Psykoterapeut Kresten Kay

Lykken der strammer sig om min hals

Lykkelig, skal du være. Du skal. Hvis du ikke er lykkelig er det så absolut din egen skyld. 

Kravet om lykke er nærmest implicit i vores samfund. Livets formål er at være lykkelig. Samtidig blomstrer angst som aldrig før; flere og flere går under i den postmodernistiske rodekasse af krav, muligheder og overbevisninger. Det postmoderne samfunds fravær af behovpyramidens nederste lag og fokus på det øverste. Jeg skal ikke længere kæmpe blot for at overleve, så fokus er på selvrealisering og lykke. Jeg skal være selvrealiseret og lykkelig - det er ikke blot en mulighed, det er et krav for at opfyldes og lykkes som menneske. 

Overbevisningen om hvad lykke skal være, om hvordan jeg har det når jeg er lykkelig, kan være en stor forhindring i at opleve stille glæde over livet. Den glæde der udspringer af både lykke, ulykke, angst, frihed og lavpraktiske opgaver som at tømme skraldespanden og betale regninger. Den glæde der ikke er en prædefineret lykke. Præfabrikeret og parat til mikrobølgeovnen. Den glæde der udspringer af selve det at være i live. 

Overbevisningen og higen efter lykke kan til sidst stramme om din hals i en grad så det får angst til at florere i ordets oprindelige forstand. Angest - fornemmelsen af at blive kvalt, af ikke længere at kunne få luft. Kvalt af al den lykke der skal opnås, al den lykke der skal udleves og fremvises i verden. Se mig! Hør mig! Beær mig! Se min lykke, Hør min lykke, beær min lykke! Det sekund lykken forlader mig, må jeg kæmpe hårdt for at opnå den igen. Tage kurser i positiv tænkning, mindfulness og personlig udvikling. Komme tættere og tættere på den konstante og blivende lykke. Hvis jeg ikke er lykkelig, er jeg jo en fiasko som menneske og det er kun min egen skyld.   

Det indre krav om lykke kan måske kvæle glæden over dagligdagen. Som om glæden ikke er nok. Som om den indre tomhed ikke kan fyldes af andet end en altomsluttende og altfortærende lykke, der er så ufattelig svær at opnå - især hvis ønsket om opnåelse kommer fra en ydre samfundsmæssig diskurs om lykke. Den forestillede lykke står i vejen for den oplevede lykke. 

Jeg er lykkelig, når jeg glemmer min søgen efter lykke. Når lykken ikke længere er et krav for at leve et godt liv. Når lykken dukker op med mellemrum og farver min hverdag. Når glæden ikke spoleres af higen efter lykke. Jeg er lykkelig, når jeg glemmer at jeg skal være lykkelig.     

For mig er lykken ikke en tanke. Ikke en kategori som jeg kan udfylde ved at påtage mig en ide om lykke. Snarere er lykken noget der dumper ned i min bevidsthed. Dumper ned når jeg allermindst venter det. Lykken er måske som forelskelsen - jeg kan ikke vælge den, den sker bare. Ved middagsbordet når jeg ser på min kone og min søn. I bilen når jeg pludselig oplever verden på ny. Når jeg glemmer mig selv, ikke som forglemmelse af min bevidsthed om verden og mig i verden, men forglemmelse af det jeg tror vil gøre mig lykkelig. Forglemmelse af mine opdigtede behov og drømme. Forglemmelse af samfundets dikterede lykke. 

Kan jeg søge disse oplevelser? Ja - måske. Men så bliver denne søgen en mental og tankemæssig ide og fjerner mig fra selve oplevelsen af lykke. Når jeg skal, så kan jeg ikke - være lykkelig. Ikke som et krav. Ikke som en løkke der strammer sig om min hals. 

Præfabrikeret og masseproduceret lykke er ikke andet end sjælens junkfood. Junkfood der fodrer angsten og fornemmelsen af at blive kvalt. For mig er devisen om Lev Lykkeligt et spørgsmål om at glemme mig selv for at opleve mit Selv. En vedvarende tilblivelsesproces der overstiger forudbestemte ideer om lykkens indhold. 

Alt godt

Kresten Kay

__________________________

Kresten Kay
Psykoterapeut MPF
www.krestenkay.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer

Det var dog en befriende artikel. Tak for den.
Supervigtig pointe i vores tid.

Kh
Charlotte

Rigtig god artikel, tak for den. Man kan hurtigt føle sig forkert i vores kultur, hvis man ikke føler sig glad hele tiden. I stedet for at jagte lykken, skal vi tilbage til at mærke hvad jeg vil kalde livsfylde, som ikke er afhængig af en bestemt følelse eller et bestemt humør. Når vi er tilstede med det, der er, fyldes vi af livet, og det tomrum, som vi forbnder med glædesløshed, fyldes ud af vitalitet. Måske jagter vi i virkeligheden ikke lykken, men i højere grad følelsen af at være virkelig levende.

Bedste hilsner

Mette Rosenvel

__________________________

Mette Rosenvel Psykoterapeut & Coach
https://www.pressense.dk

Hej Charlotte, 

Tak skal du have. Det var også befriede at skrive den.

Alt godt

Kresten  

__________________________

Kresten Kay
Psykoterapeut MPF
www.krestenkay.dk

Hej Mette, 

Tak for din kommentar. Jeg kan lide begrebet "livsfylde" - det giver  mening for mig. Men tanken om at vi skal tilbage til et eller andet, er jeg lidt mere skeptisk overfor. Vi skulle gerne fremad - ved at se livet, os selv og andre , på en anderledes måde end nu. 

Ja - måske jagter vi oplevelsen af at være levende og forvirrer dette med lykke.

Alt godt

Kresten 

__________________________

Kresten Kay
Psykoterapeut MPF
www.krestenkay.dk

Kære Kresten

Jeg kan næsten mærke fornemmelsen af løkken, der snærer om halsen, når jeg falder ned i lykkefælden.

Alt godt til dig og dine.

Majken

__________________________

Majken Kaznelson
Terapi og Mindfulness
http://www.majkenkaznelson.dk

Lykke - kan du ikke søge. Psykoterapeut Kresten Kay om Lykke på Levlykkeligt.dk