic Growth (PTG), og er opstået ud af forskning i hvordan mennesker kan udvikle sig efter traumatiske begivenheder og kriser i livet. PTG opstår når vi oplever den rette støtte i et krise forløb, når vi oplever at arousalregulering (regulering af nervesystemet) mestres og vi oplever at det farlige er overstået. Det kræver også ofte en god portion tid og ikke mindst ro, for at personligheden kan udvikle nye sider. 

 

PTG er altså et tegn på at vi er kommet igennem et traume eller en krise, det vil også sige igennem et stressforløb/stresssygemelding. Derfor interesserer jeg mig altid for hvordan vi som stressramte har ændret os, når vi begynder at vende tilbage. At bevidstgøre PTG kan nemlig facilitere processen yderligere, samt fjerne rester af skam eller nederlagsfølelser. 

 

PTG vil vise sig på forskellige områder i livet:

  • Forholdet til os selv
  • Relationen til andre
  • Philosophy of life - forholdet til livet
  • Livsretning - nye muligheder
  • Spiritualitet eller tro

 

Hvis PTG ikke har vist sig endnu, så er det som regel tegn på, at vi stadig har uforløste områder i psyken eller at vi mangler støtte i regulering af vores nervesystem. Mennesker med alvorlige stresskollaps kan være længere tid om at opleve PTG, fordi kollapset i nervesystemet mindre synligt og kan være sværere at håndtere. At udvikle PTG kræver også, at vi har kapacitet nok til at rumme vores sårbarhed og dermed også de eventuelle begrænsninger et stresskollaps har skabt for os. 

 

Et landkort

I takt med at vi får skabt et nyt korthus og oplever PTG vil vi altså opleve os selv på en ny og dybere måde. Det opleves mere meningsfyldt og autentisk. Men vi kan - selvfølgelig - også blive væk fra tilstanden igen. Det kan en tilbagevenden til hverdagen fx medføre. Så kan vi opleve, at vi pludselig er fanget i hamsterhjulet igen. Det kan få nogen til at gå i panik eller blive angste for at blive ramt af stress igen. Men det er ofte ikke nødvendigt at trække i den store nødbremse, når vi mærker det. Det kan nogle gange være nok, at huske på at vi kan finde tilbage til den særlige fornemmelse af at være fundet hjem til sig selv. Dog kan det kræve lidt mere tid og ro end vi har givet os selv førhen.

 

Vi kan hjælpe os selv med at finde fornemmelse af ‘os selv’ ved at bevidstgøre hvilke omstændigheder eller aktiviteter, som fører os ind til den følelse. Vi kan ligefrem lave en “landkort” eller et mindmap, som viser de omstændigheder der kan føre til følelsen af at komme hjem. Ofte er det kategorier som:

  • kropslig praksis som fx dans eller yoga
  • mindfulness, meditation eller bøn
  • tid i naturen
  • contemplation
  • værdigbaserede fællesskaber
  • tætte relationer 
  • ro og alenetid
  • kreativ udfoldelse

 

Det kan være meget forskelligt fra person til person, men mange af os kan have gavn at reflektere og måske nedskrive hvad der virker for lige netop mig. Når jeg så føler at hverdagen har slugt mig igen eller livet føles mere fladt, så kan jeg kigge på mit landkort og finde hjem til mig selv igen. 

 

Hvis du oplever, at du stadig mangler at finde hjem til dig selv, så kan det være gavnligt at opsøge terapeutisk hjælp hos nogle med blik for udviklingen af PTG og kendskab til livskriser. Det er som regel en proces som kræver tid, venlighed og nogle gange mere tålmodighed end vi selv ejer. Og så er det godt at have en på sidelinjen som venligt holder håbet og tålmodigheden for os. 

 

 

 

Læs også mine andre og meget populære blogs:

  • Kanaliseret stress - Når stressen ikke forsvinder
  • Regulering af nervesystemet
  • Tryghed frem for ro
  • Hvad er en belastningsreaktion?
  • Er din stress opkørt eller udkørt?
  • Hvordan går det med din stress-sygemelding?
  • Stresskollaps - det værste var manglen på forståelse
  • 9 ting jeg lærte af min stresssygemelding og at tage den med ro
  • Hvad er forskellen på stress og traumer?
  • Pas på stress i sommerferien!

 

 

Og sidst men ikke mindst, kan du få meget mere viden om stress i min podcast 'Samtaler Om Stress' .

__________________________

Linda Clod Præstholm
Psykoterapeut MPF, Traumeterapeut SEP, Stresscoach, Sygeplejerske og Yogalærer

www.lindaclodpraestholm.com
T: 22368808
MobilePay: 56959
mail@lindaclodpraestholm.com

Relaterede artikler efter område




Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter
Efter stress: Hvem er jeg nu?