Psykoterapeut Kresten Kay

Om Episk Doom Metal og fordomme

Forleden dag svævede min bevidsthed tilbage til 80'erne og min tidlige skolegang. Dengang jeg ikke var mere end 12-13 år og soundtracket til mit liv var Doom Metal og de voldsomme drifter der ligger i dette. 

Som 12 årig var jeg ikke helt skarp til engelsk og kunne ikke forstå hvad teksterne handlede om, men jeg forestillede mig at det bestemt ikke var positivt og livsbekræftende. Noget om død, hæder og helvede. 

Da min bevidsthed havde været et smut tilbage i 80'erne og huske på Doom, fik jeg lyst  til at genhøre et af mine yndlingsnumre fra den gang. Et lille stykke musik med titlen Samarithan af det svenske Doom Metal band Candlemass. I dag er det jo ganske let at finde fortidens toner frem, blot et enkelt tryk på min Iphone og Candlemass flød ud af mine højtalere. Det var en overraskelse, dels fordi jeg faktisk stadig synes det er mageløs musik, omend en smule dystert, og ikke mindst fordi jeg pludselig lagde mærke til teksten og meningen med lyrikken. 

Når jeg tænker Doom og Heavy Metal musik, så dukker fordommene op i rad og række. Langhårede mænd med et voldsomt alkoholproblem, der synger om død, krig og helvede. Måske tiltrækkende da jeg var 12-13 år, men bestemt ikke nu. En livsstil jeg på ingen måde kan bifalde og ikke vil tilslutte mig kan gøre verden til et bedre sted. 

Da jeg så gennemlyttede teksten til Samarithan, gik det op for mig at det er et helt andet budskab som Candlemass vil ud med. Et budskab om omsorg, gode gerninger, karma og taknemmelighed. Sangen handler simpelthen om hvordan en god gerning kan ændre ens liv. Hvordan omsorg for de fattige og for dårligere stillede mennesker, kan være mulighed for at lære om dig selv og for at opnå større bevidsthed. Bevares - teksten er i et højtflyvende og noget påtaget sprog, men alligevel gør denne tekst mine fordomme til skamme. Tænk at disse langhårede mænd, klædt i læder og med mørke og dyster stemning omkring dem, kan synge om sådanne aspekter af livet som jeg i den grad billiger. 

Måske dette blot er endnu en påmindelse om at se igennem klæderne, se igennem facaden og rent faktisk lytte efter hvad andre mennesker siger. Det gælder jo ikke kun Doom Metal, men også alle andre. Hvordan ville verden ikke se ud, hvis første indtryk og de medfølgende fordomme, ikke afholdt en fra at dykke længere ned i forståelsen af andre. 

Hvis du også har fordomme om Heavy Metal og er interesseret i at få disse gjort til skamme, kan du høre og følge med i teksten til Samarithan her: http://m.youtube.com/watch?v=bE_41CIT28Y

Alt godt

Kresten  

  __________________________

Kresten Kay
Psykoterapeut MPF
www.krestenkay.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Psykoterapeut Kresten Kay skriver om Doom Metal og fordomme på Levlykkeligt.dk