Psykoterapeut Kresten Kay

Sandheden er farlig

Kendte jeg bare Sandheden. Så kunne jeg slappe af og lade andre om at være forvirrede kreaturer på samfundets næringsfattige mark.

Tænk at kende Sandheden om mennesket, om livet - ja - om universet. Hvilken lykke. Hvilken salig oplevelse af sammenhæng og indsigt. Ikke længere behøver jeg tage mig af andre menneskers meninger og oplevelser - ikke som andet end pudsigheder, da det jo er mig der har sandheden. Javist, de kan få Sandheden fortalt af mig, men hvis de ikke godtager den så er det jo bare fordi de ikke har set lyset endnu.  

Jeg tror at sandheden og kravet på sandheden er farlig. Farlig for fællesskabet og oplevelsen af samhørighed mellem mennesker - alle mennesker. En klog mand sagde engang til mig at Sandheden jo nødvendigvis måtte indeholde alt - ellers er det ikke sandheden. At der ikke findes sandheder, men blot et utal af forskellige opfattelser af Sandheden. Jeg tror han har ret. 

Sandhedsigersker gemmer sig bag hvert et hjørne. Tydeligt når Jehovas Vidner deler Vagttårnet ud og kun ser misbilligende på mennesker der ikke antager deres sandhed som det eneste rigtige. Tydeligt når selvmordsbomberen springer sig selv i luften i sandhedens navn. Mere diffust bliver det i den såkaldt spirituelle verden, hvor sandheden florerer i mange afskygninger. Kloge mennesker der gerne vil fortælle sandheden om hvad spiritualitet er og hvad det ikke er. Hov - hvis der er noget som sandheden ikke er, er det så ikke bare et udtryk for en opfattelse af sandheden? Og altså ikke Sandheden i sig selv.

Sandheden er farlig fordi den sår splid mellem mennesker. Fordi sandheden kan drive en til en fanatisk indstilling, som terrorister der slår andre ihjel for sandhedens skyld og for at møde de 72 jomfruer i paradis. Fordi kravet på sandheden lukker verdensbilledet og ikke lader udviklingens lys skinne. Kravet på sandheden er måske ikke andet end kejserens nye klæder, ego'et der tror det har verdens smukkeste tøj på. 

Jeg kender ikke sandheden. Og Gud ske tak og lov for det. Der er en sprække i mit verdensbillede der lader tvivlen, og dermed andres meninger og oplevelser, ind. Som Leonard Cohen så rammende synger "There is a crack in everything, that's how the light gets in". Jeg er altid en lille smule i tvivl og det sætter jeg stor pris på. Det eneste jeg ikke er i tvivl om er at jeg ikke kender Sandheden.  

Lad dig ikke narre af sandhedsigerske. Dem der har sandheden og er parat til at servere den for dig. Du kan kende dem ved udtalelser som "Mennesket er ...." "At være spirituel er..." "Universet er...". For slet ikke at tale om klassikeren "Sand udvikling er ...". Lad dig inspirere, men hold sindet åbent. Om ikke andet, så en lille sprække. Det er måske igennem denne sprække at vi kan se hinanden. 


Alt godt

Kresten Kay, psykoterapeut.

__________________________

Kresten Kay
Psykoterapeut MPF
www.krestenkay.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer

Hvis du kunne lide ovenstående (eller ikke kunne), så få et lille grin her: 

http://heltnormalt.dk/striben/2013/06/15

og her:

http://heltnormalt.dk/striben/2012/05/07

Især den nederste er vel egentlig et rigtig godt udtryk for problematikkerne med sandheden. At sandheden gemmer sig hvis du kræver retten til den. 

Kresten  

__________________________

Kresten Kay
Psykoterapeut MPF
www.krestenkay.dk

Sandheden er farlig. Psykoterapeut Kresten Kay om Livets Mening