Psykoterapeut Kresten Kay

Erfaringer med dårlig samvittighed

Mange mennesker plages af dårlig samvittighed. Skyld over beslutninger og handlinger de har foretaget sig igennem deres liv.

Måske tænker du, at du skulle have taget en anden beslutning da du var femten, eller et dårligt valg du tog da du var i midten af tyverne, eller noget du sagde i går på arbejdet. Det kan være at disse tanker plager dig og at du forestiller dig at dit liv ville være anderledes hvis du blot havde tænkt dig ordentlig om den gang.

Måske en periode med misbrug, dårligt studievalg, valg af kæreste, ting du har sagt eller gjort over for andre mennesker. Måder du har behandlet dig selv på. Sådanne tanker kan være baggrunden for lavt selvværd, skyld over ens liv eller oplevelse af at du ikke er et godt menneske.

Overvej et sekund hvad det er der sker. Hvordan dine tanker fungerer og hvilken måde du giver dig selv skyld.

I de allerfleste situationer skyldes den dårlige samvittighed at du vurderer dine beslutninger og handlinger ud fra de erfaringer du har lige nu – mange år efter. Ikke de erfaringer du havde den gang du tog beslutningen. Tænk over hvordan du tænkte og reagerede den gang og forstå dig selv som den du var på det tidspunkt, uden de erfaringer du har i dag. Ville du vælge anderledes? Kan du i dag forstå den du var den gang? Rækker din empati og omsorg så langt ind i dig selv at du kan forstå, at engang imellem vælger du bare forkert? Ikke fordi du vælger bevidst forkert, men fordi dine erfaringer ikke danner baggrund for en bedre beslutning. Erfaringer du først får, når du ser resultatet af de “forkerte” beslutninger.

Det tragiske indfinder sig hvis du ikke lærer af dine nye erfaringer og gang på gang handler på en måde der er dårlig for dig. Lad dig lede af dine erfaringer, ikke bruge dem som en hammer til at slå dig selv i hovedet over fortidens manglende indsigt.

Hvis du endelig skal dømme dig selv, så gør det ud fra den du var – ikke den du er. Tanker om ‘Jeg burde vide bedre’ er nutidens jeg der taler. Du vidste jo netop ikke bedre, men tog det bedste valg du kunne i den situation du var i.

Dårlig samvittighed er udtryk for manglende forståelse for dig selv. For den du var og den du er. Brug den dårlige samvittighed som en vejledning i at du kan lærer at se på dig selv med nye åbne øjne og være ligeså tilgivende overfor dig selv som overfor andre.

__________________________

Kresten Kay
Psykoterapeut MPF
www.krestenkay.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Dårlig samvittighed kan være en plage. Læs på Levlykkeligt hvad du kan gøre