Blogger og Hverdagsfilosof

SKAM - en nødvendig evne!

Skam tjener to vigtige formål:

1. At være markør for anstændighed - ikke at forvolde andre skade.

2. At beskytte os mod at føle os forkerte.

Lad os forestille os, at vi ser et program i tv, om en ung kvinde der er blevet groft seksuelt misbrugt gennem hele sin barndom. Hun vælger at besøge og konfrontere èn ud af mange voksne mænd, der har krænket hende. Manden, som er 71 år, vælger at stå frem på tv, med navn og ansigt. Han forstår ikke, at han har gjort noget forkert. Han forstår det ikke. Virkelig. De fleste , der har evnen til at føle skam, vil være målløse.

Punkt 1, markøren for ikke at forvolde andre skade:

Hvis vi gør noget grumt og skadeligt mod andre mennesker, så kan evnen til at føle skam være præcist den nøgle der skal til, for at vi tager ansvar for vores handlinger og sætter en ny kurs. Evner vi ikke det, kan vi være til fare for vores omgivelser. De mennesker, børn i særdeleshed, som krænkes, vil med stor sandsynlighed samle skammen op, og bære den for krænkeren. Hvis krænker derimod evner at bære skammen og ansvaret selv, vil det med stor sandsynlighed sætte (skammen i) barnet fri. Den mand på 71, der virkelig (virkelig!) ikke forstår det, har, gætter jeg på, så massivt et indre forsvar af fornægtelse - for ellers dør han. Bogstaveligt talt. Hvis døren til skammen åbnes, så er det ikke til at leve med. Mange selvmord skyldes skam.

Samvittighed er beslægtet med skam

Der ligger en forskel i, at samvittigheden vedrører mine handlinger, og skammen vedrører den jeg er. Når vi overlagt forvolder skade på andre, så vil (burde) skam (fremfor den mildere "samvittighed") - være kongruent med alvoren af vores destruktive handlinger. Derfor skal man bære skammen, bruge den som markør, tage ansvar og ændre kurs. Derefter tilgive sig selv, og leve et nyt liv, på den anden side af sin oprydning. Det vil være den ideelle rehabilitering. Har man ingen adgang til sin skam, så er det lige netop, at det er nødvendigt at straffe og spærre inde. Straffe, fordi det måske kan tjene som markør for ens handlinger fremover. Spærre inde, for at beskytte omgivelserne. Man siger i visse kredse, at relationer til andre, er en direkte afspejling af relationen til en selv. Så hvis muren af selvfornægtelse inden i er så massiv, så kan man tænke lidt over det, mens man kigger på muren rundt om Herstedvester.

Punkt 2, at beskytte os mod at føle os forkerte:

Paradokset er, at netop når vi skammer os, føler vi os forkerte. Men det åbner muligheden for at udvikle strategier, der kan opfylde vores behov for kærlighed og anerkendelse og dermed kompensere for følelsen af skam. En selvbeskyttelsesmekanisme der gør, at vi "overlever" vores opvækst, ved at tilpasse os, så vi kan føle os inkluderede i fællesskabet i familien/ klassen osv. Vi retter ind og sørger for ikke at tabe ansigt og blive afvist. Skammen vedrører vores selvværd. Værdighed. Værdi - hed.

Pinlighed og flovhed er beslægtet med skam

Det er på sin vis perler på samme snor, men det relaterer til vores handlinger. Skam relaterer til den vi er. Når vi som børn er afhængige af voksne, så er det en kompetence at finde måder at overleve på, fordi det er nødvendigt. Det uheldige er, at vi sjældent - uden videre - formår at lægge vores mønstre fra os, når vi bliver voksne. De er blevet vævet ind i vores personlighed. Vi kan komme til at føle os ufuldstændige, med smertefulde huller i selvværdet. Vi fortsætter tilpasningen, giver afkald på sider af os selv, og negligerer egne behov for at tilfredsstille andres. Vi har svært ved at sætte grænser og vise verden vores mest autentiske selv. Livet (over)leves, med en udefinerbar længsel efter at føle os hele og turde være den vi inderst inde er. Det kan udvikle sig til en livskrise, hvis vi i for høj grad har givet afkald på os selv, og vendt skammen indad - eller bærer skammen for andre. Det kan man heldigvis arbejde med i terapi.

Kærlig hilsen
Gitte Olesen
Psykoterapeut og forfatterspire

 

__________________________

Gitte Olesen, blogger og hverdagsfilosof
Psykoterapeut Tisvildeleje
Se mere på: http://gitteolesen.dk/

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
SKAM - en nødvendig evne! Læs her