Psykoterapeut København Katrine Boeck

Nærvær - hvad vil det sige at være nærværende?

Der sidder en mand i en frugtplantage i skyggen på en dejlig stol. Han sidder under et appelsintræ. Han kan nå en gren fra appelsintræet uden at rejse sig op. Han kan se, at appelsinerne er lækre modne og saftige, og fyldt med C-vitaminer. De er så tæt på ham, at han kan se de små konturer i skrællen på appelsinerne. Han elsker virkelig appelsiner.

Men hans arme kan ikke række ud, for han er lam i det øverste af kroppen.  

Jeg ved ikke, hvordan du har det med den scene, men for mig er den modsætningsfyldt, skuffende, grufuld, sansende, varm og frustrerende på én gang. Den vækker min opmærksomhed og følelser. Og jeg bliver nærværende.

Måske du også var der.

Og netop det med at være nær via tanken, synes jeg er en god pointe i historien. For så er manden jo ikke helt lost, men kan noget med den appelsingren. 

Men jeg synes også, at historien illustrerer hvor svært det kan være at række ud efter næring. Kender du ikke det, at man kan være rasende tæt på noget, men ikke nå helt frem. Når det sker føler jeg, at jeg spilder min tid og energi, og jeg bliver drænet. Men så koncentrerer jeg mig om noget andet, som jeg er tæt på. Noget som kun jeg besidder i dette øjeblik. Det gør mig nærværende og skarp, og smækfyldt med vitaminer på et psykisk plan.

Skal vi ikke lige slå fast, at det for manden i scenen jo er vanskeligt at nå helt frem til målet, da han ikke er i stand til at række ud efter appelsinerne, som han elsker. Dermed kan han heller ikke få deres næring. Det er både synd for ham og sørgeligt. Men han er ikke et offer. For han kan så meget! Han kan ikke komme nær appelsinerne…

I stedet er han nær appelsintræet.

Han er også nær sin stol.

I den bevidsthed er der masser af næring. Fysisk nærhed er jo et nærvær, hvis du er opmærksom på det. Så kast din opmærksomhed på det, du er tæt på. Så kommer følelsen af nærvær automatisk til dig.

Det mærkelige er, at vi også kan være nærværende over for noget, der er langt fra os fysisk, og så føle os tæt på, og ganske nærværende. I det nærvær ER du og jeg og alle andre jo allerede forbundne.

Din krop er dit allerbedste og mest sanselige bevis på nærvær. Det gode ved kroppen er, at du har den med dig og derfor hele tiden får mulighed for at sanse dig selv. Dermed har du også hele tiden mulighed for at være nærværende. Så jeg kunne godt tænke mig, at du skruer op for at være nærværende med din krop.

 

Hvad driver dit nærvær i dit liv?

Nu skal vi til din scene, nemlig dit liv. Og her er det en interessant øvelse at starte med at finde ud af, hvor dit nærvær er for tiden.

Lige nu er du jo et sted, og du tillægger noget BETYDNING ved at have valgt at læse min blog. Måske det er en søgning efter noget i dig, der får dig til at læse disse ord lige nu. Måske det er en bekræftelse af nogle værdier i dig, som jeg kan bekræfte dig i.

Hvad det end er, så lad det få den betydning, det har. Bliv lidt ved det, inden du læser videre.

Så hvad driver dit nærvær for tiden? For at finde et muligt svar på det, så kan du undersøge det nærmere ved at sidde lidt med hver af disse 5 uddybende spørgsmål:

 

  • Hvad var du nærværende over for, lige inden du begyndte at læse her?

  • Hvad er det for en drivkraft, der ofte styrer dit nærvær?

  • Er det, som du er nærværende over for, vigtigt for dig?

  • Hvad bliver du opmærksom på lige nu?

  • Hvad har du været opmærksom på længe, men ikke lyttet til?

 

Kan du mærke, om du zoomer din opmærksomhed, og bliver nærværende? Eller om du er videre, og blot har skimmet. Forlader du dig selv nu? Kommer du tilbage? Får du aktiveret dine sanser til fulde, eller skal du lige tage spørgsmålene igen og træde helt og sanseligt ind i svarene?

Der er altid mere dybde at hente i sit nærvær!

 

Det dualistiske nærvær

Måske du efter disse spørgsmål, føler dig forvirret eller ikke har svar. Måske du faktisk slet ikke føler dig nærværende over for noget som helst, eller stadig er forvirret omkring, hvor dit nærvær er.

Prøv så at tænke på nærvær som en ressource, som du skal til at lære at kende. Den er i dig, men skal måske udfoldes.

En af de rigtig svære ting i hverdagen er, at vores opmærksomhed kræves flere steder. Så hvordan kan vi være krops-sansende samtidig med, at vi har vores fokus på andre mennesker, eller på arbejdsopgaver?

Ja du kan jo ikke være begge steder på én og samme tid, men det er muligt at pendulere mellem en indre opmærksomhed (krop og følelser) og opmærksomheden på det ydre (jeg ser og hører). Så det dualistiske nærvær er muligt. Men det kræver noget træning ikke at ”fortabe” sig det ene sted, og at holde flowet i gang og pendulet svingende.

Så prøv en gang mens du læser dette, at mærke hvor du er til stede lige nu. Er du mest opmærksom på ordene, eller er du mest opmærksom på dig selv og dine tanker, eller måske dine følelser og kropsfornemmelser, som taler til dig?

Er det 30/70 eller er det 100/0 med fordelingen af din opmærksomhed?

En af de ting jeg rigtig godt kan lide ved bogen ”nuets kraft” af Eckhart Tolle, er at den har så mange gentagelser, at jeg kommer i en meditativ tilstand. Jeg kan ryge helt ind i mig selv igen og igen så meget, at jeg må lægge bogen fra mig, når jeg vælger det indre fokus højest.

Hvad vælger du lige nu? Ville du have brug for fordybelsen? Kunne du måske vælge et 100 % nærvær over for dig selv nu? Bare glide væk fra teksten ..

Okay er du her igen?

Gå nu til tilbage til starten og læs om manden i appelsinlunden igen. Hvis du er kvinde, så skift manden ud med en kvinde på din egen alder. Når du har læst historien igen, så tænk på, hvor du er lammet, og hvor du sidder fast og mangler bevægelse i dit nærvær.

 

Kærlig hilsen

Katrine Boeck

Psykoterapeut MPF, parterapeut og coach

coachcare.dk

http://levlykkeligt.dk/profil/katrine_boeck


__________________________

Katrine Boeck, Psykoterapeut og parterapeut i København/Lyngby.
Læs mere på: https://coachcare.dk/
Skriv eller ring på 23206983, eller send en mail til katbo@coachcare.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Nærvær - hvad vil det sige at være nærværende? Læs mere