Psykoterapeut Kresten Kay

Modedesigner - et af verdens mindst meningsfulde job

I morges var jeg lige inde og se nyheder på tv2's hjemmeside. Jeg blev, som den påvirkelige og ukritiske internetbruger jeg er, fanget af en overskrift om meningsfulde job. Eller rettere verdens mindst meningsfulde job. Endnu en top 10 liste, der koger virkeligheden ind til en boullionterning af tvivlsom karakter. 

I min iver for at se om jeg kan starte dagen med en god nyhed, klikker jeg videre. Til min store overraskelse og usigelige glæde, dukker modedesigner, nyhedschef og indkomstanalytiker op i top 10 over mindst meningsfulde job. Det undrer mig ikke i min verdensanskuelse, men overrasker mig positivt at der åbenbart er mange andre der ser ligeså på mening. 

Helt væk er min kritiske sans dog ikke, så jeg klikker videre til den oprindelige undersøgelse, der naturligvis er fra USA og ganske sikkert skal tages med et gran salt.

Endnu engang bliver jeg overrasket, ikke fordi jeg er gået dybere ind i statistiskerne eller i metoden bag denne undersøgelse, men fordi det viser sig at undersøgelsen omhandler hvordan mennesker selv bedømmer deres job. 

Det vil altså sige, at når modedesigner, nyhedschef og indkomstanalytiker er i bunden, så er det på grund af deres egen vurdering af meningen med deres job - ikke andres vurdering. 

Se nu begynder det at blive spændende og vidne om en mulig ændring i samfundet. Tænk at modedesigneren og indkomstanalytikeren selv kan se det komplet håbløse i deres arbejde - set på et samfundsmæssigt plan. Nyhedschefen - den kom bag på mig - der er jo brug for nyheder. Forklaringen findes åbenbart i den type nyheder som nyhedscheferne føler sig presset til at promovere - nyheder der er ligegyldige, overfladiske og tåbelige. Ja - det er i hvert fald undersøgelsens konklusion. 

Bevares - jeg kunne da snildt komme på mindre meningsfulde jobs end modedesigner og indkomstanalytiker (Hvem sagde overbetalt sportsstjerne, medlem af kongehuset eller journalist for Se og Hør? - Hov, nu står mine fordommene vist på spring igen), men det interessante i undersøgelsen er jo netop at det ikke er mig der vurderer, men dem der har disse stillinger. 

Nu kan undersøgelser og statistiker jo bruges til at vise hvad som helst og jeg har ikke megen tiltro til de "sandheder" som fremstår på baggrund af kvantitativ forskning. Slet ikke når det omhandler noget så subjektivt som mening. At undersøgelsen stammer fra USA og ganske sikkert ville se anderledes ud i Danmark er jo også et parameter. 

Alligevel vil jeg tillade mig at starte denne dag med et smil på læben - fordi verden måske er ved at ændre sig og selv modedesigneren og indkomstanalytikeren kan se dette. Al forandring starter med selvindsigt - og der er da noget af en indsigt at anerkende sit eget job som meningsløst. 

Du kan læse om undersøgelsen her: Meaningful Jobs 

Alt godt

Kresten Kay, psykoterapeut

 

 

__________________________

Kresten Kay
Psykoterapeut MPF
www.krestenkay.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Modedesigner og nyhedschef de mindst meningsfulde job. Psykoterapeut Kresten Kay på Levlykkeligt.dk